Öne Çıkanlar deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk palandöken binali yıldırım Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan pkk kurban bayramı tüik

Lassa Çiftçiler Günü'nü Adana'da Kutladı

40 yılı aşkın deneyimiyle Türkiye’nin öncü lastik markası Lassa, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü Adanalı çiftçilerle birlikte kutladı. Tarım araçları için güvenli ve konforlu yolculuktan sürdürülebilir tarıma kadar çiftçilerin hayatının her alanına değer katmayı hedefleyen Lassa, ‘Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam’ projesi kapsamındaki son durağı Adana’da 7’den 70’e tarıma emek verenlerle buluştu.

Brisa’nın 40 yılı aşkın deneyime sahip öncü markası Lassa, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü Adana’da kutladı. Lassa, yol güvenliği ve sürdürülebilir tarım alanında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdiği ‘Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam’ projesi kapsamında son durağı olan Adana’da çiftçilere özel bir kutlama etkinliği düzenledi. Tarımda iyi uygulamaların ve sürdürülebilirliğin öne çıktığı etkinlik, düzenlenen eğlenceli aktivitelerle bir şenlik havasında gerçekleşti.

Lassa’nın Dünya Çiftçiler Günü etkinliği ile ilgili açıklama yapan Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Korhan Korel: “Brisa bugün bir lastik üreticisinden çok bir değer sağlayıcıdır. Bu kapsamda geleceğimizin yolculuğunu tasarlarken tarım en önemli gündem maddelerimizden biri arasında yer alıyor. Çiftçilerimizin hayatının her alanında onlara destek olmak için çalışıyoruz. Bunun için oluşturduğumuz ekiplerimiz çiftçilerle 365 gün iletişim içerisinde. Son iki yıldır binlerce çiftçiye ulaşarak yenilikçi yöntemler ve modeller üzerinde konuşuyor, tarım alanlarını karış karış gezerek sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda tarım lastiklerinin kullanım amacına uygunluğu, sağlamlığı ve kalitesinin önemli olduğunu biliyor, bu ihtiyaçlara göre ürün tasarlıyoruz. Tarımda verimliliği artırmak için araçların verimli ve yüksek performans göstermesini sağlayacak lastiklerimizin garanti süresini 5 yıla çıkararak da ekonomik ve çevresel değer yaratıyoruz. Hedefimiz tarıma emek veren herkesle birlikte daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak” dedi.

Etkinlikte Lassa ‘Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam’ projesi kapsamında düzenli olarak çiftçilere destek sağlayan ziraat mühendisleri, yenilikçi tarım modelleriyle daha iyi bir sonuç elde etmenin yollarını paylaştı ve çiftçilerin sorularını yanıtladı. Ayrıca Brisa’nın Anadolu turnalarını korumak için WWF Türkiye ile birlikte başlattığı “Turnalar Hep Uçsun” projesine dair bilgilerin paylaşıldığı etkinlikte film gösterimi; halat çekme, halka atma gibi eğlenceli yarışmalar da yapıldı. Çocuklar için ise boyama aktiviteleri ve oyunlar gerçekleştirildi.

Tarımın geleceği için yanlış uygulamalar son bulmalı

2013 yılında römorkların karanlıkta fark edilmemesi nedeniyle yaşanan kazalara dikkat çekmek için başlatılan ‘Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam’ projesi, geçtiğimiz yıl itibarıyla sürdürülebilir tarım konusunu da kapsayarak daha zengin bir değer sunmaya başladı.

Lassa ekibi içerisinde yer alan ziraat mühendisleri il il gezerek çiftçilere sürdürülebilir tarım ve iyi uygulamalar hakkında bilgi veriyor. Projenin her durağında çiftçilere, bölgelerinde yetişen ürün çeşitlerine uygun olarak, tarımda verimlilik uygulamaları ve tarım ekonomisi hakkında bilgi ve danışmanlık hizmeti sunuluyor. Ayrıca traktör römorklarına yoldaki görünürlüğünü arttırmak amacıyla ücretsiz reflektör montajı gerçekleştiriliyor.

2015 yılında 9.500 çiftçiye ulaşan ve bu yıl 21 ilde yaklaşık 10.000 çiftçiye erişecek proje kapsamında en büyük problemin yanlış uygulamalar olduğu tespit edildi. Özellikle bilinçsiz ve kontrolsüz gübreleme yapılmasının, kimyasal kullanımının ve anız yakılmasının tarıma büyük zararlar verdiği gözlemlendi. Lassa ziraat mühendisleri çiftçilerin başlıca şu konulara dikkat etmesi gerektiğini belirtti:

* Tarımda kullanılan kimyasalların ruhsatına ve uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat etmek gerekir, aksi takdirde yetiştirilen üründe ilaç kalıntısına neden olunur.

* Kimyasalların yoğun ve bilinçsiz kullanımı, doğada bulunan avcı böceklerin (faydalı böcekler) yok olmasına ve yer altı sularının kirlenmesine yol açar.

* Bilinçsiz ve kontrolsüz yapılan gübrelemeler gereksiz yere toprakların kirlenmesine sebep olur. Bu nedenle toprak analiz sonucuna göre gübre programının uygulanması gerekir.

* Tarlanın yeni ürüne hazırlanmasında kolay bir yöntem olarak görülen anız yakma uygulaması toprakta bulunan faydalı mikroorganizmaları yok ederek toprağın en verimli ve gübreli tabakasını işlevsizleştirir. Bu uygulama yerine tarlada bulunan sap ve samanın sürülmesi ve doğal şekilde yeşil gübre elde edilebilmesi toprak ve tarım için çok daha yararlıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.