Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, “Görüşmelerimizde bölgesel gelişmeler ve uluslararası konular hakkında fikir teatisinde bulunduk. Ülkelerimizi yakından ilgilendiren, birçok bölgesel ve uluslararası sorunda aynı hassasiyetleri paylaştığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim. Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü danışma mekanizmasının yeniden canlandırılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç huzurunda, iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı.
“MÜTTEFİKİMİZ HIRVATİSTAN’LA PEK ÇOK ALANDA KUVVETLİ BİR İŞ BİRLİĞİNE SAHİBİZ”
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ve heyet üyelerini yeniden Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müttefikimiz Hırvatistan’la ortak coğrafyamız Balkanlar başta olmak üzere pek çok alanda kuvvetli bir iş birliğine sahibiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki gelişmeleri değerlendirdikleri görüşmenin oldukça verimli ve faydalı geçtiğini söyledi.
Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, gerçek potansiyelini yansıtacak düzeye yükseltilmesi yönünde ortak iradenin teyit edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda atılabilecek adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını, karşılıklı yatırımların ve ticaret hacminin artırılması üzerinde çabaların daha da yoğunlaştırılacağını kaydetti.
Ziyaret vesilesiyle, “Kültür ve Sanat Alanlarında İşbirliği Programı” ve “Sisak İslam Kültür Merkezi Projesi Hakkında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı”nın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu metinlerin, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kültürel ve insani bağların daha da güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar-Kitaroviç ile bölgesel gelişmeler ve uluslararası konular üzerinde de fikir teatisinde bulunduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkelerimizi yakından ilgilendiren birçok bölgesel ve uluslararası sorunda, aynı hassasiyetleri paylaştığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü danışma mekanizmasının yeniden işletilmesinin büyük yarar sağlayacağına olan inancını konuk Cumhurbaşkanı Grabar-Kitaroviç ile paylaştığını belirtti.
“HIRVATİSTAN, TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK SÜRECİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNDEN BİRİDİR”
Hırvatistan’ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde her zaman en büyük destekçilerinden biri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu desteğin, Hırvatistan'ın 2020'nin ilk yarısında üstleneceği dönem başkanlığında daha da güçleneceğine inandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nin, Brexit meselesi dolayısıyla hassas bir dönemden geçtiğine işaret ederek, “Bizler de Brexit sürecini ve tartışmaları yakından takip ediyoruz. Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca vatandaşlarımızın, Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık hukukundan kaynaklanan haklarını koruyacak önlemlerin alınması için de muhataplarımızla temas hâlindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ve Hırvatistan arasında özellikle ekonomik ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesi noktasında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile mutabık kaldıklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında 531 milyon dolara ulaşan ticaret hacminin, 2018’in Kasım ayı itibarıyla 575 milyon dolar seviyesini geçtiğini, bir milyar dolarlık ticaret hedefine de yaklaşılmış olduğunu söyledi.
“HIRVATİSTAN’DAKİ TÜRK YATIRIMLARININ DEĞERİ 350 MİLYON AVRO”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyon ve Kara Ulaştırması Karma Komisyonu gibi mekanizmaları canlandıracaklarını belirterek, iş adamlarını teşvik etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç’in ülkesindeki Türk müteşebbislere güçlü destek verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu destekler neticesinde Hırvatistan’daki Türk yatırımlarının toplam değerinin 350 milyon avroyu bulduğunu, Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen projelerin bedelinin de 610 milyon doları geçtiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temennisinin önümüzdeki dönemde her iki ülkenin yatırımlarını karşılıklı olarak artırması olduğunu vurgulayarak, liderler olarak üzerlerine düşeni yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasının çok samimi niyetlerle başlatıldığını ancak şu anda çalışmalarına ara verildiğini bildirdi.
“DAYTON ANLAŞMASI’NIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ ŞARTTIR”
Bosna Hersek’te hükûmetin kurulmadığını, temennisinin hükûmetin kurulmasından sonra üçlü mekanizmanın tekrar çalıştırılması olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bana göre Dayton Anlaşması’nın gözden geçirilmesi şarttır. Dayton Anlaşması bu hâliyle Bosna Hersek’in geleceğine yönelik bir çözüm üretemediği bugüne kadar geçen sürede ortaya çıkmıştır. Bununla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’in aslında yeniden devreye girmesi ve burada çok daha güçlü bir adımın atılması gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dayton Anlaşmasının 21 gün içerisinde yapıldığını ve eksiklikleri olduğunu aktararak, “8 aylık dönemler hâlinde orada dönem başkanlarının olması, daha doğru dürüst bir ordusunun dahi oluşamaması, bunlar Bosna Hersek için ciddi sıkıntılardır. Bosna Hersek’in; Boşnak’ıyla, Hırvat’ıyla, Sırp’ıyla dayanışma içerisinde olması temennimizdir. Bu dayanışmanın neticesinde de barış içinde yaşayan bir Bosna Hersek yeniden tesis edilmelidir” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Komsic bildiğiniz gibi Boşnakların oylarıyla seçildi, dolayısıyla siz onu destekliyor musunuz?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Sandıkta irade, oy kullananındır, bu iradesini nasıl gerçekleştirmiştir, bunu bilemeyiz, bilemem. Yani ne kadarı Komsic’e vermiş, ne kadarı diğerlerine vermiş, bu konuda doğrusu bizim kesin, iki kere iki dört, bir tespitimiz söz konusu değil. Ama irade kimindir? Seçmenindir. Seçmen nasıl oyunu kullanmışsa, ona da ister istemez saygı duymak durumundayız. Bizim hedefimiz şudur; Ortaya bir netice çıkmıştır, şimdi bu neticeyle birlikte buradaki gerek Boşnak, gerek Hırvat, gerekse Sırplarla ilgili olarak bu süreç içerisinde önümüzdeki süreçte bir dayanışmanın, bir birlikteliğin, bir beraberliğin olması çok önemli, çünkü Bosna Hersek’in buna ihtiyacı var.”
