Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Ergün Kasapoğlu, Kurban Bayramında et tüketilmesinin zirve yaptığını hatırlatarak, Kurban Bayramı’nı herhangi bir sağlık problemi yaşamadan atlatmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Kurban etini doğru saklayın!
- Çiğ et ürünleri, buzdolabında 3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Uzun süreli saklama için pişirme ya da dondurmayı tercih edin.
- Et ve et ürünlerini plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kâğıtlarına sararak saklayın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alüminyum zamanla korozyona uğrayarak besinlere geçecektir.
- Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın.
- Et ve et ürünlerinin dondurduğunuz tarihini not edin. Dondurucuda depolarken ilk giren ilk çıkar kuralını uygulayın.
- Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.
- Donmuş etleri çabuk çözülsün diye kalorifer ve soba üzerinde ya da direkt oda sıcaklığında bekletmeyin. Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir.
- Et sindirimi en zor olan besinlerin başında gelir. Ayrıca yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlik hem pişirme hem sindirimde normalden fazla zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide bağırsak problemleri yaşıyorsanız kurban etini aynı gün tüketmeyin.
- Et protein içerir; ancak C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme ve kabızlık problemi yaşamamak için gereklidir.
- Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alın.
- Kesilen kurbanın etini pişirmeden önce en az 24 saat bekletin.
- Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir.
- Et çok iyi pişirilmeli, ancak üzerinde kahverengi tabakanın oluşmasına izin verilmemelidir. Etin suyunu kaybetmesine izin vermeyin. Etin pişirme süresi uzadıkça, etten folik asit ve protein kaybı olur.
- Etleri çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirin. Etler pişerken çok sık çevirmeyin çünkü içi çiğ kalır. Eti çevirirken çatal yerine maşa kullanın, çatal batırıp eti delerseniz yine içindeki suyu salar. Bu da hem lezzet hem besin öğesi kaybı demektir. Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin, az pişmiş etler içindeki mikrobiyal aktivite devam ediyor olabilir. Çok pişmiş, neredeyse yanmış etlerdeki kanserojen madde oranı çok fazladır. En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır. Ancak mangal yaparken çok dikkat edilmelidir. Çünkü etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateşin arasının 15 cm olmasına dikkat edilmelidir.
- Etlerin pişirilmesinde öncelikle “haşlama” yöntemini tercih edin. Kızartmadan kaçının. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi, çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin.
- Etle birlikte mutlaka C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketin.
- Bayram boyunca her gün et yenmemeli.
- Et tüketilirken küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmeli.