İslam İşbirliği Teşkilatı’na (IIT) üye ülkelerde fark yaratan genç liderler, “Gelişme, Barış ve Adalet için Aksiyon Birliği” temalı Genç Liderler Zirvesi için 12-13 Nisan tarihlerinde İstanbul’da buluşuyor. İstanbul merkezli bir uluslararası teşkilat olan İslam Konferansı Diyalog ve İş birliği Gençlik Forumu'nun (İKGF-Dİ) düzenlediği zirve, IIT Devlet Başkanları Zirvesi’nin ilk resmi gençlik etkinliği niteliğini taşıyor. Genç Liderler Zirvesi kapsamında hazırlanan öneriler 13-14 Nisan’da İstanbul’da toplanacak olan IIT Devlet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanları ve Devlet Başkanlarına sunulacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin genç liderleri; 12-13 Nisan’da İstanbul’da bir araya gelerek teşkilata üye ülkeler arasında köprü kurmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Bu yıl “Gelişme, barış ve adalet için aksiyon birliği” teması ile düzenlenen etkinlikte, “Dünyayı Değiştirebilecek 10 Genç Müslüman” küresel ödülleri de sahiplerini bulacak. Genç liderlerin etkinlik süresince yapacakları çalışmalarda hazırlayacakları nihai öneriler, 13. İslam İşbirliği Teşkilatı Konferansı’na sunulacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi tarihinde bir ilk olma niteliğini taşıyan Genç Liderler Zirvesi’nde üye ülkelerin Gençlik ve Spor Bakanlıkları önemli bir rol üstlenecek. Geleceğin gençlerini ilgilendiren bu önemli zirvede, gençliğin sorunlarına yönelik stratejik poltikalar geliştirilecek ve ilgili paydaşlarla birlikte tartışılarak nihai öneri taslağı hazırlanacak.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılacağı etkinliğin açılışında İslam İşbirliği Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF-DC) Başkanı Elşad İskenderov, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Medeni, Nobel Barış Ödülü Sahibi Tevekkül Karman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da birer konuşma yapacak. Zirvenin kapanışında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, IIT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani, Malezya Başbakanı Dato Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al Nasser konuşacaklar.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Zirvesi’nin ilk günü düzenlenecek “Gençliğin Gelişiminin Sağlanmasında Hükümetlerin Rolü” başlıklı panelde de bir sunum yapacak. Panelde, gençlerin aktif katılımının artırılmasında hükümetlerin rolü ve gençlerin gelişimi için en yaygın ve yararlı araç ve yöntemler masaya yatırılacak. Aile ve Sosyal Güvenlik Politikaları Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy da etkinlik kapsamında düzenlenecek olan “Aktif Vatandaşlık, Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması için Medya/Sosyal Medya Gençlik Aksiyonları” panelinde konuşma yapacak. Etkinlikte ayrıca “Şiddete Karşı Gelişim” ve “Medeniyetler ve Kültürler arası Diyalog” panelleri de düzenlenecek.
Etkinlik 13 Nisan 2016 tarihinde, İslam coğrafyasında Barış ve Mültecilerin hakları için, İslamofobi ve Kadına yönelik şiddet aleyhine mücadelede üstün başarılar kazanmış dünyaca tanınmış kişilere Genç Liderler Zirvesi ödül ve kapanış töreni ile sona erecek.
“10 yılda 10 hedef” için durum değerlendirmesi yapılacak
İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Zirvesi, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF-DC) tarafından evsahibi ülke statüsündeki Türkiye işbirliği ile organize ediliyor. Etkinlikte İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanlığı İslami Konferansı Konseyi (OIC CFM) farklı ICYF-DC inisiyatifleri ile Küresel Ödül organizasyonu, özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin katılımı ile Milli Gençlik Konseylerinin kurulması teşvik edilecek.
İstanbul merkezli bir uluslararası organizasyon olan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerinden 35 ulusal ve 6 uluslararası gençlik organizasyonunun bir araya toplayan ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gençlik politikalarından sorumlu tek organizasyon konumunda.
İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Zirvesi’nin gündeminde ayrıca İstanbul Gençlik Deklarasyonu’nda belirlenen “10 yılda 10 Hedef”gibi stratejik amaçları destekler nitelikteki Uluslararası İlişkiler eğitim programı, Müslüman Gençlerin Durumu Yıllık Raporu, Mevlana Uluslararası Öğrenci Değişim Programı ve İbni Batuta Uluslararası Gençlik Değişim Programı da yer alıyor.
İslam Dünyası Gençlik Başkentiyle İstanbul’un kültürel ve tarihi mirası tanıtılacak
Gençliğin Başkenti 2015/2016 yılları için İslam İşbirliği Teşkilatı Dış İşleri Bakanları ve 56 üye ülke tarafından İstanbul olarak seçilmiştir. İstanbul Gençlik Başkenti kapsamında gerçekleştirilecek Osmanlı Kültürel Mirası turu süresince İslam ülkelerinden gelecek olan genç liderlere Osmanlı mirasının tarihsel ve kültürel boyutları, uzman akademisyen ve rehberler tarafından anlatılacak.
İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu, Istanbul İslam Dünyası Gençlik Başkentiyle kültürel ve medeniyetler arası çeşitliliği teşvik etmeyi, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin genç üyelerinin birbirini daha iyi tanımasına katkı sağlamayı ve gençlere kendi kültürlerini ve geleneklerini takdim edecekleri bir platform oluşturmayı hedefliyor. Gençlerin uluslararası platformlarda iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlayan forum ayrıca eğitim, eğlence, spor ve farklı alanlarda katılımı teşvik edecek çalışmalara imza atıyor.