“SURİYE’DE BAŞTA DEAŞ OLMAK ÜZERE TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE ETMEYE HAZIRIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Suriye’de teröristlere dağıtılan silahların ABD’nin çekilmesi sırasında toplanması meselesinin gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, görüşmede ağırlıklı olarak ABD askerlerinin çekilmesi ve bu çekilme esnasında müşterek ne yapabiliriz konularının olduğunu belirtti.
Türkiye’nin “20 mil güvenli bölge” konusu üzerinde hassasiyet gösterdiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak güvenli bölgeyle ilgili üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını ve başta DEAŞ terör örgütü olmak üzere buradaki tüm terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etmeye hazır olduklarını dile getirdiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün mesele, Suriye’nin bütünlüğünü korumaktır, Suriye’deki Arap’ıyla, Kürt’üyle, Hıristiyan’ıyla, kim varsa hepsinin orada güvence altında yaşaması için gerekenleri, nasıl ki 4 milyon Suriyeliyi şu anda ülkemizde misafir ediyorsak, orada da aynı şekilde Suriye’nin yerli halkının birlik, beraberlik içerisinde yaşamasına imkân tanıyalım diyoruz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, SADECE KOBANİ’DEN 300 BİN KÜRT’Ü MİSAFİR ETTİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kürtlere karşı farklı bir uygulama içerisinde olduğu yönünde spekülasyonlar olduğunu anımsatarak, bunun tamamen uydurma bir haber olduğunu, zira Türkiye’nin sadece Kobani’den 300 bin Kürt’ü misafir ettiğini vurguladı.
Terör örgütü PYD-YPG’nin Suriye’deki Hıristiyanlara, özellikle de Aramilere karşı acımasız uygulamalar yaptığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’den sığınan herkese kapılarını açtığını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Münbiç’te devriye görevi yapan askerlere yönelik bombalı saldırıda beşi ABD askeri, 20 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini vererek, saldırıyı terör örgütü DEAŞ’ın üstlendiğini belirtti.
“MÜNBİÇ’TEKİ SALDIRI, ABD’NİN ALDIĞI ÇEKİLME KARARINI ETKİLEMEYE DÖNÜK”
Saldırının ABD’nin aldığı çekilme kararını etkilemeye dönük olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat ben Sayın Trump’ın bu noktadaki kararlılığını gördüğüm için, yani bu tür bir terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. Çünkü bir geri durma söz konusu olabilirse bu bir defa DEAŞ’ın bir zaferi olur. Biz tam aksine DEAŞ’ın üzerine üzerine ülkemiz de dâhil olmak üzere gitmeye devam edeceğiz. Çünkü biz DEAŞ’ı o topraklarda bitireceğiz, aynı şekilde diğer terör örgütlerini de bitireceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 mil meselesinin artık bir güvenli bölge olarak önlerine geldiğini belirterek, “Türkiye 911 kilometre sınırıyla buralarda önemli bir adım atacaktır. Aynı şekilde Hatay sınırı yine burada önemli bir yerdir ve bu çalışmalarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz. Hedefimiz, bir an önce oradaki huzuru, sükûnu ve Suriye’nin bütünlüğünü sağlayabilmektir” ifadelerini kullandı.
HIRVATİSTAN CUMHURBAŞKANI KİTAROVİÇ: “HIRVATİSTAN VE TÜRKİYE ÇOK DERİN TARİHÎ İLİŞKİLERE SAHİP”
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç de Hırvatistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kendisinin bu konuda büyük bir destekte bulunduklarını söyledi.
Hırvatistan ve Türkiye’nin çok derin bir tarihî ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, ilişkilerin mükemmel düzeyde bulunduğunu belirterek, görüşmelerde enerji ve ulaşım konularını ele aldıklarını, ilişkileri çok çok üst düzeye taşımanın önemli olduğunu vurguladı.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar-Kitaroviç, Sisak şehrindeki İslami Kültür Merkezi Projesi hakkında iş birliğine yönelik mutabakat zaptının imzalanmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TİKA’ya teşekkür etti.
Hırvatistan’ın, Avrupa Birliği yolunda Türkiye’yi destekleyeceğini belirten Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Türkiye’nin mülteciler konusunda çok mühim bir rol taşıdığına dikkati çekti.
Basın açıklaması öncesinde, Türkiye ile Hırvatistan arasında 2019-2021 yıllarında kültür ve sanat alanındaki iş birliği anlaşması ile SİSAK İslam Kültür Merkezi Projesi kapsamındaki iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.