Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Sadece bilgi toplayan ve rapor eden bir kurum olmaktan öteye geçen teşkilatımız, ürettiği bilgiyi diplomasi masasında muhatapları karşısında kullanan, istihbarat ile diplomasiyi yakınlaştıran bir yere gelmiştir. Türkiye, teşkilatımızın her alandaki başarılı çalışmaları sayesinde, hiçbir ülkenin icazetine ve yardımına ihtiyaç duymadan, dünyanın her yerinde kendi çıkarları doğrultusunda hareket edebilme imkânına kavuştu” dedi.
Millî İstihbarat Teşkilatı’nın yeni hizmet binasının, teşkilata ve Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilat bünyesinde hizmet veren tüm kahramanlara şükranlarını sunarken, şehitlere de Allah’tan rahmet, gazilere de sağlık ve afiyet diledi.
“İSTİHBARAT BİLGİLERİ, BARIŞ DÖNEMLERİNDE DE DEVLETİN BEKASI İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”
Devletlerin istihbarat desteği olmadan işlemesi ve ayakta kalmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı’nın kuruluş yıllarından itibaren güçlü bir istihbarat sistemi kurduğunu, Osmanlı’nın 18’inci yüzyıldan itibaren gerilemeye başlamasında istihbarat zafiyetinin de önemli payı bulunduğunu anlattı.
Sultan Abdülhamid Han’ın istihbarat konusuna verdiği ehemmiyetin ve elde ettiği başarıların kayda değer olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birinci Dünya Savaşı yıllarından İstiklal Harbimize kadar, Osmanlı’nın son dönemlerinde yürüttüğü tarihî mücadelelerde, 1913’te kurulan Teşkilatı Mahsusa mensuplarının çok büyük emeği ve katkısı vardır. Balkanlardan Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir alanda mücadele yürüten istihbaratçılarımızın gayretleri, tarihin satır aralarında kalmış olsa da, milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şartların ve ihtiyaçların istihbarat teşkilatını yeniden güçlendirmeyi gerektirdiğine vurgu yaparak Millî İstihbarat Teşkilatı’nın ilk kuruluş kanununun çıktığı 1965 ve yeniden yapılandırıldığı 1984 yılındaki çabaların, bu ihtiyacın ifadesi olduğunu, son olarak 2014 yılında teşkilatın kanununu baştan sona yenileyerek günümüz beklentilerine uygun hâle getirildiğini anlattı.
“İstihbarat bilgileri yalnızca savaş değil, barış dönemlerinde de devletin bekası için vazgeçilmezdir. Bugününe hâkim olamayan geleceğini şekillendiremez” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ve dünyanın kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde, Millî İstihbarat Teşkilatı’nın desteğine, her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
“KENDİ OYUN PLANIMIZI GELİŞTİRMEYE VE HAYATA GEÇİRMEYE MECBURUZ”
Yeni dönemin en önemli tehdidinin terör olduğuna, PKK, YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye’ye âdeta topyekûn savaş ilan ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel ve küresel güçlerin coğrafyamızdaki rekabetinin yol açtığı karmaşık ve değişken tablo karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız. Kendi oyun planımızı geliştirmeye ve hayata geçirmeye mecburuz. Böyle zorlu bir dönemde Millî İstihbarat Teşkilatımız, yürüttüğü cansiperane çalışmalarla, bize gerçekten çok büyük destek sağlıyor” diye konuştu.
Millî İstihbarat Teşkilatı’nın, PKK’nın lider kadrosuna yönelik olarak Kuzey Irak’ta yaptığı operasyonlarla, kendini en güvende hissettiği yerleri örgütün âdeta başına geçirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihbaratların İHA ve SİHA’larla operasyona dönüştürülmesinin de Türkiye’nin teknoloji ve istihbaratı bir arada kullanma kabiliyetinin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi.
“TEŞKİLATIN, SINIR ÖTESİ HAREKÂTLARIN BAŞARIYA ULAŞMASINDA ÇOK BÜYÜK EMEĞİ BULUNUYOR”
Teşkilatın FETÖ’nün haberleşme sistemi Bylock’u ve mahrem yapılanmasını çözerek da büyük bir başarı gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Cemal Kaşıkçı cinayetinde teşkilatımızın oynadığı rol, uluslararası düzeyde ülkemizin yüzünü ağartacak mükemmelliktedir. Teşkilat, olayın başından sonuna kadar her düğümü hızlı bir şekilde çözerek hem bu kanın üzerimize sıçramasını engellemiş hem de muhataplara Türkiye’nin ağırlığını hissettirmiştir. Çatışma bölgelerinde de çok büyük hizmetler ifa eden teşkilatımız, âdeta akıncı rolü oynayarak, güvenlik güçlerimiz sahaya inmeden önce zemini hazırlamaktadır. Özellikle Suriye krizinin başladığı ilk günden itibaren sahada aktif rol oynayan teşkilatımızın, sınır ötesi harekâtlarımızın başarıya ulaşmasında çok büyük emeği bulunuyor. Aynı şekilde şimdi de Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor. Devletimizin ve milletimizin çıkarlarını sınır, mesafe, engel tanımaksızın her coğrafyada savunmaya devam edeceğinize yürekten inanıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı’nın artık, uluslararası alanda hatırı sayılır güçlü istihbarat kuruluşları arasında yer aldığına dikkati çekerek, “Sadece bilgi toplayan ve rapor eden bir kurum olmaktan öteye geçen teşkilatımız, ürettiği bilgiyi diplomasi masasında muhatapları karşısında kullanan, istihbarat ile diplomasiyi yakınlaştıran bir yere gelmiştir. Türkiye, teşkilatımızın her alandaki başarılı çalışmaları sayesinde, hiçbir ülkenin icazetine ve yardımına ihtiyaç duymadan, dünyanın her yerinde kendi çıkarları doğrultusunda hareket edebilme imkânına kavuştu” değerlendirmesinde bulundu.
