Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 29’unun montajının tamamlandığını; ayrıca 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı kapsamında, Yülüce köyü mevkiindeki bölgede yaşayanların araçların gürültüsünden rahatsız olmaması için bağlantı yoluna 1 kilometre uzunluk ve 3 metre yüksekliğinde çevreci ses bariyeri yapıldığını bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına sahip olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 29’ncu tabliye bloğu yerleştirildiği ifade edildi. Bakanlık, her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğundaki mega tabliye bloklarının bir bölümünün yerlerine monte edilmesiyle köprünün geçiş yolunun da belirginleşmeye başladığını aktardı. Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı olarak nitelendirilen proje için Asya yakasında bulunan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde 665’i mühendis yaklaşık 5 bin kişiyle yoğun bir çalışma yürütülüyor.
- Avrupa ve Asya Kıtalarını Çanakkale Boğazı’nda ilk kez birbirine bağlayacak.
Avrupa ve Asya kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin 18 Mart 2017'de atıldığını hatırlatan Bakanlık, aradan geçen 4,5 yıllık süre sonunda köprünün yolunun göründüğüne işaret etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada köprüyle ilgili şu bilgiler yer aldı:
“18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olan köprünün ayakları 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Asma Köprü’nün 318 metrelik çelik kuleleri Türk ve Dünya Tarihi açısından çok büyük öneme sahip olan Çanakkale Deniz Zaferinin kazanıldığı 18 Mart 1915‘i işaret eder. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Asma Köprü’nün iki çelik kulesi arasındaki 2.023 metrelik orta açıklık Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yıl Dönümüne işaret etmektedir. Kulelerin kırmızı beyaz rengi Al Bayrağımızı temsil etmektedir.”
-Malkara-Çanakkale Otoyolu 18 Mart 2022’de tamamlanacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte 18 Mart 2022’de hizmete açılacağını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, Malkara-Çanakkale Otoyolu projesinde; 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 2 betonarme viyadük, 6 adedi alt geçit, 6 adedi hidrolik köprü olmak üzere 12 adet köprü, 43 üst geçit köprüsü, 40 adet alt geçit, 241 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 7 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
-1915 Çanakkale Köprüsü bağlantı yoluna çevreci ses bariyeri inşa edildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı kapsamında, Yülüce köyü mevkisindeki bağlantı yoluna çevreci ses bariyeri yapıldığını aktardı. Bakanlık, Kınalı, Tekirdağ, Çanakkale ve Savaştepe Otoyol Projesi"nin Malkara ile Çanakkale arasında bulunan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yer aldığı güzergâhta da ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını belirterek köprü projesinde bulunan çevre koruma faaliyetleri için yüzde 100 çevreci yatırımlar seçildiğini kaydetti. Bakanlık bu kapsamda, köprünün güzergahında en yakın yerleşim birimi olan Yülüce köyü mevkiinden geçen bölüme, bölgede yaşayanların araçların gürültüsünden rahatsız olmaması için 900 metre uzunluk ve 3 metre yüksekliğinde bariyer monte edildiğinin bilgisini verdi.