Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak kız çocuklarının geleceklerinin çalınmasına göz yummuyoruz, kızlar hayallerinin peşinden koşsun diye çalışıyoruz” dedi.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında ilan edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü için bir mesaj yayınladı. Kız çocukları için en kritik konuların başında erken yaşta evliliklerin önlenmesi ve eğitime devam etmelerinin sağlanması geldiğini belirten Güler Sabancı, “Türkiye’de kadınların ve kız çocuklarının karşılaştığı sorunlara baktığımızda hepsinin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını görmekteyiz. Ve bu eşitsizliğin yansımalarını eğitime, toplumsal hayata, iş gücüne katılım ve şiddet gibi birçok alanda gözlemliyoruz. Özellikle erken yaşta ve zorla evlilikler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kız çocuklarının insan haklarının önünde büyük bir engel oluşturuyor. Sabancı Vakfı olarak, erken yaşta evliliklerin önlenmesi ve eğitime devamın sağlanmasını en kritik konulardan biri olarak görüyoruz. Bugüne kadar bu alanda pek çok çalışmaya imza attık ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesi hedefiyle önemli adımlar atmaya da devam edeceğiz” dedi.
Güler Sabancı: “Dünyada her yıl en az 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor.”
Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından hazırlanan “Türkiye’de Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler” raporuna göre, Türkiye’de hala 20-24 yaşları arasında 18 yaşından önce evlenenlerin oranının yüzde 15 olmasının oldukça yüksek olduğunun altını çizen Güler Sabancı mesajında, “Erken yaşta ve zorla evlilikler Türkiye’de ve dünyada oldukça ciddi bir sorun. 2020 Dünya Nüfus Raporu’na baktığımızda, ülkemizde 20-49 yaş arasındaki her 5 kadından 1’inin, 18 yaşından önce evlendiğini görüyoruz. Çocuk yaşta evlenen her 3 kadından biri ise yine çocuk yaşta anne oldu ve yarısı şiddete maruz kaldı. Pandemi koşulları da erken yaşta evliliklerle ilgili yürütülen mücadeleyi küresel boyutta geriye götürdü. UNESCO verilerine göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde erken yaşta evlenme riski olan kız çocuklarına 10 milyon kız çocuğu daha eklenmiş durumda. Elbette bunun en büyük tetikleyicilerinden biri uzaktan eğitim sürecinde eğitimden kopan çocukların büyük çoğunluğunun kız çocukları olması. Ve maalesef ki bu durum da kız çocuklarının, temel haklar arasında yer alan; eğitim, sağlık ve iş gücü başta olmak üzere birçok haktan yoksun bırakılması anlamına geliyor. Bütün bu veriler, yürünecek yolumuzun ne kadar uzun olduğunu gösteriyor. Özellikle pandemiden en fazla etkilenen grupları iyi analiz etmeli, ihtiyaçlarını önceliklendirmeliyiz. Pırıl pırıl kız çocuklarımızın geleceklerinin çalınmasına hiçbirimiz göz yummamalıyız. Biz de Sabancı Vakfı olarak kız çocuklarının geleceklerinin çalınmasına göz yummuyoruz, kızlar hayallerinin peşinden koşsun diye çalışıyoruz.” dedi.
Sabancı Vakfı’ndan Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel video: “Kız Çocuklarının Geleceğinin Çalınmasına Göz Yummuyor, Kızlar Hayallerinin Peşinden Koşsun Diye Çalışıyoruz”
Sabancı Vakfı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel bir de video hazırlandı. Filmde bir köy evinde saklambaç oynayan küçük bir kız, onu istemeye gelenlerin arasından geçerek odasındaki dolaba saklanıyor. Evdeki herkes oyun çağındaki kıza göz yumarak eşlik ediyor. Gerçekleri çarpıcı bir şekilde anlatan filmin sonunda “Göz Yumma” mesajı çıkıyor ve izleyen herkesi kız çocuklarının hayallerini desteklemeye çağırıyor. TBWA/Istanbul imzasını taşıyan filmin yapımını Shortcut üstleniyor, yönetmen koltuğunda İsmet Kurtuluş oturuyor.
Sabancı Vakfı’nın kız çocuklarına yönelik çalışmaları
Sabancı Vakfı, 47 yıldır kız çocuklarının ve kadınların karşı karşıya kaldıkları eşitsizliklerin çözümü için projeler hayata geçiriyor. 2006 yılında “kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi” amacıyla Birleşmiş Milletler Ortak Programına destek veren Vakıf, 10 yıl süreyle bu çalışmayı devam ettirerek, yereldeki olumlu etkilerinin yaygınlaştırılmasını sağladı. 17 ilde açtığı 19 öğrenci yurduyla kız çocuklarının eğitiminin önündeki engellerin kalkmasına katkıda bulunan Vakıf, halen öğretmenlere toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmak amacıyla Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü Mor Sertifika Programı’nı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından Nevşehir ve Van’da yürütülen “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi” projesini destekliyor. Ayrıca Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarının erken yaşta zorla evliliklerin önlenmesi, kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projelerini destekleniyor.