Öne Çıkanlar AİLE Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist ABD Başkanı Joe Biden CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan MSB İsrail bugünün gündemi Bronşiolit tanısı nasıl konur 3 Eylül 2023 Pazar Gündemi Mayıs 2023 TarımÜFE Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması sonuçları

Google'dan Türkiye'ye 'Unutulma Hakkı' Engeli

Ünlü arama motoru Google'ın, Avrupa Adalet Divanı’nın, 13 Mayıs 2014 tarihinde, “Kullanıcılarına bazı durumlarda kendileri ile ilgili bilgilere yönlendiren linkleri silme hakkı tanıması gerektiği” kararını Türkiye’ye uygulamadığı ortaya çıktı.

Avrupa Adalet Divanı, 13 Mayıs 2014 tarihinde, “Google’ın, kullanıcılarına bazı durumlarda kendileri ile ilgili bilgilere yönlendiren linkleri silme hakkı tanıması gerektiğine” karar verdi. Ankara’da 2007 yılında Sauna Çetesi olarak bilinen davada adı geçen ve beraat eden Zeliha Tüfekçi isimli vatandaş, Google'a defalarca başvuruda bulunarak “Unutulma Hakkı” kararı çerçevesinde kendisiyle ilgili haber ve görsellerin kaldırılmasını istedi. Ancak Google, bu başvurulara kayıtsız kaldı. Bunun üzerine Tüfekçi, avukatı Nihad Karslı aracılığıyla Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Avukat Karslı, Tüfekçi’nin beraat ederek aklandığı dava ile ilgili kendisini suçluymuş gibi gösteren haberlerin halen internet içeriğinde yer aldığı ve arama motorlarından bu haberlerin “Unutulma hakkı” çerçevesinde silinmesini talep etti.

Karslı dilekçesinde, “Davalı şirket; Avrupa Birliğine müdahil 24 ülke,  Kuzey Avrupa ülkesinden ise 4 ülkeye unutulma hakkını kullandırmakta iken, tarafı olduğumuz Avrupa Parlamentosu çerçevesinde yargı kararları ve tavsiye kararları alan kuruluşun kararını, nedense ülkemizde uygulamamaktadır. Davalının bu bakımdan kötü niyetli olmasının yanı sıra, evrensel hukuk kurallarını amiyane tabiri ile “keyfine göre” ülke ayrımı yaparak tasnif etmekte, T.C vatandaşlarının unutulma hakkının varlığına saygı duymamaktadır. Kısaca izah edilmeye çalışılan nedenlerden dolayı ve davaya konu veriler halen davalı şirketin arama motorlarında yer aldığından, iş bu davayı açmak zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Bu nedenlerle davacı Tüfekçi’nin mağdur olduğunu vurgulayan Avukat Nihad Karslı; evrensel hak niteliğinde bulunan kişilik hakkı ve günümüzdeki teknolojik gelişmelere bağlı oluşan hak ihlalleri sebebi ile temel haktan yansıma yoluyla doğmuş “unutulma hakkı” çerçevesinde; müvekkilinin hakkında davalı şirketin arama motorlarında bulunan dijital hafızada yer alan bireye ait fotoğraf, kimlik bilgisi, adres, haber, vb. diğer kişisel içeriklerin, bir daha geri getirilemeyecek ve kullanılmayacak biçimde ortadan kaldırılmasını talep etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.