Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, romatoid artrit hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Ertaş, romatoid artritin, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması olarak bilindiğini aktardı. Hastalık, ilerleyen safhalarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerken, kahve fincanını tutmak bile güçleştirilebileceği ifade edildi.
Kadınlarda Erkeklerden Daha Çok Görülüyor
Kronik seyirli sistemik bir hastalık olan romatoid artritte, tekrarlayan eklem iltihaplarının oluşabileceğini aktaran Ertaş, eklem kapsülü ve tendon iltihaplarının da sıklıkla görüldüğünü belirtti. Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, sıklıkla 35 yaşından sonra ortaya çıkan hastalığın kadınlarda görülme oranının erkeklerden daha fazla olduğunu kaydetti.
Çürük Dişler, Romatoid Artritin Ortaya Çıkmasında Etkili
Uzman Dr. Süheyla Ertaş, romatoid artritin oluşmasında genetik ve çevresel pek çok faktörün rol oynadığı düşünüldüğünü ifade etti. Ertaş, çevresel faktörler içerisinde beslenme alışkanlıkları ve obezite, şeker hastalığı, aşırı miktarda sigara ve alkol tüketimini örnek gösterdi. Tekrarlayan viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle diş, bademcik ve safra kesesi iltihaplarının romatoid artritin oluşmasında etkili olduğunun tespit edildiğini söyleyen Ertaş, “Son yıllarda yapılan klinik araştırmalar tedavi edilmeyen çürük dişlerin romatoid artritin ortaya çıkmasında etkili olduğunu göstermiştir” dedi.
İlk Belirtiler Çeneden Başlayabilir
Romatoid artritli hastalarda eklem şikayetleri henüz ortaya çıkmadan halsizlik, bitkinlik, güçsüzlük, kas ağrıları gibi semptomlar görüldüğü aktarıldı. Paylaşılan bilgilere göre; ilerleyen zamanlarda tekrarlayan eklem ağrıları, şişlikler, hareket kısıtlılığı ve güç kaybı ortaya çıkıyor. “Ağrı ve şişlikler özellikle parmak eklemlerinde, el bileklerinde, ayak bileklerinde ve ayağın ön kısmında, ayak parmaklarında sıklıkla görülmektedir” denildi. Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde çene eklemi tutulumu nedeniyle çenede ağrılar oluştuğu vurgulandı.
Hareketsizlik Ağrıları Şiddetlendiriyor
Hastaların çoğunun, ağrıların dinlenme esnasında şiddetlendiğini ve hareket ettiklerinde azaldığını söylediklerini aktaran Ertaş şunlardan bahsetti; “Özellikle sabahları eklem ağrıları yoğun hissedilir ve hastalar eklemlerinde hareket zorluğu ve sertlik hissederler. Sabah sertliği parmak eklemlerinde çok sık görülür ve hastalar parmaklarını hareket ettirdiklerinde sertliğin azaldığını fark ederler. Özellikle hastalığın alevlendiği dönemlerde hastalar için kahve fincanını tutmak bile güçleşir, elleri ve parmakları kapatmak imkansızlaşır. Tedavi edilmeyen ya da tedaviye yanıt alınamayan hastalarda ilerleyen zamanlarda el parmaklarında şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.”
Şikayetler 6 Haftayı Geçerse Romatoid Artrit Şüphesi
Eklemlerde uzun süren ya da tekrarlayan ağrılar, şişlikler ve hareket kısıtlılığı varsa romatolojik değerlendirme gerektiği belirtildi. Özellikle 6 haftadan daha uzun süren ve birden fazla eklemde görülen ağrı ve şişlikler romatoid artrit şüphesi ile araştırılmalıdır denildi.
Sigara İyileşmeye En Büyük Engel
Romatoid artrit kronik bir hastalık olduğunu, ancak etkili bir tedavi ile çok iyi kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Ertaş, tedaviye zamanında başlanması gerektiğini ifade etti. Ertaş, romatoid artrit tedavisinde hastanın gösterdiği çabanın en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizdi. Tavsiye edilen tedavilere düzenli olarak devam etmek ve sigara kullanımını sona erdirmek çok etkili denildi. Ertaş sigara ile ilgili şu ifadeleri kullandı, “Hem eklem iltihaplarını kötüleştirir, hem de hastalığı kontrol altına alan ilaçların etkisini azaltır. Bu nedenle Romatoid artritli hastalar kesinlikle sigara içmemelidirler.” Ayrıca Ertaş, beslenme alışkanlıklarına da değindi. Sebze ve meyvenin çok tüketildiği zengin beslenme tarzı ile iltihabın oluşmasının engellenebildiği aktarıldı.
Çürük Diş, İltihaplı Eklem Romatizması Sebebi Olabilir!
Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, romatoid artrit hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
17 Haziran 2017 Cumartesi 13:57