Dünya Bankası'nın "Gel-Git: Su, Göç ve Kalkınma" başlıklı yeni raporunda şehirlerin yaşadıkları su sıkıntıları puanlandırıldı.
Yeni CHP'li Tanju Özcan'ın yapamadığını kuraklık yaptı: Dünya Bankası raporunda Suriyeli kadınların susuzluk nedeniyle karşılaştıkları sorunlar da sayıldı.
ANKARA(ANKA) - Dünya Bankası şehirlerin son 20 yılda karşılaştıkları kuraklık olaylarını inceledi. İstanbul üst üste 3 yıl su sıkıntısı yaşayan şehirler arasında 43'üncü çıktı. Dünya Bankası kuraklıkta İstanbulluların imdadına Melen Barajı'nın yetiştiğini belirtti. Türkiye'de yeni CHP'li Tanju Özcan'ın ortaya attığı "Suriyelilerin susuz kalması" uygulamasının zaten kuraklık nedeniyle görüldüğüne ilişkin örnekler de rapordaki Suriyelilerle ilgili bölümde yer aldı.
Dünya Bankası'nın "Gel-Git: Su, Göç ve Kalkınma" başlıklı yeni raporunda şehirlerin yaşadıkları su sıkıntıları puanlandırıldı. İstanbul dışında hiçbir Avrupa şehri listede yer almadı. Son 20 yılda büyük su sıkıntısı yaşayan şehirlerin tamamı ekvator kuşağında yer aldı. Listede Musul da bulunuyor. İstanbul'un listede yer almasında, 20 milyona yaklaşan nüfusu da etkili oldu.
Şehirleri etkileyen ve en fazla 3 yıl süren su sıkıntıları sıralamasında İstanbul 2006-08 yıllarında karşılaştığı su sorunuyla 43'üncü sırada yer aldı.
-MELEN BARAJI İMDADA YETİŞTİ
Raporda büyük şehirlerin 20 yılda karşılaştıkları su sorunları sayılırken bunun sonuçları ve alınan önlemler incelendi. İstanbul'un 2006-08 yıllarında son 50 yılın en düşük yağışını aldığı belirtilirken "Melen birinci aşama su arzı projesi hızlandırıldı; projenin 2009'da bitirilmesi hedefleniyordu ancak kuraklık nedeniyle 2007'de tamamlandı" denildi.
2006-2008 kuraklığının İstanbul'un su rezervlerini yüzde 25 düşürdüğü kaydedildi.
Bu arada raporda Guardian gazetesinden "En son olarak 2021 Ocak ayında Türkiye'de zayıf yağışa bağlı kuraklık 17 milyon nüfusa sahip İstanbul ve başkent Ankara dahil ülkenin en büyük şehirlerini sıkıntıya soktu. İstanbul'un 45 gün su kesintisi yaşadığı belirtildi" haberine de yer verildi.
-YENİ CHP'NİN YAPAMADIĞINI "KURAKLIK" ZATEN YAPMIŞ
Raporda, kuraklığın neden olduğu sosyal kırılmalara değinilirken Eset tarafından ülkelerinden sürülmüş Suriyeli göçmenlerin karşılaştıkları su sorunlarına şu örnek verildi:
"Lübnan'daki göçe zorlanmış Suriyeli kadınlar arasında, kadın hijyen ürünleri, yıkama suyu, sabun ve banyo tesisleri de dahil olmak üzere içme suyuna ve temel hijyen tesislerine erişim eksikliği, üreme sağlığının bozulmasına etki eden kilit bir faktör."