29 Mayıs 1993’te 5 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği Solingen faciasının 25. yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Solingen kundaklaması Almanya’da yaşayan Türklerin ortak acısıdır. Bu acıya dünden daha fazla sahip çıkılması her kesimi doğrudan ilgilendiren bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun ifası için tüm vatandaşlarımızı anma törenlerine katılmaya davet ediyorum.” dedi.
Yeneroğlu açıklamasında “Takvimler 29 Mayıs 1993’ü gösterdiğinde Almanya’nın Solingen kentinde Almanya’yı ve Türkiye’yi derinden üzen bir facia yaşandı. Genç ailesinin ırkçılar tarafından kundaklanan evinde 3’ü çocuk 5 vatandaşımız can verdi. Saldırının üzerinden 25 yıl geçse de yaşadığımız acı hâlâ taze. Genç ailesinin evinin ‘utanç müzesi’ne dönüştürülmesi, şehrin bazı bölgelerine hayatını kaybeden aile üyelerinin isimlerinin verilmesi ve her yıl 29 Mayıs’ta anma töreni düzenlenmesi bu acının hatırlanmasını ve hafızalarda canlı tutulmasını sağlıyor.
Solingen faciasının ardından bu ülkenin asli unsuru olan vatandaşlarımıza yönelik saldırıların artarak devam etmesi, ırkçı saldırılarla mücadelede gerekli önlemlerin alınmadığını gösteriyor. Bu durumun en somut acı örneği, 2000-2008 yılları arasında 8’i Türk 10 kişinin ırkçı terör örgütü NSU üyelerince öldürülmesi olaylarında yaşandı. Katillerin yıllardır bulunamamasının arka planında kurumsal ırkçılık gerçeğinin olması Almanya’da ırkçılıkla mücadelede ciddi bir zaafın olduğunu gösterdi. Bir göç ülkesi olan Almanya’da bu tip faciaların tekrar yaşanmaması, göçmenlerin Almanya ile olan aidiyetlerinin güçlendirilmesinde temel faktördür. Bunun için de ayrımcılık, ırkçılık ve İslamofobi ile etkin mücadele şarttır.
Bu yıl Solingen faciası kapsamında Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun programa katılımına ilişkin yapılan tartışmalarsa, Almanya’da akıl tutulmasının devam ettiğine işaret ediyor. İki ülkeyi doğrudan ilgilendiren bir felaket, ikili ilişkileri geliştirmede önemli fırsatlar sunar. Bu fırsatları değerlendirmek yerine Türkiye ile ilişkilerde yeni yaralar açmaya devam edilmesi anlaşılır değildir.
Solingen kundaklaması Almanya’da yaşayan Türklerin ortak acısıdır. Bu acıya dünden daha fazla sahip çıkılması her kesimi doğrudan ilgilendiren bir sorumluluktur. Her yıl düzenlenen anma törenleri bunun için önemli bir fırsat sunuyor. Tüm vatandaşlarımızı ve sivil toplum temsilcilerimizi bu programa katılmaya, Genç ailesinin yanında olarak ırkçılığa karşı ortak duruş sergilemeye davet ediyorum. Bu düşüncelerle başta Solingen olmak üzere tüm ırkçı saldırılarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, Genç ailesine yeniden başsağlığı diliyorum.”