Öne Çıkanlar Batı Trakya zam türkiye 15 Eylül 2024 Pazar Gündem Özeti Ocak 2024 sanayi üretim endeksi Asklepion Ören Yeri Azmimillî İlkokulu BASBAŞ Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ümit Güner Fatma Sevim Baltacı Mustafa Görkem Taştan Alternatif Bank 2023 yılı finansal sonuçları Ocak ayı Enflasyon

“Türkiye, Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmiyor!”

CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmediğine dikkat çekti.

17 Ağustos 1999’da 7.4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi’nin 22. Yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Dr. Şevkin, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye'nin en önemli bölgesini etkileyen Marmara Depremi’nde resmi rakamlara göre hayatını kaybeden 18 bin 373 kişiye Allah’tan rahmet dileyen Dr. Şevkin, depremde 48 bin 901 kişinin yaralandığını, 5 bin 840 kişi nin de kaybolduğunu hatırlattı.

“AFET BAKANLIĞI KURULSUN”
Deprem nedeniyle 365 bin binanın hasar gördüğünü, 112 bin 735 yıkık-ağır hasarlı, 124 bin 131 orta hasarlı, 128 bin 42 az hasarlı bina oluştuğunu dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye’de doğa olaylarının insan eliyle felakete dönüştürüldüğüne işaret etti. Dr. Şevkin, “Ülkemizin acilen sadece bu konularla ilgileneceği bir Afet Bakanlığı’na ihtiyacı var” dedi.

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’ndan 522 sayfalık rapor oluşturduğunu ve meclis başkanlığına sunduğunu ancak yaklaşık 2 aylık bir süre zarfında raporla ilgili tek bir çalışma, açıklama yapılmadığını dile getiren Dr. Şevkin, 7269 sayılı ‘Afet Yasası’nın 1959 yılında çıkarıldığını ve günün şartlarına göre hizmet üretilecek bir yasa olmaktan çıktığını söyledi.

TSUNAMİYE DİKKAT ÇEKTİ!
Meclise sunduğu ve halk arasında ‘Fay Yasası’ olarak bilinen “7296 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”nin mecliste AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Dr. Şevkin, “Türkiye’de deprem gerçeğiyle ve fay hatlarıyla iç içe yaşayan milyonlarca insanın hayatı söz konusuyken hükümetin 20 yıldan bu yana attığı hiçbir adım yok. İletişim Vergisi adı altında toplanan 36 milyar dolar ile imar affı nedeniyle vatandaşlardan alınan 23.5 milyar liralık paraların nereye gittiğini de bilmiyoruz” dedi.
“YAPI STOKUNUN YÜZDE 70’İ SIKINTILI”
Olası 7 ve üzeri büyüklüğündeki  bir depremin tsunamiyi de beraberinde getireceğini, hayatını kaybedecek insan sayısının tahmin bile edilemeyeceğini dile getiren Dr. Şevkin, “Türkiye’deki 20 milyon yapı stokunun yüzde 70’i ya kaçak ya da riskli binalardan oluşuyor. Yanlış yer seçimi, doldurulan kıyılar, vahşice tahrip edilen doğa, dere yataklarına yapılaşma ve imar barışı adı altında gerçekleşen imar affı; ne yazık ki deprem, heyelan, kaya düşmesi, çığ, sel gibi doğa olayları nedeniyle can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan afetlere dönüşüyor. Son yaşanan yangın, sel, heyelan Türkiye’nin daha fazla geç kalınmadan önlem alması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Ülkemizde daha fazla can ve mal kaybı yaşanmaması için bilimsel veriler ışığında çalışmalar yapılmalı, deprem fay hatları üzerinde bulunan 18 il, 81 ilçe ve 502 köy/mahallede yaşayan insanlarımız düzenli bir şekilde fay hatlarından uzaklaştırılmalıdır. Türkiye bugünden tezi yok acilen ‘Afet Bakanlığı’ kurarak tüm bu konuların üzerine titizlikle gitmelidir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.