Öne Çıkanlar palandöken deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan binali yıldırım pkk kurban bayramı tüik

Bakan Varank, TOGG Gemlik Tesislerinde İftar Açtı: Türkiye’nin Otomobili Bir İşaret Fişeği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, doğuştan elektrikli Togg’un Gemlikte bulunan tesislerinde işçilerle iftar açtı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’ye ait olan Togg’un Türkiye’ye çağ atlatacak bir proje olduğunun altını çizen Bakan Varank, “Türkiye’nin Otomobili, bir işaret fişeği. Endüstrimizi değiştirecek, tedarikçilerimizi dönüştürecek bir proje.” dedi.

CUMHURBAŞKANI TEMELİNİ ATMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından 27 Aralık 2019’da lansmanı yapılan 18 Temmuz 2020’de fabrikasının inşasına başlanan Togg’da geri sayım sürüyor. Bakan Varank, 2023’ün ilk çeyreğinde satışa sunulması planlanan Togg’un Gemlik’teki tesislerinde incelemelerde bulundu.

KARAVANA İLE İFTAR

İncelemelerin ardından işçilerle sıraya giren Varank, karavanadan yemek aldı. Varank, 520 fabrika ve inşaat işçisiyle iftar yaptı. Togg’un iftar mönüsünde ezogelin çorba, orman kebabı, bulgur pilavı, salata ve güllaç vardı.

Ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, şunları kaydetti:

ROBOTLARIN MONTAJI TAMAM: Gemlik’e gelmemizin sebebi, işçi kardeşlerimizle iftar etmekti. Gemlik’e gelmişken hem şirketin yönetim kurulu hem milletvekillerimiz, belediye başkanımız, il başkanımız, valimizle birlikte Togg’un fabrikasını inceleme fırsatı bulduk. Fabrikadaki iş ve süreçler nasıl gidiyor onlara baktık hem de montajı tamamlanan robotlarla ilgili bilgi aldık.

TÜRKİYE’YE ÇAĞ ATLATACAK: Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türkiye’ye çağ atlatacak, otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalayacak bir proje. Endüstrideki dönüşümü yakalamak için Togg büyük gayret gösteriyor. Bir yandan fabrikanın inşaatı devam ederken bir yandan da montaj hatlarının bağlantıları yapılıyor. Sıkı bir takvimde çalışıyorlar.

PLANLANDIĞI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR: Hedefleri, bu sene 29 Ekim’de ilk seri üretim araçları, Türkiye’nin Otomobili’ni seri üretim bandından indirebilmek. Bütün faaliyetler planlandığı şekilde devam ediyor. Bu fabrikada emeği olan, alın teri döken her bir kardeşimiz bizim için değerli. Evlerine ekmek götürüyorlar ama aynı zamanda Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olacak bir projede de çalışmış oluyorlar.

AVRUPA’NIN EN TEMİZ BOYAHANESİ: Fabrikanın inşaatında, üretim proseslerinde son teknolojiler kullanılıyor. Montaj hattında 208 robot kullanılacak. Avrupa’nın en temiz boyahanesi, Gemlik’te kuruluyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi, planlandığı şekilde bizlere gurur verecek şekilde devam ediyor.

CUMHURBAŞKANIMIZIN VİZYON PROJESİ: Buraya gelmeden önce Twitter’dan bir çağrı yaptım. Bursa’da üniversite okuyan iki öğrenci kardeşimizi de buraya davet ettim. Onlar da geldiler. Beraber fabrikayı gezdik. Türkiye’nin Otomobili Projesi, aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın bir vizyon projesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye’nin kendine ait bir markasının olmasını, fikri mülkiyet hakları Türkiye’de olan bir aracının olmasını çok önemsiyordu. 2018 yılından beri biz de bir önceki bakan arkadaşımızdan bayrağı teslim alarak en güzel şekilde bu projeyi çalışıyoruz.

KANLI CANLI HAYAT BULUYOR: Tabii kağıtlardan, planlamalarda bu proje başladı. O planlamalardan böyle bir fabrikaya gidilmesi, Gemlik’te böyle bir arazinin bu projeye tahsis edilmesi, onun üstüne bu fabrikanın inşa edilmesi ve üretim bantlarının kurulması kişisel olarak da bizim açımızdan gurur verici. İnsanın başından beri emek verdiği bir işin böyle kanlı canlı hayat buluyor oluşunu görmesi insanı mutlu ediyor.

ENDÜSTRİDE KAFA KARIŞIKLIĞI VAR: Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin kendi markası olmasına verdiği önemi son dönemde çok daha iyi kavrıyoruz. Şu anda 100 yıldır otomobil üreten ülkeler ‘Bu değişimi, dönüşümü nasıl yakalayacağız?’ diye büyük bir mücadele veriyorlar. Endüstride büyük bir kafa karışıklığı var. Start-up’ların geliştirdiği teknolojiler, otomobil endüstrisinde büyük bir dönüşümü tetikliyor. Geleneksel firmalar burada nasıl mücadele edeceğini, nasıl pazarda yer tutacağını bilmiyorlar.

BİR İŞARET FİŞEĞİ: Biz kendi markamızı da oluşturarak endüstride doğru bir ivmeyi de yakalamış olduk. Türkiye, otomotiv endüstrisinde büyük bir ülke. Şu anda 2 milyon araç üretme kapasitemiz var. Elektrikli, otonom, yeni nesil araçlara geçerken bu endüstriyi de dönüştürmemiz lazım. Türkiye’nin Otomobili, bir işaret fişeği. Endüstrimizi değiştirecek, tedarikçilerimizi dönüştürecek bir proje.

ENDÜSTRİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR İŞ: Şu anda Türkiye’nin her yerinde ana sanayiye imalat yapan firmalarımız, elektrikli araçlara doğru bir kayma yaşıyorlar. Hepsi, Togg’un bir parçasını üretebilmek, orada yer alabilmek için dönüşüme ayak uydurabilmek için gayret gösteriyorlar. Burada bir fabrika inşa ediyoruz, bir vizyon projeyi hayata geçiyoruz ama Türkiye’nin endüstrisi açısından büyük bir işi başarıyoruz. Bu da hepimize gurur veriyor.

2030’A KADAR 5 FARKLI MODEL

Togg, Türkiye’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olduğu, küresel ölçekte rekabetçi bir otomobil markası yaratma hedefiyle ortaya çıktı. 2030’a kadar çeşitli segmentlerde 5 farklı modeli ile dünya yollarında olacak Togg, Gemlik’te 1.2 milyon metrekare alana kurulu tesiste üretilecek. Türkiye’nin Otomobili, ilk etapta yüzde 51 yerlilik oranına sahip olacak.

HOMOLOGASYON ARDINDAN SATIŞ

Seri üretim başlangıcının ardından otomobilin yasal mevzuata uygunluğunun tespiti için homologasyon testlerine başlanacak. Testlerin artından Togg’un 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkması planlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.