Millî İstihbarat Teşkilatı’nın başarılı çalışmalarını gördükçe her türlü desteği de teşkilata sağladıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilata teknolojik donanımlar için bütçe ayırdıklarını, operasyonel kapasitesini artırmak amacıyla İHA, SİHA, istihbarat gemisi, istihbarat uçağı gibi donanımları teşkilata kazandırdıklarını kaydetti.
“TEKNİK İSTİHBARATTA GELİNEN NOKTAYI, GÖRÜNTÜ UYDULARIYLA BİR ADIM ÖTEYE TAŞIMAKTA KARARLIYIZ”
Millî İstihbarat Teşkilatı’nın istihbarat toplama tecrübesini teknolojiyle harmanlayarak Suriye örneğinde olduğu gibi sahada fiiliyata döktüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Veri temini ve görüntü istihbaratı başta olmak üzere teknik istihbaratta gelinen noktayı, görüntü uydularıyla bir adım daha öteye taşımakta kararlıyız. Görüntü istihbaratında daha yüksek mesafeden, daha fazla alanı kapsayan, sürekli izleme imkânı sunan, hava koşullarından bağımsız çalışabilen bir kapasiteye ihtiyacımız olduğu anlaşılıyor. Bunun için gereken teknolojinin geliştirilmesi ve uydumuzun bir an önce üretilerek faal hâle getirilmesi konusunda, TÜBİTAK başta olmak üzere ilgili kurumlarımız önemli sorumlulukları olduğu ortadadır” ifadelerini kullandı.
Veri analizinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı’nın veri analizi için ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara ulaşabilmesinin millî güvenliğin bir gereği olduğunu, bunun için de devlete ait verilerin tek yerde toplanmasını sağlamak durumunda olduklarını kaydetti.
Millî İstihbarat Teşkilatı’nın, bu şekilde topladığı ve analiz ettiği verileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla paylaşacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile Millî İstihbarat Teşkilatımızın başını çektiği güvenlik kurumlarımız arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi, iç ve dış güvenlik açısından gereklidir. Amacımız, kurumlar arasındaki istihbarat iş birliğini, şahıslar üzerinden yürütülür olmaktan çıkartıp, sağlıklı bir mekanizmaya kavuşturmaktır. Bunun için, önümüzdeki günlerde başkanlık edeceğimiz Millî İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. İnşallah bu kurulumuzun faaliyete geçmesiyle, koordinasyon meselesi tümüyle çözülmüş olacaktır” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TEKNİK VE SİBER İSTİHBARATTA DAHA ETKİN BİR YAPI HEDEFLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin ve milletin Millî İstihbarat Teşkilatı’ndan beklentisinin yüksek olduğunu dile getirerek, “Millî İstihbarat Teşkilatımızın başarılarını elbette yakından takip ediyoruz. Ancak kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğunu da biliyoruz. Bunların başında, yeni teknolojileri ve yeni operasyonel yöntemleri geliştirmek geliyor. Millî İstihbarat Teşkilatımızın ülke içindeki görevlerini azaltarak yurt dışı operasyon kabiliyetini artırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde yurt dışında daha fazla örtülü faaliyet yürüten, teknik ve siber istihbaratta daha etkin bir istihbarat yapısı hedefliyoruz” diye konuştu.
İstihbarat faaliyetlerinin sanal ortamda da yürütmek gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, internetin teröristlerce ve casuslarca oldukça etkin şekilde kullanıldığı bir dönemde, Teşkilat’ın siber alana daha fazla eğilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî İstihbarat Teşkilatımızın isimsiz kahramanları, gerektiğinde derviş ve gerektiğinde akıncı misali, herhangi bir karşılık beklemeksizin görevlerini yerine getirmeyi sürdüreceklerdir. Bugün aynı zamanda 93’üncü kuruluş yıl dönümünü de kutladığımız Millî İstihbarat Teşkilatımız, inşallah, daha büyük başarılara burada imza atacaktır” şeklinde konuştu.
Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın yeni hizmet binasını “Kale” olarak isimlendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yeni karargâhın, özellikle de adına yakışır şekilde, devletimizin ve milletimizin koruyucu kalelerinden biri olarak hizmet vereceğinden şüphe duymuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Fidan tarafından yeni hizmet binasının bir minyatürü hediye edildi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın dua etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekilerle birlikte Millî İstihbarat Teşkilatı yeni hizmet binasının açılış kurdelesi kesti.