TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, ülkede girişimciliği geliştirecek bu uygulamanın istihdam artışına önemli katkı yapacağını bildirdi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, hükümetin ülke genelindeki 200’e yakın OSB’de uygulamaya koyacağı "yatırımcıya anahtar teslim fabrika" projesinin ülkede girişimciliğin gelişimi ve istihdam artışına önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında Şubat ayında gerçekleştirilen Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu toplantısında, 2016 Yılı Eylem Planında yer alan bu projenin uygulamasına yönelik temel ilkeler belirlenmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da uygulamaya ilişkin esasları belirledi. Projenin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi bekleniyor.
64, Hükümet’in 2016 Yılı Eylem Planı’nda 200 no’lu eylem olarak yer alan yatırımcıya anahtar teslimi fabrika binası projesi Ekonomi Bakanlığı sorumluluğunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Kalkınma, Maliye Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve İlgili STK’lar işbirliğinde yürütülecek. Proje kapsamında emek yoğun sektörlerdeki yatırımcıların ilk yatırım (arazi ve inşaat) maliyetlerini azaltmak, yatırımcıların mevcut finansman imkânlarını doğrudan üretime yönlendirmek ve ülke genelinde istihdam artışı sağlamak hedefleniyor.
Destekten yararlanabilmek için öncelikle emek yoğun sektörlerin birinde faaliyet göstermesi gereken yatırımcının, belirlenecek asgari hacimdeki kapalı alanda üretim gerçekleştirme ve öngörülecek asgari sayıdaki istihdamı gerçekleştirmeyi taahhüt etmesi gerekiyor. Bu taahhütleri yerine getiren yatırımcılar anahtar teslimi fabrika binası yapım desteğinden yararlandırılacak.
"Yatırımlarda istihdamda artar"
Türker Naslı yaptığı açıklamada, Eylem Planı’nda yer alan bu projenin hayata geçirilmesinin ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu bildirdi. Proje kapsamında ülke genelinde 200’e yakın OSB’de emek yoğun sektörlerde yatırımcılara, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılarak teslim edileceğini belirten Naslı, bunun yatırımcıların yatırım başlangıç maliyetlerini aşağı çekerek, ellerindeki mevcut ekonomik kaynakları doğrudan üretime aktarmalarını teşvik edecek bir model olduğuna işaret etti. Naslı, "anahtar teslimi fabrika" projesinin, yatırımcıların arsa ve bina-inşaat maliyetlerini sorun olmaktan çıkaracağını, mevcut finansman olanaklarının doğrudan üretime yönlendirilmesini sağlayacağını, böylece yatırım malı alımlarının toplam yatırım maliyeti içindeki payının artacağını anlattı.
Projenin, emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcılara ilave işletme sermayesi olanağı ve finansal kolaylık yaratacağını vurgulayan Naslı, "Bu uygulama ülkede girişimciliği geliştirecek, yatırımları ve istihdamı artıracak, işsizlikle mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır. Genç işadamları olarak hükümetin bu girişimini yürekten destekliyoruz. TÜGİAD projeye her türlü katkıyı vermeye hazırdır" dedi.