2004’te yasalaşan, ancak 12 yıldır faaliyete geçemeyen Bölge Adliye Mahkemeleri, diğer adıyla İstinaf Mahkemeleri, 20 Temmuz itibariyle, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Erzurum ve Samsun’da hizmet vermeye başlıyor.
Önce yedi ilde daha sonra da toplam 15 ilde faaliyet gösterecek olan Bölge Adliye Mahkemeleri’ne şimdiye kadar bini aşkın atama yapıldı.
Bölge Adliye Mahkemeleri ile birlikte hukukta işleyiş de değişecek. Avukat Cevat Kazma, yerel mahkemelerde görülen dava sonuçlarına itirazların artık Bölge Adliye Mahkemeleri’ne yapılacağını, böylelikle Yargıtay ve Danıştay’ın elindeki dosya yükününün hafifletileceğini söyledi.
Sadece Yargıtay’a bir yılda giden dava sayısının 750 bine ulaştığını belirten Avukat Cevat Kazma, bu sayının yaklaşık yüzde 40’ının bir sonraki yıla devreder duruma geldiğini ifade etti.
-DAVA TEKRAR GÖRÜLEBİLECEK-
Yargıtay’ın, yerel mahkemelerden gelen davaları sadece dosya üzerinden değerlendirebildiğine ve bu şekilde sonuç aldığına değinen Avukat Cevat Kazma, “Yargıtay’ın tarafları dinleme, delilleri inceleme şansı olmaması hatalı kararlara sebep olabiliyor” dedi. 20 Temmuz sonrasında yerel mahkeme kararlarına karşı itirazların Bölge Adliye Mahkemeleri’ne yapılacağını vurgulayan Cevat Kazma, mahkemenin dava dosyalarını tüm detayları ile inceleyeceğini, gerekli hallerde davayı tekrar görebileceğini ve kesin kararı verebileceğini açıkladı.
Avukat Cevat Kazma, “Davanın tüm detayları ve delilleri tekrar incelenebilecek, taraflar dinlenebilecek. Daha isabetli kararların alınmasının da önü açılacak. Mahkemede kesin karar alınabileceği için, yerel mahkeme-Yargıtay arasındaki dosya trafiği ortadan kalkacak, karar alma süreleri de hızlanacak” derken, Yargıtay’ın da asıl görevini daha kolay yerine getirebileceğini söyledi.