Genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra, tükettiğimiz besinler de göz sağlığımızı olumlu ve olumsuz yönde etkileyebiliyor. Doğru beslenme, beden sağlığımızın yanı sıra göz sağlığımızda da etkili bir rol oynuyor. Dengesiz ve sağlıksız yiyecek tüketmek göz sağlığıyla ilgili birçok farklı probleme yol açabiliyor diyen Dünyagöz Ankara'dan Op. Dr. Figen Yamanoğlu, "Balık tüketmenin gözlere sağlıklı bir ışıltı kattığını, düzenli yumurta tüketmenin ise katarakt riskini azalttığını belirtti."
Op. Dr. Figen Yamanoğlu, sağlıkla parlayan ve görme yetisini güçlendiren besinlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Sağlıklı Gözler İçin Somon ve Tuna Balıkları Tüketmek Gerekiyor
Balıklarda bulunan omega-3 yağlarının doğru dozlarda tüketimi sayesinde göz sağlığına ilişkin pek çok faydası bulunduğunu belirten Op. Dr. Figen Yamanoğlu, özellikle somon ve tuna balıklarının gözlerde sağlıklı bir parıltının oluşturabileceğini söylüyor.
Balıklarda bulunan omega-3’ün, içinde barındırdığı dokosaheksaenoik asit ve eikosapentaenoik asit; göz kuruluğu, tavuk karası ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemek açısından etkili olduğunu sözlerine ekleyen Op. Dr. Yamanoğlu “Özellikle somon ve tuna balıkları, omega-3 açısından zengindir ve düzenli tüketildiği takdirde, sağlık kazanımlarının yanı sıra gözlerde parlak bir ışıltı oluşmasına yardımcı olacaktır” diyor.
Düzenli Yumurta Yemek Katarakt Riskini Azaltıyor
Düzenli yumurta tüketiminin de faydasına dikkat çeken Op. Dr. Yamanoğlu, lütein ve zeaksantin sayesinde katarakt riskinin azaltılmasında etkili olacağını söylüyor. Op. Dr. Yamanoğlu, mükemmel bir A vitamini kaynağı olan yumurtanın düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketildiği takdirde, gözler için ciddi kazanımlar elde edilmesine yardımcı olacağını belirtiyor.
Yeşil Sebzeler Gözlere De Faydalı
Sağlıklı ve doğru beslenme ile, maküla dejenerasyonu, retinada yaşa bağlı oluşan yıpranmalar, katarakt ve glokom gibi rahatsızlıkların önlenmesinin yanı sıra, ışıltılı bir görünüme de ulaşılabileceğini söyleyen Op. Dr. Yamanoğlu, “Ispanak, brokoli, lahana, yeşil biber ve salatalık gibi yeşil sebzeler, içlerinde barındırdıkları antioksidanlar, lutein, zeaksantin, beta karoten, A, C, E ve K vitaminleri, kalsiyum, çinko ve demir sayesinde gözlerde oluşabilecek pek çok problemin engellenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda sarı ve turuncu renkteki şeftali, havuç, limon, mango, papaya, portakal, kayısı gibi meyveler, barındırdıkları zengin karoten ve C vitaminleri sayesinde katarakt ve maküla dejenerasyonu rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili besinler” diyor.