Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Gürcistan ve Azerbaycan Barolar Birliği Başkanları ile Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu Projesi’nin bölgeye getireceği ekonomik refahı desteklemek adına İstanbul Tahkim Merkezi ile birlikte çalışma noktasında fikir birliğine vardıklarını söyledi. Feyzioğlu, “Bu çerçevede İstanbul Tahkim Merkezi ile ortak olarak üç ülkede tahkim avukatlığı kurslarının verilmesi ve üç ülkenin avukatlarının da müvekkilleri için hazırladıkları sözleşmelere uyuşmazlık çözüm yolu olarak İstanbul Tahkim Merkezi’ni ilave etmeleri amaçlanıyor” dedi.
Gürcistan Barolar Birliği’nin 8-9 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlediği Uluslararası Barolar Konferansı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te başladı. Konferansın ana gündem konusu, avukatlık mesleğine girişte sınavın önemi ve eğitim sisteminin kalitesinin artmasına doğrudan etkisi ¬iken, ikinci önemli konuyu ise adli yardım ve hukuki danışmanlık hizmetlerinin sadece avukatlar tarafından verilmesinin kaliteli bir hukuk sistemi açısından vazgeçilmez olduğu oluşturdu.
Konferansta Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) Başkan Prof. Dr. Metin Feyzioğlu temsil etti. Feyzioğlu’nun diğer bir sıfatı da Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütleri Birliği’nin (TÜRK-AV) Başkanı olması idi. TÜRK-AV’ın Genel Sekreteri de, ev sahibi Gürcistan’ın Barolar Birliği Başkanı David Asatiani.
EN İLERİ SİSTEM TÜRK ADLİ YARDIM SİSTEMİ
Konferansta söz alan Feyzioğlu, Türkiye’nin adli yardım sistemini anlattı. Toplantıya katılanlarca bu sistem dünyanın en ileri sistemlerinden biri olarak değerlendirildi.
AVRUPA’DAKİ FETÖ ALGISINI KIRDI
Feyzioğlu, oturum arasında Avrupa Barolar Birliği önceki başkanı ve Avrupa Avukatlar Birliği’nin şu anki başkanı Maria Slazak ve beraberindeki heyetle özel bir toplantı yaptı.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamudan ihraç edilen hâkim ve savcıların siyasi iktidara boyun eğmedikleri için yaptırıma uğradıklarına dair Avrupa’da yaratılmak istenen kamuoyu algısının yanlış olduğunu FETÖ’nün kumpas davalarından somut örnekler vererek anlattı. İhraçlara karşı yargı yolunun açılması gerektiğini, böylece olası bazı yanlışlıkların yargı eliyle düzeltilebileceğini ancak, FETÖ’nün bir dönem yargıyı önemli ölçüde işgal ettiği gerçeğinin de görmezden gelinemeyeceğini ifade etti.
HÂKİM, SAVCI DEĞİL, ÖRGÜT MİLİTANI
Bugüne yönelik haklı eleştirilerini her zaman dile getirdiklerini fakat bunu yaparken dünün FETÖ yargısını methetmelerini hiç kimsenin beklememesi gerektiğini, çünkü o dönemin FETÖ mensubu hâkim ve savcılarının gerçekte hakim ve savcı değil, örgüt militanı olduğunu, binlerce masum gazeteci, avukat, yazar, akademisyen ve avukatı acımasızca zindana attıklarını anlattı.
RUSYA BAROLAR BİRLİĞİ'Nİ TÜRKİYE’YE DAVET
Rusya Barolar Birliği heyeti ile de özel bir toplantı yapan Feyzioğlu, 2019 başında Rusya Barolar Birliği’ni ikili bir toplantı için Türkiye’ye davet etti. Rusya Barolar Birliği temsilcisi de TÜRK-AV Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.
İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ İLE ÇALIŞACAKLAR
Ayrıca Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye Barolar Birliği başkanları Bakü, Tiflis, Kars demiryolu projesinin bölgeye getireceği ekonomik refahı desteklemek adına İstanbul Tahkim Merkezi ile birlikte çalışma noktasında fikir birliğine vardılar. Bu çerçevede İstanbul Tahkim Merkezi ile ortak olarak üç ülkede tahkim avukatlığı kurslarının verilmesi ve üç ülkenin avukatlarının da müvekkilleri için hazırladıkları sözleşmelere uyuşmazlık çözüm yolu olarak İstanbul Tahkim Merkezi’ni ilave etmeleri amaçlanıyor.
Feyzioğlu, bu konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, tahkimin ticari hayatın vazgeçilmezi olduğunu, İstanbul Tahkim Merkezi’nin yazılmadığı sözleşmelerde Londra, Paris veya Dubai tahkim merkezlerinin yer aldığını, İstanbul Tahkim Merkezi’ni Türkiye’de ve yurt dışında tanınır ve güvenilir kılmanın milli bir mesele olduğunu, bunun Türk avukatlarına da çok büyük bir iş alanı sağlayacağını söyledi.