CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 4 askerin şehit düştüğü ve çok sayıda Mehmetçiğin yaralandığı elim otobüs kazasını Meclis gündemine taşıdı. Başsağlığı ve 'geçmiş olsun' dileklerini paylaşan Ayhan Barut, kazada varsa ihmal ve kusurların saptanmasını, benzer acıların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi. Meclis'e 2 ayrı soru önergesi sunan Barut, "Uçan saraylara binenler, askerlerimizi otobüslerle sevk ediyor. Makam uçakları, Mehmetçiklerden esirgenmesin, asker sevklerinde kullanılsın" dedi.
BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nden otobüslerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) sevk edilen askerleri taşıyan otobüs Mersin'in Mut İlçesi'nde 27 Temmuz'da kaza yaptı. Ülkeyi yasa boğan kazada 4 kahraman asker şehit düştü, 2 otobüs şoförü yaşamını yitirirken, 10'u ağır olmak üzere 27 asker yaralandı. Herkesi derin bir hüzne boğan elim kazada şehit düşen askerler ve şoförlerin ailelerine sabır ve başsağlığı dileyen Barut, yaralı Mehmetçiklere 'acil şifalar' temennisinde bulundu.
"ASKERLER NİÇİN HAVAYOLUYLA GÖTÜRÜLMEDİ?"
Kaza bölgesine giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, "Hepimizin bildiği gibi Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Kara Kuvvetlerimizin çok ciddi intikalleri var. Bu intikaller sürekli yapılmakta. Bu intikallerle ilgili arkadaşlarımızın bilgisi tecrübesi çerçevesinde olabildiğince hassas planlama yapılmakta ve olabildiğince dikkatli bir şekilde bu intikaller icra edilmekte" açıklamasına değinen Barut, "Bakanın açıkladığı üzere kahraman Mehmetçiklerimizin sürekli intikallerinden söz edilirken, yavru vatanımız KKTC'ye sevk edilen askerlerimizin daha konforlu ve güvenli olan havayolu ile niçin sevk edilmediği açıklığa kavuşturulmalıdır" diye konuştu.
"CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAKLARI ASKERİ TAŞISIN"
Cumhurbaşkanlığı filosunda 16 uçak bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Kahredici kazada varsa ihmal, kusur ve hataların mutlaka ortaya çıkarılacağına inanıyoruz. Manisa Alaşehir'den otobüslere bindirilen askerlerimizin Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki limandan deniz yoluyla KKTC'ye götürüldüğü düşünülünce, bu kadar uzun süreli ve yorucu bir yolculuk askerlerimize reva görülmemelidir. Rekor sayıda makam aracına sahip Türkiye'de makam aracı sayısının 125 bin olduğu, Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin makam aracı bulunduğu gözetildiğinde askerlerimizin otobüslerle sevk edilmesi yüreğimizi dağlamaktadır. Cumhurbaşkanlığının hava filosundaki 16 uçağın kahraman askerlerimizin sevkinde kullanılması doğru olacaktır."
"OTOBÜSLERİN MODEL YILI VE ŞARTLARI UYGUN MUDUR?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt arandı:
"1- Türkiye'de görev bölgeleri için sevk edilen askerlerimizin güvenliği, sağlığı ve konforu açısından demiryolu ve havayolu imkanlarıyla ulaşımının sağlanmasının önünde bir engel var mıdır?
2- Manisa'dan sevk edilen askerlerimiz için oldukça uzun bir yolculukta niçin uçak değil de otobüs yolculuğu tercih edilmiştir?
3- Uzun ve yorucu otobüs yolculukları yerine askerlerimizin sevkinde Cumhurbaşkanlığı filosundaki uçakların kullanılması, gerekirse kamu ve özel havayolu şirketlerinin imkanlarından yararlanılması düşünülüyor mu?
4- Yüreklerimizi yakan elim kazada ve diğer asker sevklerinde kullanılan otobüsler hangi kuruma, kime veya kimlere aittir? Söz konusu otobüslerin model yılı yeni midir? Güvenli kullanım açısından bu otobüsler gereken şartları sağlıyor mu, nitelikleri uygun mudur?
5- Elim kazada herhangi bir ihmal ve kusur var mıdır, varsa sorumluları saptanmış ve hukuki açıdan gereği yapılmış mıdır?
6- Benzer acıların bir daha tekrarlanmaması için söz konusu asker sevkleriyle ilgili denetim mekanizmasında yeniden bir düzenleme yapılacak mıdır?"