Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kurban bayramı Hakkari PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Barış Pınarı Bölgesi deprem binali yıldırım

Midenizin ‘Bayram’ Etmesi İçin Öneriler

Ramazan Ayı boyunca aç ve susuz geçen uzun oruç saatlerinin ardından gelen bayramda vücudun normal yeme düzenine dönmesi hemen mümkün olamıyor. Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata mide rahatsızlığı olanların bayram boyunca nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı.

Ramazan Sonrası Kilo Almayın

Bir ay boyunca oruç tutmaya alışan mide bağırsak sistemimiz bayramda adeta yeni düşmanlarla karşılaşır. Bayramın vazgeçilmezi ve en güzel yanlarından biri olan ev ziyaretleri beraberinde ikram edilen tatlılar, şekerlemeler sindirim sistemimizi iyice zorlar. Hele ki gün içerisinde 4-5 yer ziyaret edip bu tip yiyeceklerle beslenmek yorgun midemizin yükünü iyice arttıracaktır. Sonrasında gaz, şişkinlik, karın ağrıları olacaktır. Öte yandan lifli gıdalar tüketilmediği için kabızlık kaçınılmaz olacaktır.
 
Metabolizmayı Canlandırın

Ramazan’da uzun süre aç kalınması sonucunda yavaşlayan metabolizma eski formuna birden bire kavuşamaz. Yavaşlayan metabolizma sonucunda bayramda 30 günün hevesi ile yapılan ilk kahvaltıda alınan kalorilerin çoğu yağa ve sonrası kiloya dönüşür. Yine iftara kadar aç kalmaya alışmış bir metabolizma için, gündüz alınacak yüksek kalorili gıdaların (tatlı, şekerleme gibi) hızla yağa ve kiloya dönüşeceği unutulmamalıdır. Az az, sık sık yemek ve metabolizmayı sık sık uyarmak son derece önemli. Badem, avokado, ceviz, çiğ sebzelerin ara öğün olarak tüketilmesi bu yönde olumlu etki yapacaktır.
 
Bayramda Kahvaltılara Dikkat!

Bayram da kahvaltılara dikkat edilmelidir. Öncelikle insülin salınımını az uyaracak, tokluğu pekiştirecek gıdalar tercih edilmelidir. İlk kahvaltılar kesinlikle kızartma, hamur işi ya da tatlı içermemeli. Klasik diye tabir edebileceğimiz peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol miktarda yeşil sebzeler tercih edilmelidir. Yine gün içerisinde klasik Türk mutfağı olarak isimlendirebileceğimiz (az yağlı ve salçalı olacak şekilde) zeytinyağlı yemekler, çorbalar, sebze yemekleri tercih edilmeli. Tatlı olarak baklava, börek tarzı gıdalar yerine sütlü tatlıları, meyveli dondurmaları tercih etmek gerekir. Tüm bu gıdalar gaz ve şişkinlik oluşumunu azaltacaktır.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.