Öne Çıkanlar deprem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tsk binali yıldırım cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan palandöken pkk tüik şehit

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli üretimi artırmak için genel çalışmaların yanında sektörler özelinde birçok önemli program ve projeyi de yürüttüklerini belirterek, “TÜBİTAK MAM bünyesinde sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde şu ana kadar 4 farklı prototip araç üretildi. Bu yılın sonuna kadar, en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı, 2018’in Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından önce de seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında, öncelikle menzili artırılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklanmış durumdayız” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nu komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in başkanlığında toplandı. Toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesi görüşülüyor.

Bakan Işık, bakanlığının 2016 yılı bütçe sunuşunu yaptı. Türkiye’nin bilgi tabanlı bir ekonomiye geçişini hızlandırmak, daha nitelikli bir üretim yapısına geçmek, sanayinin ürettiği katma değeri artırmak ve böylece Türkiye’yi ekonomide küresel bir güç haline getirmek için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini belirten Bakan Işık, “Türkiye’nin sahip olduğu güven ve istikrar ortamı, bu çalışmalarımız için çok güçlü ve sağlam bir zemin oluşturmaktadır. 2015 yılı, güven ve istikrar ortamının ülkemiz için ne kadar mühim ve değerli olduğunu ortaya koyan birçok gelişmeye sahne oldu” dedi.

-“YERLİ, YENİLİKÇİ VE YEŞİL ÜRETİM”-

Kendilerinin bugün bütçeden harcadıkları her bir kuruşun zaman içinde yatırıma, üretime, ihracata, istihdama ve devlet için yeniden vergi gelirine dönüştüğünü kaydeden Işık, “Bakınız, 2014 yılında, imalat sanayi, ülkemizdeki cironun yüzde 27,7’sini gerçekleştirmesine rağmen, toplam faaliyet karının yüzde 43,8’ini üretmiş. Tüm sektörlerin ortalama faaliyet karı yüzde 3,9 olurken, imalat sanayinin ortalama faaliyet karı ise yüzde 6,1 olarak gerçekleşmiş. Yine imalat sanayinde çalışanların ortalama ücreti, tüm sektörlerin ortalamasından yaklaşık 200 lira fazladır. Bu rakamlar; daha fazla katma değer ve kar üretmemiz, ortalama gelir seviyesini artırmamız, bunu da tasarrufa ve dolayısıyla yeni yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dönüştürmemiz için, sanayi sektörünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Bakanlık olarak, çalışmalarını “3Y” formülüyle, yani “Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim” anlayışıyla sürdürdüklerini belirten Işık, “2015-2018 dönemi için uygulamaya başladığımız Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi’nin uzun dönemli vizyonunu, ‘Orta Yüksek ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde, Afro-Avrasya’nın Tasarım ve Üretim Üssü Olmak’ şeklinde belirledik. 70 önemli eylemden oluşan Sanayi Stratejisi’nin uygulama, izleme ve değerlendirme çalışmalarına da en az hazırlık süreci kadar önem verdiğimizi ve titizlik gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

-“YERLİ OTOMOBİLDE 2020 YILINDAN ÖNCE DE SERİ ÜRETİME GEÇMEYİ PLANLIYORUZ”-

Yerli üretimi artırmak için genel çalışmaların yanında sektörler özelinde birçok önemli program ve projeyi de yürüttüklerini kaydeden Bakan Işık, “Bunların içinde en çok öne çıkan çalışmamız, hiç şüphesiz yerli otomobil projemizdir. Bu sektörde yarım asırdan fazla tecrübeye sahip olan ve dünyanın önemli üretim merkezleri arasında yer alan ülkemizin, artık kendine özgü bir marka oluşturması gerektiğine inanıyoruz. TÜBİTAK MAM bünyesinde sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde şu ana kadar 4 farklı prototip araç üretildi. Bu yılın sonuna kadar, en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı, 2018’in Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından önce de seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında, öncelikle menzili artırılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Bu projeyle yerli bir marka oluşturmanın da ötesinde, otomotiv teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Nitekim yerli otomobil projemizin sonucunda, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız. Bu amaçla, TÜBİTAK’ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi’ni Bursa Yenişehir’de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamlamış durumdayız” dedi.

Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına bu yıl içinde başlayacaklarını kaydeden Işık, “Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Ülkemizin motor ve aktarma organları üretim kabiliyetini arttıracak bu merkezin kurulması için, 20 Ekim 2015 tarihinde TÜBİTAK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve 15 özel sektör kuruluşu arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Yine havacılık, uçak ve gemi teknolojileriyle ilgili bir mükemmeliyet merkezi kurmayı planlayan Rolls Royce firması ile TÜBİTAK arasında da bir protokol imzalandı” diye konuştu.

-“2015 SONUNA KADAR KOBİ’LERE AKTARDIĞIMIZ KAYNAK YAKLAŞIK 3 MİLYAR LİRA”-

Sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerinin sanayinin fiziksel gelişiminin ve planlı sanayileşmenin en önemli unsurları olduğunun altını çizen Bakan Işık, “Bugüne kadar,  2016 fiyatlarıyla, OSB’lere 3,5 milyar lira, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar lira kredi kullandırdık. Şu anda, 285 OSB’mizde 1,5 milyon kişi istihdam edilmektedir. 2023 hedefimiz ise 70 yeni OSB kurarak 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır. Türkiye’ye büyük ölçekli ve özellikli yatırımlar kazandırmak için Endüstri Bölgeleri kurmaya da önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında, işletmelere, 2003-2015 döneminde, 1,14 milyar lira kaynak aktardıklarını ve böylece 11,9 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduklarını kaydeden Bakan Işık, “2003 yılından 2015 sonuna kadar KOBİ’lere aktardığımız toplam kaynak ise yaklaşık 3 milyar liradır. Dikkatinizi çekiyorum, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ’lere aktarılan kaynak sadece 14,5 milyon liraydı. 2015 yılında, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, KOBİ’lerin kurumsallaşmaları ve markalaşmaları için iki yeni çağrıya çıktık” dedi.

-“YAKLAŞIK 1,5 AY İÇİNDE BİN 603 BAŞVURU YAPILDI”-

İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı ile Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’nın şartlarını daha da iyileştirdiklerini vurgulayan Işık, “Mart ayında başlatacağımız KOBİ Gelişim Destek Programı ile işletmelerimize, 300 bin TL’si hibe, 700 bin TL’si faizsiz kredi olmak üzere 1 milyon TL destek sağlayacağız. KOSGEB, sadece mevcut KOBİ’lere yönelik değil, girişimcilere yönelik destek programlarıyla da öne çıkıyor. 2010-2015 döneminde, 385 bin vatandaşımız, KOSGEB’in diğer kurumlarla ve STK’larla düzenlediği girişimcilik eğitimlerine katıldı. Yine 117 üniversitemiz, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi derslerini müfredata aldı. Bu eğitim programlarından sertifika alan, KOSGEB’in Yeni Girişimci Destek Programı’ndan yararlanabilmektedir. Bugüne kadar, 23 bin 500’e yakın girişimcimiz, bu destekten yararlanarak kendi işinin patronu oldu. Aralık ayının ortasında aldığımız kararla, iş kurmak isteyen girişimcilerimize 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’ye kadar da geri ödemeli destek vermeye başladık. Yaklaşık 1,5 ay içinde, bu destek programına bin 603 başvuru yapılmış olması, ne kadar doğru bir adım attığımızı gösteriyor. Yeni kurduğumuz 200 milyon Avro bütçeli Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu ile KOBİ’lere daha fazla kaynak aktaracağız” diye konuştu.

-“2016 BÜTÇESİ 8,6 MİLYAR LİRA”-

Bakan Işık’ın yaptığı sunuma göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ve bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların toplam 2016 bütçesi 8 milyar 648 milyon 198 bin lira olarak öngörüldü. Bakan Işık, KOSGEP’in başlangıç ödeneğinin geçen yıla göre iki kattan fazla artış göstermesinin kendilerini son derece memnun ettiğini belirten Işık, “2015 bütçesi ile bakanlığımıza verilen ödeneğin tamamını kullandık hatta ilave bütçe kullandık, 2016 için tahsis edilen ödeneğin de en etkili şekilde kullanılacağını bilmenizi arzu ederiz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.