2 Temmuz 1993’te 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Etkinlikleri’nde katledilen 35 kişi Sivas’taki törenle anıldı. Yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) ve milletvekilleri anma törenine katıldı.
2 Temmuz 1993'te 35 kişinin ölümü ile sonuçlanan Sivas Katliamı kurbanlar, bugün kentte düzenlenen törenle anıldı. Sabah 10.00’da Seyrantepe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi önünde toplanan vatandaşlar, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne yürüdü. Saat 12.00'de Bilim ve Kültür Merkezi'ne varan kortej Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bıraktı. Katliamın 24. yıl dönümünde düzenlenen anma törenine çeşitli sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.
"33 Aydınımızı 35 Canımızı Burada Yitirdik"
Aileler ve milletvekilleri, Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bırakarak geleneği sürdürdü ve katliamın gerçekleştiği "Madımak Oteli" utanç müzesi oluncaya kadar bina içine girmeyeceklerini ifade etti. Öte yandan törene katılan HDP Sözcüsü Baydemir Bilim ve Kültür Merkezi önünde, "Bir kez daha Sivas’tan bütün Türkiye’ye bütün Ortadoğu coğrafyasına karanlığı yaracak bir ışığa bir aydınlığa ortak olmaya geldik. Tamı tamına 24 yıl önce aydınlıktan ışıktan korkanlar, bu ülkenin gencecik pırıl pırıl aydınlık yüzlerini, 33 aydınımızı 35 canımızı burada yitirdik. Onlar aydınlığı yok etmek istediler" diye konuştu.
“Bu Olay Milletimizin Devletimizin Birliğine Bütünlüğüne Kardeşliğine Yapılmıştır”
Öte yandan, Sivas Valisi Davut Gül ve Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ile Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise günün erken saatlerinde Bilim ve Kültür Merkezi'ne giderek katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı. Vali Gül yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Bu olay milletimizin, devletimizin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti, mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz. Allah bu tür olayları tekrarlatmasın, birlik ve bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi bozmasın. Bu coğrafyada beraber yaşama ve kardeşliğimizi muhafaza etme durumundayız. Şer güçler, geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provokasyonlara girecektir, giriyorlar. Tekrardan ailelere başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."
“Acılar Paylaşılarak Azalır”
Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise 24 yıl önce yaşanan bu insanlık ayıbını ve katledilen insanları anmak için burada olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:
"Yalnız Sivas, Sivasımız bu ayıbını temizlemeli. Sivaslılarla temizlemeli. Tüm Sivaslılarla bu acıya sahip çıkmamız gerekir. Acılar paylaşılarak azalır. Dolayısıyla bu gerginlikten beslenenler olabilir. Ama siz güçlü olacaksınız dik duracaksınız ki o şer güçler ülkemizde çeşitli bölgelerimizde bu katliamları gerçekleştirmesin, artık yapamaz hale gelsin. Canlarımızı tekrar saygıyla ve minnetle anıyoruz, ruhları şad olsun. Bu acılar bize güzel dersler çıkarmamızı da beraberinde getiriyor. Artık kenetlenmeliyiz. Artık toplum acılarına da sevinçlerine de hep beraber sahip çıkmalı. Sivas esnafıyla yaşayanıyla tüm gruplarıyla bu acıya sahip çıkacak ki bu acılar azalsın."
3 Bin Polis Görevlendirildi
Anma etkinlikleri sırasında herhangi bir olay yaşanmaması için polis ekipleri alarma geçirildi. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile Bilim ve Kültür Merkezi civarında çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi.
Sivas Katliamı 24. Yılında
2 Temmuz 1993’te 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Etkinliklerinde katledilen 35 kişi Sivas’taki törenle anıldı. Yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) ve milletvekilleri anma törenine katıldı.
02 Temmuz 2017 Pazar 12:55