Şehir hayatının yoğunluğu, iş stresi, kişisel sorumluluklar gibi pek çok etken gün içinde kendimizi mutsuz hissetmemize yol açabiliyor. Böyle anlarda birçok kişi kendini yeniden iyi hissetmek için bir şeyler atıştırıyor. Çünkü bazı besinler içerdikleri serotonin gibi maddeler nedeniyle mutluluğun kapılarını aralayabiliyor. Mutluluk veren besinler sayesinde stresi azaltırken, kilo almamak için tüketilen miktarlara dikkat etmek gerekiyor.
Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, mutluluk veren besinler hakkında bilgi verdi.
“Doğru Miktarlar Sizi Daha Çok Mutlu Eder”
Yüzbaşıoğlu, çoğu insanın mutsuz ya da stresli olduğunda daha çok yemek yeme eğiliminde olduğunu söyleyerek dikkat edilmesi gereken husulara yönelik, “Özellikle stres altındayken çiğneme refleksiyle daha çabuk stres atmak için sert yiyecekler tercih edilmekte ya da daha fazla tatlı tüketilmektedir. Bunlar haricinde fast food ve yağlı yiyecekler de kolay yoldan doygunluk sağladıkları için kişilere geçici bir mutluluk sağlayabilmektedir. Serotonin içeren yiyecekler enerji kaynağı ve mutluluk sağlayan besinlerdir ve kalorileri yüksektir” dedi.
“Fazla Kuruyemiş Tüketmek Kilo Yapar”
Kuruyemişlerin, fazla tüketiminin enerji ve mutluluk artışının yanı sıra kilo artışına da neden olabileceği konusunda uyaran Yüzbaşıoğlu, “Bu yiyeceklerin geçici mutluluğa sebep olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Geçici mutluluğun artan kilolarla birlikte kalıcı bir mutsuzluğa dönüşmemesi için bu gıdaların sınırlı olarak tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Her sıkıldığında ya da strese girdiğinde bu gıdalardan tüketmemek ofis çekmecelerinde, evdeki dolaplarda bu gıdalardan fazla miktarlarda bulundurmamak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
“Öğün Atlamak Mutsuzluk Sebebi Olabilir”
Gün içinde şekerin düşmesinden dolayı mutsuzluğu da beraberinde getirebildiğine dikkat çeken Dyt. Yüzbaşıoğlu, “Yoğun çalışma temposu nedeniyle öğün atlayan kişiler şekerleri düştüğü için daha mutsuz olabilmektedir. Uzun süre yemek yemeyen şekeri düşen kişiler şekeri hızla yükseltecek, paketli gıdalara yönelmektedir. Bu nedenle kişinin hangi durumlarda yüksek kalorili atıştırmalıklara yöneldiğini fark etmesi önem taşımaktadır. Böyle anlarda doğru miktarda tüketildiğinde kişiye kendine daha iyi hissettirecek sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
Mutluluk Veren Besinler
Yüzbaşıoğlu, mutluluk veren besinleri şöyle sıraladı:
- “BİTTER ÇİKOLATA: Tatlı istediğini diğer çikolatalara oranla daha hızlı keser. Kahvenin yanında küçük bir ya da iki kare bitter çikolata tüketmenin sakıncası yoktur.
- MUZ: Serotonin içeriği yüksek olan bir meyvedir. Ara öğün olarak günde 1 tane tüketilebilir.
- CEVİZ: Fındık, çiğ badem, fıstık gibi kuruyemişler de seratonin açısından zengin olsalar da ceviz bu konudaki en etkin kuruyemiştir. Günde 2-3 ceviz tüketmek kişinin steresinin azalmasına ve kendini daha mutlu hissetmesine yardımcı olabilir.
- AY ÇEKİRDEĞİ: Hem çiğneme refleksini harekete geçirmesi hem de yüksek serotonin oranıyla stresi azaltan önemli bir yiyecektir.
- KURU İNCİR: Serotonin içeren kuru meyvelerin başında kuru incir gelmektedir. Ara öğünler tercih edilen kuru incir kan şekerini düzenleyerek kaygı seviyesini azaltır.
- BEZELYE: Ana öğünlerden birinde bezelye tüketmek kişinin kendini daha iyi hissetmesini yardımcı olmaktadır. Bezelye serotonin seviyesini yükseltmek için önemli bir kaynaktır.
- PEYNİR: Kahvaltıda peynir tüketerek güne serotonin içeren bir öğünle başlamak ve gün boyu daha enerjik ve mutlu olmaya fayda sağlar. Miktarı kilo artışına neden olabilecek kadar çok olmamalıdır.
- TAHIL SALATALARI: Nohut, buğday, fasulye, kinoa gibi tahıl içeren salataların öğünlerin birinde tüketilmesi stresle baş etmede kolaylık sağlayabilmektedir.”