Öne Çıkanlar deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan palandöken pkk kurban bayramı tüik

“Türkiye’de Her 8 Kişiden 1’i Sosyal Yardım Almaktadır”

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sosyal yardımları ve miktarlarını sormuştu. 2016 yılında Bakanlık tarafından yapılan yardımlar il ve hane bazlı olarak açıklandı. Bu verilere göre, “Türkiye’de her 8 kişiden 1’i sosyal yardım almaktadır.”

Nazlıaka, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplumsal yaşamın bir parçası olan sosyal yardımların, sosyal devlet anlayışının da temel ilkelerinden biri olduğunu hatırlatan Nazlıaka, “İşsizlik, yoksulluk, gelir dağılımının bozulması, fırsat eşitliğinin ortadan kalkması gibi etkenler, sosyal devlet ilkesini devletlerin temel politikalarından biri haline getirmiştir. Devlet yoksulluğu azaltmak, yoksulluğun yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak, yoksul kişi ve ailelere insanca yaşam imkânı verecek önlemleri almakla yükümlüdür” değerlendirmelerinde bulundu.

“Yoksulluk, Toplumsal Gelişmenin Ve Özgürlüklerin Önündeki En Büyük Engeldir”

Nazlıaka, sosyal yardımların artmasının bir yönüyle sosyal devletin varlığını ifade etse de diğer yönüyle artan yoksulluğu gösterdiğini belirtti. Sosyal yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının azalmasının işsizliğin azalması, gelir dağılımının düzelmesi, fırsat eşitliğinin sağlanması anlamına geldiğini vurgulayan Nazlıaka, “Hiç şüphesiz yoksulluk, toplumsal gelişmenin ve özgürlüklerin önündeki en büyük engeldir” dedi.
 
AKP hükümetininin, artan sosyal yardımlar, üretim, istihdam, göç, mülteci politikalarını yeniden ve ivedilikle gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Nazlıaka, “Sadece yoksulluğu yönetmeyi amaçlayan sosyal yardımlar sürdürülebilir değildir, uzun vadede yoksulluğa çözüm üretilmediği de ortadadır” şeklinde konuştu.

Nazlıaka, Türkiye’de bir yandan sosyal yardımlar artarken diğer yandan bu yardımların suiistimal edildiği yönünde ciddi kuşkular olduğunu hatırlattı. Yardımların dağıtım şeklindeki adaletsizlikler ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı konusundaki yaygın izlenimin göz ardı edilemeyeceğini de kaydeden Nazlıaka, sosyal yardımların, bir siyasi rant devşirme aracına dönüştürülemeyeceğini söyledi.

“AKP İktidarınca Bu Süreç İyi Yönetilememiştir”

İç çatışmalar nedeniyle Türkiye’nin komşu ülkelerin halklarına kucak açılmasının insani bir tutum olduğunu aktaran Nazlıaka, mültecilerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Yaşanan göçün büyüklüğü, kontrol altında tutulamaması, ülke ekonomisine getirdiği yük, sosyal alanda yarattığı sorunlar ortadadır. AKP iktidarınca bu süreç iyi yönetilememiştir, planlanamamıştır. Gerek ülkemizde bulunan mülteciler, gerekse vatandaşlarımız için sürdürülebilir, etkin bir sosyal yardım politikasının oluşturulması ve uygulaması hükümetin sorumluluğu ve görevidir. Bu konuda samimi, içten, devlet ciddiyetiyle bağdaşır önlemler alınmaması durumda daha ciddi sorunlar yaşanacaktır.”

Nazlıaka, “İstihdam Yaratıcı Politikalar Oluşturulmalı”

Yoksullukla mücadelenin sadece sosyal yardımla çözülebilecek bir sorun olmadığını aktaran Nazlıaka, yoksullukla mücadele konusundaki önerileri şöyle; “İstihdam yaratıcı politikalar oluşturulmalı, yoksul birey ve aile üretime katılmalıdır.”
Bilgi edinme talebim doğrultusunda sosyal yardımlara ilişkin sorularım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yanıtlandığını açıklayan Nazlıaka sözlerini, “Bu veriler, sosyal yardımların dağıtımı konusunda yapılan eleştirileri de haklı çıkartır niteliktedir” diyerek sonlandırdı.

Bir Yılda 10 Milyon 610 Bin Kişiye Sosyal Yardım Yapıldı

Açıklanan bakanlık verilerine göre, Türkiye’de sadece 2016 yılında 3 milyon 154 bin 69 aile, 10 milyon 610 bin 928 kişiye sosyal yardım yapılmıştır. Toplam yardım miktarı 32 milyar 7 milyon 123 bin TL’dir. Aylin Nazlıaka, bakanlık verilerine göre şu değerlendirmelerde bulundu.
“Bu rakamlara göre ülkemizde her 8 kişiden biri sosyal yardıma muhtaçtır. Söz konusu veriler AKP hükümetlerinin Türkiye’yi getirdiği tehlikeli tablonun, derinleşen yoksulluğun ve kronikleşen işsizliğin resmidir.”

“Yapılması Gereken Gelir Dağılımındaki Eşitsizliği Sonlandırmaktır”

Bu veriler AKP’nin tarımda, hayvancılıkta, sanayide, turizmde, istihdamda 15 yıllık karnesidir diyen Nazlıaka, “Görünen o ki çağ atladığını savunan iktidar bırakınız çağ atlamayı; bir alt sınıfa düşmüştür. AKP Türkiye’sinde yoksulluk derinleşmiş, sadaka kültürü yaratılmak için çaba sarf edilmiştir. Ancak yapılması gereken yoksulluğu “iyileştirmek” değil; bir rant alanı haline gelen bu kültürü ortadan kaldırmak; gelir dağılımındaki eşitsizliği sonlandırmaktır” ifadelerini kullandı.
 
Bu yardımların illere göre dağılımı ise şu şekildedir.
 
En çok pay alan ilk 3 il:
1- İstanbul 1 Milyar 609 milyon TL., 203 bin 866 aile, 618 bin 611 kişi.
2- Şanlıurfa 1 milyar 46 milyon TL., 155 bin 930 aile, 618 bin 309 kişi.
3- Diyarbakır 1 milyar 4 milyon TL., 136 bin 191 aile, 510 bin 728 kişi.
 
En az pay alan ilk 3 il;
1- Bayburt 27 milyon 288 bin TL., 4 bin 380 aile, 15 bin 32 kişi.
2- Bilecek 33 milyon 320 bin Tl., 4 bin 376 aile, 10 bin 5 kişi.
3- Karabük 43 milyon 18 bin TL., 6 bin 967 aile, 20 bin 220 kişi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.