Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kurban bayramı Hakkari binali yıldırım PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Barış Pınarı Bölgesi deprem

Savunma Sanayi Yoğun Gündemle Toplanıyor

Savuma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek. Birçok ilkin yaşanacağı toplantıda bedelli askerlik, milli muharip uçak projesi, ATAK ihracatı gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin (CHS) ilk Savunma Sanayii İcra Komitesi bugün Beştepe’de toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenecek toplantı bazı ilkleri ihtiva edecek. En son 29 Mart’ta yapılan toplantıya Genelkurmay Başkanı olarak katılan Hulusi Akar bu kez Milli Savunma Bakanı koltuğunda oturacak. Orgeneral Yaşar Güler ise Genelkurmay Başkanı olarak toplantıya ilk kez katılacak. Öte yandan CHS ile Müsteşarlıkların lağvedilmesiyle Savunma Sanayii Müsteşarlığı, (SSM) Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) adıyla temsil edilecek. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SSB Başkanı İsmail Demir ve ilgili bürokratların katılması öngörülüyor.

“Savuma Sanayii Projelerinden Taviz Vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Temmuz’da ilan ettiği 100 günlük programda dikkat çeken başlıklar arasında savunma sanayii yer alıyordu. İlan edilen 400 projenin 48’inin savunma sanayii projeleri olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye’nin her alanda tehdide maruz kaldığı bir dönemde kendi göbeğimizi kendimizin kesmesine katkı sağlayacak her çalışma bizim için kıymetlidir. Her ne olursa olsun savuma sanayii projelerinden asla taviz vermeyeceğiz” demişti.

Bedelli Kaynağı Savunma Sanayiine

Toplantıda masaya yatırılacak konuların arasında Bedelli Askerlik yasasının da olması bekleniyor. Bu uygulamayla elde edilecek tutar, bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yatırılan bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Milli Muharip Uçak

ABD ile yaşanan Brunson krizinin Türkiye’nin üreticisi olduğu ve 900 milyon Dolar ödeme yaptığı F-35 savaş uçaklarının teslimine etki edebileceği tartışmaları gündemde yer bulurken Savunma Sanayi Komitesi toplantısında milli muharip uçak projesinin ele alınması bekleniyor. 100 günlük program içinde milli muharip uçak projesinin birinci dönem birinci aşamasının başlaması da yer alırken bu proje için hazırlanan teşvik paketi Resmi Gazete’nin 3 Ağustos’taki sayısında yayımlanmıştı. TUSAŞ/TAİ’nin Ankara’da 5 milyar 659 milyon 670 bin 340 Türk Lirası tutarında yatırımla kuracağı tesisin yılda 12 uçak üretmesi planlanıyor. Öte yandan Türkiye’nin milli muharip uçağın motoru için Rolls Royce firması ile görüştüğü biliniyor.

Atak İhracatı

Brunson Krizi’nden Türkiye’nin Pakistan’a ihraç edeceği ATAK helikopteri de etkileniyor. Büyük oranda yerli imkanlarla geliştirilen ATAK helikopterinin motorunun ABD’den ithal edilmesi nedeni ile sistemin üçüncü ülkelere satışında ABD Savunma Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. ABD’nin onay vermemesi halinde ATAK helikopterinin ihracında gecikme yaşanacak, alternatif motorlar üzerinde çalışmalar yapılacak. Toplantıda Pakistan’a yapılacak 1.5 milyar Dolarlık ATAK ihracatının da masaya yatırılması bekleniyor.

HÜRKUŞ ve HÜRJET

Milli imkanlarla geliştirilen eğitim uçağı HÜRKUŞ’un kısa süre içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmesi beklenirken toplantıda konu ile ilgili son gelişmelerin gözden geçirilmesi bekleniyor. İngiltere’deki hava şovunda prototipi sergilenen ve büyük heyecan yaratan jet eğitim ve yakın hava desteği uçağı HÜRJET’in de toplantı gündemlerinden biri olacağı öngörülüyor.

İHA ve SİHALARIN Terörle Mücadeledeki Rolü

Yurtiçi ve yurtdışında yürütülen terörle mücadelede başarı sağlayan İHA (İnsansız Hava Aracı)-SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), milli güdüm kiti-bomba, milli silah ve mühimmatların da toplantıda değerlendirilmesi bekleniyor. Anlık istihbarat ve bilgi sağlayan İHA’lar ve bu bilgi doğrultusunda anlık reaksiyon gösteren SİHA’lar terör örgütlerinin hareketini kısıtlıyor. Ayrıca TÜBİTAK tarafından geliştirilen Savunma Sanayi Başkanlığı projeleri Hassas Güdümlü Akıllı Seyir Füzesi SOM-J ve Lazer Güdümlü Minyatür İHA Füzesi BOZOK’un yapılan ilk testlerinin başarıyla tamamlanmasının da toplantıda ele alınması bekleniyor.

Elektromanyetik Fırlatma Sistemleri

SSB’nin yakın gelecekte başlatacağı projelerin de Komitede değerlendirileceği öngörülürken bu projeler, lazer silah sistemi ve elektromanyetik fırlatma sistemi, 30 santimetre altı çözünürlüklü yerli gözlem uydusu, sürü insansız araçları, hafif, orta ve ağır olmak üzere üç farklı sınıfta insansız kara aracı, taarruzi İHA Geliştirilmesi (Akıncı) projesi kapsamında 1 buçuk ton faydalı yük (kamera, mühimmat) taşıma kapasitesine sahip SİHA ön tasarım faaliyetlerinin tamamlanması olarak sıralanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.