Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısının, 99 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 134 ülkenin koyun varlığından daha fazla olduğunu belirtti.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu Kurban Bayramı’nda 850 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin baş hayvan kesileceğini, halkın bu kurbanlıklar için 7,5 milyar liranın üzerinde para ödeyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Bayraktar, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Ülkemizde 1,2 milyonu büyükbaş, 3 milyon 780 bini küçükbaş olmak üzere 4 milyon 980 bin baş kurbanlık var. Her yıl olduğu gibi Kurban Bayramı’nda milyonlarca hayvan kurban edilecek. Henüz kurbanlık almamış vatandaşlarımız, ‘hayvan bulamayacağız’ diye endişe etmesin, kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacak. Ülkemizde ihtiyacı rahatça karşılayacak, hatta ihtiyacın üzerinde 5 milyona yakın kurbanlık var.
Ülkemizde 4 günlük bayram döneminde kesilecek 850 bin büyükbaş hayvan, dünyadaki 99 ülkenin her birinin sığır sayısından daha fazladır. Türkiye’de kesilecek büyükbaş hayvan sayısından daha az sığırı olan ülkeler arasında Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovenya, Estonya gibi Avrupa Birliği ülkeleri, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Malezya, Kuzey Kore, Tayvan gibi büyük nüfuslu ülkeler; Yunanistan, Bulgaristan, İsrail gibi bölge ülkeleri de bulunuyor."
“Kesim İşlemini Tecrübeli Kişiler Yapmalı”
Kurban kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması, yüzerken hayvan derilerine zarar verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar,“Kesim, tecrübeli kişiler tarafından yapılmazsa, hayvan strese giriyor ve et kalitesi düşüyor. Acemi kişilerin kesim yapması tehlikelere de neden oluyor. Bu kişiler, hem kendilerine hem yardımcılarına hem de çevredekilerine zarar verebiliyor. Acemi kişilerin yaptığı kesim işlemi aynı zamanda hayvana eziyet verilmesine de neden olabiliyor.
Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirler, mutlaka sıkı şekilde alınmalıdır. Halk sağlığına yönelik olası riskler ancak böylelikle bertaraf edilebilir.
Kurban etlerinin muhafazası konusu da önemlidir. Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak, kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra da buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır" ifadelerini kullandı.
TZOB Başkanı Bayraktar Kurban Bayramı'nın Sayısal Boyutunu Açıkladı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısının, 99 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 134 ülkenin koyun varlığından daha fazla olduğunu belirtti.
10 Eylül 2016 Cumartesi 12:32