Ramazanda uzun süre aç kalınacağı için oruç tutan hastaların kan şekerinin aşırı düşmesine dikkat etmeleri ve hekiminin tavsiyelerine uymaları özellikle önemlidir. Orucun ilk günlerinde kan şekeri sık takip edilmeli ve hekime danışılmalıdır.
Lokman Hekim Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Ayman, şeker hastalarının ramazanda uyması gereken konulara ilişkin bilgi verdi. Şeker hastalığının kişiden kişiye farklı seyrettiğine, dolayısıyla tedavisinin de farklı olduğuna dikkati çeken Ayman, “Hastaların bir kısmı yalnız diyet, kimi hasta yalnızca hap, kimi hastalar ise insülin kullanmaktadır.” dedi.
Ramazanda uzun süre aç kalınacağına vurgu yapan Ayman, oruç tutan hastaların kan şekerinin aşırı düşmesinin risk unsuru oluşturduğunu belirtti. Ayman, şeker hastalarına hekiminin tavsiyelerine uymaları çağrısı yaparak, “Orucun ilk günlerinde kan şekeri sık takip edilmeli ve hekime danışılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Ayman, ramazanda oruç tutmak isteyen şeker hastalarına şu tavsiyelerde bulundu:
“Kan şekeri sık düşenler ve yüksek seyredenler, günde 3-4 kez insülin kullananlar oruç tutmamalıdır. İftarda ve sahurda kan şekerinde hızlı yükselmeye neden olan unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı, meyve suyu ve kola tüketilmemelidir. İftarda çorba, et yemeği, sebze, tam buğday ekmeği, su veya ayran tercih edilmelidir. Yağda kızartma yerine ızgara, haşlama, tencere yemekleri tüketilmelidir. Sahurda tam buğday ekmeği, yumurta, peynir, zeytin, sebze ve bakliyat tüketilmelidir. Gün içinde daha uzun süre tokluk sağlayacak ve kan şekerinde ani düşmeler olmayacaktır. İftar ile sahur arasında badem, ceviz, yoğurt tüketilebilir ve 2-2.5 litre su tüketilmesi uygun olur.”