ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (Massachusetts Institute of Technology- MIT) Yılmaz Laboratuvarı'nı kuran Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz ile Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin İmmünoloji bölümünde doktorasını tamamlamak üzere olan Semir Beyaz, sağlık alanında yenilikler içeren araştırmalara imza attılar.
Türk bilim adamları Yılmaz ve Beyaz, 9 ile 12 ay, sağlıklı fareleri yüzde 60 yağlı bir diyetle besleyerek kök hücreler ve obezite bağlantılı kanser arasındaki olası ilişkiyi gözetim altına aldılar. Araştırma neticesinde, yağlı beslenmenin kök hücre üzerine etkisinin, yağlı beslenme ve obezite ile kanser arasında uzun zamandır düşünülen ilişkinin sebebi olduğu ortaya kondu.
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, araştırma hakkında yaptığı açıklamada, "Neden şişmanlık bağırsak kanserini artırıyor?" sorusuna cevap olacak bu araştırma kapsamında fareleri yağlı gıdalarla beslediklerini ifade eden Ömer Yılmaz, "Şu ana kadar iki önemli buluşumuz oldu. Birincisi, şişmanlıkta bağırsakta yetişkin kök hücre sayısı artıyor. İkincisi, bağırsakta kök hücre olmayan hücre, kök hücre özelliklerini kazanıyor. Kök hücrenin önemi, bağırsaktaki bütün hücreleri üretebiliyor olması. Bu kök hücreler zamanla mutasyona uğruyor ve kansere yol açıyor. Şişmanlıkta kök hücre sayısı arttığı zaman kanser olma riski artıyor" diye konuştu.
Araştırma sonucunu Nature dergisinde yayınladıklarını ve araştırmalarının hem derginin hem de bilim dünyasının ilgisini çektiğini belirten Yılmaz, "Çünkü şişmanlık ve bağırsak kanseri arasındaki ilişkinin hem hücresel hem de moleküler mekanizmasını ortaya çıkarttık. Buluşumuzun tıp dünyası açısından önemi, bağırsak kanserini önlemeye yönelik çalışmalara ışık tutmasıdır." ifadelerini kullandı.