Sağlık çalışanlarının kreş, servis ve döner sermaye sorunlarını dile getiren Sağlık-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Erdal Bolatçı, “Bakanlık ve hastane yönetimini sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi.
Sağlık-Sen Ankara 2 No’lu Şube, Ankara Şehir Hastanesi önünde çalışanların kreş, servis ve döner sermaye sorunları üzerine bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yüzlerce sağlık çalışanının katıldığı basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Erdal Bolatçı, insanların sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmesi için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, “Bu görevimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın 'hayatımın projesi' dediği en büyük şehir hastanesi 3 bin 800 yataklı Ankara Şehir Hastanesi’nde ifa ediyoruz. Ancak burada görev yapan sağlık çalışanları olarak birtakım sorunlarımız var.” ifadelerini kullandı.
“BİZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
“Elbette, tüm Türkiye’de görev yapan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının öteden beri yaşaya geldikleri önemli sorunlar var” diyen Bolatçı, sorunların kangren hale geldiğini dile getirerek, “Döner sermayedeki eşitsizlik, nöbet sistemi, aşırı iş yükü, şiddet gibi kangren olmuş sorunlar bunlar. Ve bunlar bugünün sorunu değil. Örneğin döner sermaye adı üstünde, biz sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının alın teri emeğiyle yürüyen bir sistem. Buna karşın bu sistemden yani döner sermayeden hakkımız olanı alamıyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olmayana da göz dikmiş değiliz. Biz hakkımızı istiyoruz!” vurgusunu yaptı.
“10 BİN KİŞİ SERVİS SORUNU YAŞIYOR”
Ankara Şehir Hastanesi’nde çalışan 10 bin kişinin can yakıcı sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Bolatçı, “Ankara çok büyük bir kent ve özellikle mesai başlangıcı ve bitiminde şehrin trafik akışında çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Yaklaşık 3 saati yollarda geçen arkadaşlarımız var. Üstelik bunu 2-3 araç değiştirerek yapıyorlar. Bu durum, doğal olarak iş performansımızı ve sosyal yaşantımızı olumsuz yönde etkiliyor. Hastane yönetimine, bu sorunumuzu iletmemize rağmen bir sonuç elde edemedik. Oysa pek çok kamu kuruluşunun sağladığı gibi, 10 bin sağlık çalışanına toplu servis hizmeti sağlamak çok zor olmasa gerek. Üstelik bu sorunu, buraya taşındıktan sonra yaşamaya başladık." şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZI BIRAKABİLECEĞİMİZ KREŞ İMKÂNINDAN YOKSUNUZ”
Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlarının başındaki diğer önemli konunun kreş olduğunu belirten Bolatçı, yeni açılan hastanede kreş hizmetinden mahrum olduklarını belirtti. Bolatçı, devamında şunları kaydetti: “Sağlık, 24 esaslı verilen temel kamu hizmetidir. Gece -gündüz ya da bayram - tatil fark etmez sağlık hizmetleri, bizler üzerinden yürür. Ancak bizim de ailelerimiz var, bizim de çocuklarımız var. Burada yaklaşık 7 bin kişi çalışıyor. Her birimiz birer anne, birer baba. Kadın çalışanların oranı yüzde 70 dolayında. Normal mesaide olan veya nöbete kalan pek çok arkadaşımızın aklı çocuğunda kalmaktadır. Çünkü çocuklarımızı bırakabileceğimiz kreş imkanından yoksunuz. Çocuğumuzu teslim ettiğimizde, gözümüz arkada kalmayacak 24 saat esaslı hizmet veren kreşler istiyoruz. Bu ülkenin bir sağlık çalışanı; bir anne, bir baba olarak bunu istemenin de en doğal hakkımız olduğu inancındayız. Üstelik önceden çalıştığımız hastanelerde kreş imkanı vardı.”
Bolatçı, yöneticilerin taleplere kulak vermesi gerektiğinin altını çizerek, “Servis ve kreş isteklerimizi bir an önce karşılamasını arzu ediyoruz. Bakanlık ve hastane yönetimini sorumluluk almaya davet ediyoruz. Sorunlarımızı görmezden gelmek, ötelemek hiç kimseye fayda sağlamayacaktır. Artık çözüm istiyoruz çözüm!” diyerek sözlerini sonlandırdı.