Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Engelsiz Gündüzlü Yaşam Merkezlerinin yaygınlaştırılması kapsamında 3 ayda 40 merkezin açıldığını, toplamda 48 merkezde engelli ve engelli ailelerine hizmet verildiğini açıkladı.
“Bu yıl 81 ilde gündüzlü bakım merkezi açmayı hedefliyoruz, 38 ilde hizmet veriyoruz”
Bakanlık olarak engellilerin ve ailelerinin haklarını ön planda tutan, engellilerin bağımsız yaşam becerisine destek sağlayan çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Zehra Zümrüt Selçuk, hedeflerinin yıl içerisinde 81 ilde Engelsiz Gündüzlü Yaşam Merkezi açmak olduğunu ve şu anda 38 ilde hizmet verdiklerini belirtti.
“Hizmet süresini 40 saate çıkardık”
Hizmet saatinin haftanın her günü hizmet sağlamak için de 16 saatten 40 saate çıkarıldığını bildiren Bakan Selçuk, merkezlerde her bireye özel program yapıldığını ifade etti.
Engellilerimize ve onlara evde bakan ailelerimize ücretsiz hizmet veriyoruz
Bakan Selçuk, engellilerin gündüz bakım ve rehabilitasyon hizmeti aldıkları Engelsiz Gündüzlü Yaşam Merkezlerinin hem engelliler hem de engellisine evde bakan aileler için de ücretsiz hizmet verdiğini bildirdi.
Bakan Selçuk, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara giderek özel eğitim rehberliği alan, evde bakım desteğinden faydalanan, 24 yaşını tamamladığı için eğitim hizmetlerinden artık faydalanamayan engellilerimiz de Engelsiz Gündüzlü Yaşam Merkezleri’mizden ücretsiz hizmet alabiliyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Verilen hizmetlerle engelli ailelerinin kendilerine vakit ayırabileceğini, sosyal hayata daha aktif katılabileceğini de vurgulayan Bakan Selçuk, “Gündüzlü bakım hizmetlerimiz çerçevesinde, ailesi yanında bakılan engelli çocuklarımız servislerle sabah evlerinden alınarak, merkezlerimize götürülüyor.” dedi.
Merkezlerde çocukların engel gruplarına, cinsiyetlerine ve yaş gruplarına göre etkinlik salonları bulunduğunu aktaran Bakan Selçuk, Merkezde çalışan usta öğreticilerin, meslek elemanları ve sağlık personelinin refakatinde çeşitli aktivitelerle günlük yaşam programları uygulandığını ifade eden Bakan Selçuk, ayrıca el becerilerinin geliştirilmesi amacıyla halk eğitim müdürlüklerince görevlendirilen usta öğreticiler yardımıyla çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
Yeti kaybı olan çocukların sportif faaliyetlere yönelik aktivitelerde bulunması için beden eğitimi öğretmenleri tarafından da çalışmalar yapıldığını söyleyen Bakan Selçuk, çocuk gelişim uzmanı personeli tarafından çocukların öz bakım ve akademik becerilerinin geliştirildiğini ifade etti.
Merkezlerde yeti kaybı olan çocukların müzik ve resim atölyesi, tiyatro, halk oyunları, drama, ebru, gezi, piknik, alışveriş gibi pek çok etkinliklere de katıldığını belirten Bakan Selçuk, uyku odalarının da olduğunu söyledi.
Bakımın, sertifikalı bakıcılar tarafından karşılandığını bildiren Bakan Selçuk, engelli ailelerine de danışmanlık hizmeti verildiğini vurguladı. Uzmanlar tarafından özel değerlendirme ve çalışmalar yapıldığına da dikkat çeken Zehra Zümrüt Selçuk, “Bakanlık olarak, engellilerimizin okul öncesi, okul dönemi, üniversite, iş hayatı gibi yaşamlarının tüm süreçlerinde hep yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu merkezlerle bağımsız yaşam becerilerini sağladığımız engellilerimiz, erişilebilirlik uygulamalarımızla, toplu taşıma imkanlarından ücretsiz faydalanmakta. Engellilerimizin, engelsiz kütüphane, engelsiz AVM, engelsiz üniversite gibi topluma açık tüm hizmetlerden yardıma ihtiyaç duymadan tek başına yararlanmasını onlara her alanda engelsiz bir hayat sunmayı da hedeflemekteyiz.” açıklamasında bulundu.
"Ailelerimizin sorumluluklarını bir nebze de olsa paylaşacağız”
Beceri kazandırılan bireylerin İŞKUR ile ortaklaşa yürütülen kurs ve desteklerle korumalı işyeri uygulaması ile istihdama katılmalarını, kendi işinin patronu olmaları için 50 bin lira hibe desteği vererek iş sahibi olmalarını sağladıklarını hatırlatan Zehra Zümrüt Selçuk “İnşallah yıl sonuna kadar tüm illerimizde bu merkezlerimizi engellilerimizin bağımsız yaşam becerisine kavuşmasına katkı sağlayacağız, ailelerimizin sorumluluklarını bir nebze de olsa paylaşacağız.” dedi.