Türkiye Süper Lig’de iki yıl üst üste şampiyonluğunu ilan eden ve 3. yıldızı armasına taşıyan Beşiktaş, global marka olma yolunda Çin piyasasına girdi ve Çin’e giden ilk Türk futbol takımı oldu.Beşiktaş’ta önemli değişimlerde imzası bulunan ve Seba ekolünden ilerleyen Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Shanghai’de ofis kurma, futbol okulları açma gibi planlarıyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.
Çin’de büyüme hedefleri güden Beşiktaş’ın bu seneki şampiyonluğu adına 7 Temmuz’da düzenlediği şampiyonluk balosuna Çin’in Türkiye Büyükelçisi Yu Hongyan katıldı. Bu katılım kulübün Çin’e dair uzun vadeli planlarının olduğunun göstergesi oldu. 3 gün önce Çin’de, Schalke 04 ile hazırlık maçı yapan Beşiktaş takımının Başkanı Orman, maçın ardından yaptığı basın toplantısında Çİn projesi için 1 senedir çalışıldığını ve en az 5 sene daha planlanmış bir şekilde böyle bölgelere geleceklerini ifade etti.
“El Clasico Miami’de oynanıyorsa, Süper Kupa Neden Çin’de Oynanmasın?”
İspanya liginde büyük takımlar arasında yapılan El Clasico’nun Miami’de oynandığını hatırlatan Orman, Türkiye’nin Süper Kupası’nın da Çin’de oynanabileceğini söyleyerek şunları kaydetti:
“2018 Türkiye-Çin yılı. Süper Kupa’yı bu sene Samsun’da oynuyoruz. Bir dahakini Shangai’da oynasak, neden olmasın? El Clasico Miami’de oynanıyorsa Süper Kupa neden burada oynanmasın? Bu benim işim değil. Benim misyonladığım bir mesele değil. Bu TFF’nin konusu. Bunlar artık yapılması gerekli olan,hatta bugüne kadar atılması gereken adımlardı.”
Orman, aynı zamanda global marka yönetimi açısından Malezya, Endonezya, Çin, Kazakistan ve Orta Doğu’ya yönelik daha fazla bir çalışma içerisinde olacaklarını belirtti. Çin’le futbol alanında ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyleyen Orman, “Burada futbol Cumhurbaşkanı’ndan dolayı çok sevilen bir spor haline gelmeye başladı. Bizde burada kendi taraftarımızı yaratmak istiyoruz. Onun içinde daha fazla buralara gelip maç yapmaya, daha fazla taraftar elde etmeye çalışacağız. Asıl amacımız bu” dedi.
Orman Çin’de açılması planlanan ofis hakkında ise, “Orada bir çalışanımız olacak. Shanghai üzerinden de, Türkiye üzerindende çalışmalarımızı sürdüreceğiz gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.
“1950’de Amerika’ya Gidildi, Zoru Seçmemiz Gerekiyordu; Çin’i Seçtik”
Çin’e en çok transferi yapan Türk takımı Beşiktaş, önce Ahmet Dursun’u 2004’te Tianjin’e, ardından Ersan Gülüm ve Demba Ba gibi oyuncularını da Çin’e gönderdi. Çin’e diğer branşlarda sporcu transfer etme konusunda konuşan Orman, şu ifadeleri aktardı:
“Beşiktaş bir futbol kulübü değil; birçok branşı var. Birçok branşta da faaliyet gösteriyor. Oyuncular gidip gelebilir, altyapılar yapabilir. Çin’de özellikle altyapıya çok önem veriyorlar. Onlarla da, futbol Federasyonu’yla da konuştum. Takımlarını Türkiye’de ağırlayabiliriz. Beraber ortaklaşa maç yapabiliriz ve hep beraber oyuncu rotasyonu yapabiliriz. Üzerinde çalıştıktan sonra o kadar çok proje çıkabilir ki. Burası 1,3 milyar kişinin yaşadığı bir yer, Türkiye’de büyük bir ülke. İpek Yolu’da var, Türkiye ile Çin arasında çok projeler var. İnşallah bizde beraber bir şeyler yapabiliriz.”
Orman, Çin-Türkiye arasında hem coğrafi hem de sosyal bir mesafe bulunmasına rağmen neden Çin’in globalleşme yolunda seçildiğiyle ilgili, “ 1950’li senelerde Beşiktaş futbol takımı Amerika’ya gitmiş ve maç yapmış. O günkü yöneticilerin vizyonu ona yettiyse, bizimde zordan başlamamız lazımdı; Çin’den başladık. Birde Çin’e biliyorsunuz iki tane oyuncu transfer ettik; bir tanesi Demba Ba, bir tanesi Ersan. Onun için ticari ilişkilerimizde var. İnşallah dahada büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.
“Dünya Kupası Hedefi Planlarımızı Etkiler”
Çin’in Dünya Kupası hedefinin, siyah-beyazlıların uzun vadeli planlarını etkileyecebileceğinin sinyallerini vererek şunları söyledi:
“Daha teknik ağırlıklı bir lig burası ama zaman içinde daha çok Avrupa futboluna benzeyecek. Çin’in şöyle bir hedefi var: 2030. Onu revize etmişler, Dünya Kupası’nı almak istiyorlar. Demek ki bu işe yatırım yapacaklar. Bizde yapacağız. Belki buralarda futbol okulları açıp, çocukları eğitebiliriz.”
Beşiktaşlı taraftarların Pepe transferinde kullandığı ve slogan haline gelen “Come to Beşiktaş” ile sözlerini tamamlayan Orman, Çinlilere seslenerek “Come to Beşiktaş diyelim, ne diyelim. Bizimle beraber duygusal ilişki içerine girsinler. Biz e- futbolada, e-sporada çok yatırım yapıyoruz. İnşallah hep beraber bir şeyler yapacağız burada” dedi.
Beşiktaş Global Marka Olma Yolunda Çin’de
Türkiye Süper Lig’de iki yıl üst üste şampiyonluğunu ilan eden ve 3. yıldızı armasına taşıyan Beşiktaş, global marka olma yolunda Çin piyasasına girdi ve Çin’e giden ilk Türk futbol takımı oldu.Beşiktaş’ta önemli değişimlerde imzası bulunan ve Seba ekolünden ilerleyen Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Shanghai’de ofis kurma, futbol okulları açma gibi planlarıyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.
21 Temmuz 2017 Cuma 13:26