Ege Bölgesi’nin turizm merkezi Kuşadası’nda, Belediye Başkanı Ömer Günel’in öncülüğünde kentin çehresini değiştiren projeler hayata geçmeye devam ediyor. İlçenin daha modern ve estetik bir görünüme kavuşması için çalışmalar yürüten Kuşadası Belediyesi’nin, yenilenen ‘Balıkçılar Meydanı’na’ yerleştirdiği heykeller ve şehir mobilyaları büyük beğeni ile karşılandı.
Kuşadası’nda Ömer Günel’in göreve gelmesiyle esmeye başlayan değişim rüzgarı, her alanda devam ediyor. Kentin giriş noktalarına yerleştirilen tasarımını ünlü seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın yaptığı karşılama yazısı, Tarihi Kervansaray’ın dört cephesinin de özel led sistemlerle aydınlatmasının ardından kentin yeni cazibe merkezi olan Balıkçılar Meydanı’nda gerçekleştirilen heykel düzenlemesi de büyük beğeni topladı.
SEMBOLLERİNE KAVUŞTU
Yaklaşık 30 yıldır tek bir çivi bile çakılmayan Balıkçılar Meydanı’na, tasarımlarını Kent Estetik Kurulu üyesi Levent Köylü'nün yaptığı, uygulaması ise Fen İşleri Müdürlüğü (FİM) tarafından gerçekleştirilen yenileme çalışmasının ardından dünyaca ünlü sanatçı Cem Sağbil’in bronzdan yaptığı 2 metre 30 santim uzunluğundaki ‘Balıklı Adam Heykeli’ ile balık kasaları ve kedilerin tasvir edildiği bir heykel dikildi. Böylece Balıkçılar Meydanı adıyla özdeşleşen meydan sembollerine de kavuşmuş oldu. Çeşitli gastronomi, kültür ve sanat etkinliklerinin merkezi haline gelen meydanda yapılan çalışmalar, esnaf ve kent halkı tarafından da takdir ve beğeni ile karşılandı.
KUŞADASI’NIN İLK BRONZ HEYKELLERİ
Balıklı Adam heykeli ile balık kasaları ve kedilerin tasvir edildiği çalışma ve bronz tabure Paris’te bir meydanda heykelleri olan tek Türk sanatçı olan Cem Sağbil tarafından İzmir’deki ‘Bronzhane’ isimli atölyede döküldü. Bolluk ve berekete gönderme yapan sanat eserleri, Kuşadası’nın ilk bronz heykelleri olma özelliğini de taşıyor.
“ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI”
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası’nı yaptıkları çalışmalar ile daha modern bir görünüme kavuşturmayı amaçladıklarını belirten Kuşadası Belediyesi Estetik Kurulu Üyesi Levent Köylü, “Kuşadası artık dünyaca ünlü bir sanatçının elinden çıkan eserlere ev sahipliği yapıyor. Heykellerin yerleştirilmesi ile Balıkçılar Meydanı’ndaki yenileme çalışmalarımız da tamamlanmış oldu” dedi.
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Balıkçılar Meydanı’nda yapılan çalışmalar vatandaşlar tarafından da büyük beğeni ile karşılandı. Emekli olduktan sonra Kuşadası’na yerleştiğini belirten Ahmet Erdem, “Bu meydan eskiden ortasında sadece havuzu olan köhne bir yerdi. Şimdi cıvıl cıvıl oldu” dedi. Restoran Müdürü Özkan Beyazıt ise koronavirüs salgını sonrası yaşadıkları ekonomik darboğazdan meydanda düzenlenen konserler sayesinde çıktıklarını belirterek Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür etti.
CEM SAĞBİL KİMDİR?
Dünyaca ünlü heykeltraş Cem Sağbil, 1958 yılında Zonguldak’ta doğdu. Cem Sağbil, 1979 yılında İstanbul, 1988 yılında ise Stutgart Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1999 yılında İzmir’de Bronzhane isimli bronz döküm atölyesini kuran Sağbil, 2006 ve 2007 yıllarında Türkiye’de yılın sanatçısı ödülünü aldı. 1987-2008 yılları arasında Almanya’nın Schwaebisch Gmüd, Bretten, Stuttgart, Ulm ve Wetzlar ile KKTC’nin Lefkoşa şehirlerindeki karma sergilere katıldı. Türkiye’de ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki karma sergilerde yer aldı.1992-2008 yılları arasında Almanya’da Karsluhe, Stuttgart, Berlin ve Reutlingen’de, Fransa’da Paris’te, Amerika Birleşik Devletleri’nde Boston’da, KKTC’de Lefkoşa’da, Türkiye’de ise İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale ve Muğla’da kişisel sergiler açtı. Cem Sağbil’in Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale’de, Almanya’da Stuttgart, Böblingen, Ludwigsburg’da ve Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan Türk Mahallesi’nin girişinde heykelleri yer alıyor.
MEHMET TÜZÜM KIZILCAN KİMDİR?
1941 İzmir doğumlu olan Mehmet Tüzüm Kızılcan, ilk ve orta öğrenimini Karşıyaka'da tamamlayarak sanat hayatına 1959 yılında Füreya Koral Atölyesinde başladı. 1960 yılında Eczacıbaşı Seramik Fabrikası Sanat Atölyesine girdi ve seramik çalışmalarına burada devam etti. 1965 yılında Almanya'da bulunan Werkkunst Schule Offenbach A-Main Seramik Ana Sanat Dalından mezun oldu. 1970 yılında ise kendi iş yerini kuran sanatçı bunun yanında Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı ve yine Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Çini Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi, sempozyum ve kongre gibi etkinliklere katılarak çeşitli ödüller aldı. Ayrıca Çin'de bulunan Shan Dong Üniversitesi tarafından yaptığı çalışmalara karşılık Kızılcan'a Fahri Profesörlük unvanını verildi.