Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Gürcistan’ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği zaviyesinden müşterek çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı Garibashvili, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.
Gürcistan Başbakanı Garibashvili’yi ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili’nin daha önceki görevleri sırasında da Türkiye’yi yakından tanıyan bir lider olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki ilk mukim diplomatik temsilcilik olan Gürcistan Büyükelçiliği’nin açılışının bu yıl 100. yıl dönümü olduğunu anımsatarak Gürcistan’ın bağımsızlığının da 30. yıl dönümünün kutlandığını kaydetti.
“TÜRKİYE, SON 14 YILDIR GÜRCİSTAN’IN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞIDIR”
Bugünkü görüşmelerde iki ülke arasındaki konuları baş başa ve ardından heyetler arası görüşmelerle ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, son 14 yıldır Gürcistan’ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020 biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Serbest Ticaret Anlaşmamızın kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ticaretimizi kolaylaştıracak ve gümrük işlemlerini hızlandıracak düzenlemeler üzerinde de ayrıca çalışma kararlılığındayız” dedi.
Türk şirketlerinin enerji alanındakiler başta olmak üzere Gürcistan’da yaklaşık 213 milyon dolar değerinde yatırımları bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Komşumuz Gürcistan’la bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza attık” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta enerji alanında olmak üzere iş birliklerine değinerek şöyle devam etti: “Enerji güvenliği konusunda stratejik öneme haiz Güney Gaz Koridoru’nu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi, bölgesel kalkınma açısından çok çok önemlidir. Bu kapsamda Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak Çin’e kadar ulaşan Hazar geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi’ni hayata geçirdik. Demir İpek Yolu Güzergâhı’nın da parçası olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’ndan ihracat trenlerimiz Rusya ve Çin’e sefer düzenliyorlar. Marmaray’la Avrupa’ya bağlayarak ticari potansiyelini artırdığımız bu tren hattının daha etkin çalışması için görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Başbakanla FETÖ başta olmak üzere terör konusundaki mutabakatımızı da ele aldık.”
“GÜRCİSTAN’IN EGEMENLİĞİNE VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEĞİMİZİ HER VESİLEYLE VURGULUYORUZ”
“Türkiye olarak Gürcistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle vurguluyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzusunu yineledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin komşusu Gürcistan’ın Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğinin tam olduğunun altını çizerek, “Sayın Başbakanla bölgesel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunduk. Türkiye, Gürcistan’ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği zaviyesinden müşterek çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum. Azerbaycan ile üçlü iş birliğimiz bu bakımdan önemlidir” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliklerinde Türkiye olarak var olduklarına vurgu yaptı.
Türkiye ile Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nı da Dışişleri Bakanlarının belirleyeceği bir tarihte yapma kararlılığını ortaya koyduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut mekanizmaları kararlı bir şekilde, ideal bir şekilde ortaya koyarak adımları atacaklarını söyledi.
GÜRCİSTAN BAŞBAKANI GARİBASHVİLİ: “TÜRKİYE, STRATEJİK ORTAĞIMIZDIR”
Gürcistan Başbakanı Garibashvili de Ankara’da bulunmasının ve ziyareti gerçekleştirmesinin kendisi için çok şeref verici olduğunu belirterek sıcak karşılama, ev sahipliği ve samimi görüşmelerden dolayı teşekkürlerini sundu.
“Türkiye, bizim için çok önemli dost ülkedir ve ayrıyeten stratejik ortağımızdır” diyen Gürcistan Başbakanı Garibashvili, Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Tiflis-Erzurum gibi büyük boyutlu, bölgesel projelere yürütüldüğünü anımsattı.
Gürcistan’ın egemenliğini desteklediği için Türkiye’ye ayrıca teşekkür eden Gürcistan Başbakanı Garibashvili, şöyle konuştu: “Gürcistan’ın NATO’ya üye olma sürecinde de desteklerinizden ötürü teşekkür etmek isterim. Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin toplanmasıyla ilgili düşüncelerinize katıldığımı ve sonraki görüşmenin sabırsızlıkla beklediğimi belirtmek isterim. Bu üç ülkenin; Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın aynı kaderi paylaştığı, güçlü bağlarımızın olduğu bir kaderdir. Ve bu bağlamda bizim güzel iş birliğimizin ve ayrıyeten güzel dostluğumuzun da takdire şayan olduğunu söylemek isterim. Ortak gayretlerimizle ikili ve çok taraflı, üçlü formatları da gerçekleştirebilmemiz için çok güzel temellerin bulunduğunu da söylemek isterim. Tabii ki görüşmemiz sırasında bölgesel konuları da ele aldık. Ülkemizdeki mevcut durumu, ayrıyeten işgal altındaki topraklar ile ilgili düşüncelerimizi ve yaklaşımlarımızı kendisine arz ettim. Tabii ki barışın hiçbir alternatifi bulunmamaktadır ve tüm çatışmalar kesinlikle barışçıl bir yolla çözülmelidir. Bu iyimser yaklaşımla sözlerime son verirken Sayın Cumhurbaşkanı Ekselansları, tekrardan güzel ortak projelerimizin gerçekleştirileceği konusunda bizim de tam inancımız olduğunu söylemek isterim.”
Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili onuruna resmî akşam yemeği verdi.