TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 3 Kasım 2019’da yapılacak genel seçimlerden sonra cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçileceğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle, TBMM yasamaya odaklanacak ve denetleme görevini daha güçlü bir şekilde yapacaktır” dedi.
Kahraman, “Cumhurbaşkanımızın özetlediği güzel bir ana anayasa var, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. İnşallah bu ana istikamette yürüyeceğiz. Ham heves içinde olanlar mercimek kafalarına soksunlar ki bu istikameti bozdurmayacağız. Ahtapotlar, güçlü Türkiye yürüyüşümüzden bizi alıkoyamayacaklardır” diye konuştu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’in yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“1876 yılında açılan Meclis-i Mebusan’dan günümüze kadar, arada kesintiler de olsa, 141 yıllık Meclis geleneğimiz var. Milli iradenin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi, açıldığı günden bu yana milletimizin istikbalini ilgilendiren kanun ve kararlara imza atarak, ülkemizin karşılaştığı meselelerin çözüm yeri olmuştur.
Toplumumuzda, düşünceye karşı olanların Meclis’i zaafa uğratmak maksadıyla yaptıkları propagandalar her zaman olagelmiştir. Muhakkak ki Meclisimizin mehabetinin korunması ve şahsiyetlerin incitilmemesi herkesin ihtimam göstermesi gereken bir görevdir. 15 Temmuz 2016 tarihinde Meclisimiz, darbeye karşı duruşu, hainlere karşı korkusuzca, örnek direnişiyle ikinci kez ‘gazi’ unvanını almayı hak etmiştir. Bu darbenin önlenmesinin önderi, lideri, halkımızı meydanlara, bütünlüğe ve direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır.
“MANKURT KAFALI, KİRALIK BEYİN SAHİPLERİ FETÖ’CÜ TERÖRİSTLERE KARŞI”
Mankurt kafalı, kiralık beyin sahipleri FETÖ’cü teröristlere karşı, partisinin adı ne olursa olsun, ay yıldızlı bayrağımızın altında birleşen, demokrasinin yanında yer alan necip milletimize Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak tekrar teşekkür ediyorum. 250 şehidimizi rahmetle, minnetle anıyorum.
“GEMİYİ İLK TERK EDEN FARELERDİR”
Gemiler için en emniyetli yer, limanlardır. Ne var ki gemiler limanda durmaları için değil, denizlere ve okyanuslara açılmaları için, inşa edilirler. Fırtınalarda kaptanlar gemilerini terk etmezler. Gemiyi ilk terk eden farelerdir.
‘Bir musibet, bin nasihatten evladır’ diye bir sözümüz var. Bu darbe teşebbüsü milletimizin ruh kökünde bulunan birlik ve beraberlik duygusunun yeniden ortaya çıkmasına vesile oldu.
Geçtiğimiz yasama yılında Meclisimiz, yoğun bir mesai sarf etti. Yaptığımız en önemli çalışmalardan ilki, anayasada köklü bir değişiklik yapmak oldu.
“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİYLE, TBMM YASAMAYA ODAKLANACAK”
Kabul edilen anayasa değişikliğine göre, 3 Kasım 2019’da yapılacak genel seçimlerden sonra 27’nci yasama döneminde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmiş olacağız. Bu sistem, TBMM’nin fonksiyonlarını yeniden tanımlıyor ve güçlendiriyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle, TBMM yasamaya odaklanacak ve denetleme görevini daha güçlü bir şekilde yapacaktır kanaatindeyim.
Yeni sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği olarak kanun teklifleri milletvekillerimiz tarafından verilecek ve milletvekillerinin yasama faaliyetlerine daha etkin bir şekilde katılımı sağlanacaktır.
“BİR DAHA HÜKÜMET KRİZLERİ YAŞAMAYACAK”
Yeni sistemin en önemli gayelerinden biri de yasama-yürütme-yargı erklerinin yetki ve sorumluluklarını netleştirerek, yönetimde istikrarı temin etmektir. İnşallah cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ülkemiz, bir daha hükümet krizleri yaşamayacaktır.
Yakın tarihimize baktığımızda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışından günümüze kadar geçen 97 yıllık sürede 65 hükümet kurulmuştur. Bir hükümetin ömrü, ortalama 1,5 yıl olabilmiştir. Siyasi tarihimizde 2 aylık hatta 28 günlük koalisyonlar gördük.
“YAPILAN DEĞİŞİKLİK, İSTİKRARLI BİR DÖNEME GİRİŞİMİZİ SAĞLAYACAK”
Ülkemiz bütün ekonomik ve sosyal atılımlarını uzun soluklu hükûmetler döneminde gerçekleştirdi. Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma, siyasi istikrara dayanır. Yapılan değişiklik, istikrarlı bir döneme girişimizi sağlayacaktır ümidindeyiz.
Yaptığımız diğer çalışmalardan birisi de içtüzükte, 27 Temmuz 2017 tarihinde yaptığımız kısmi değişikliktir. Bu değişiklik ile Genel Kurul’un çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi yasama faaliyetlerine hız kazandırılmak istendi.
Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz bina Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üçüncü binasıdır. Bu binanın yapımıyla ilgili kanun 1937 yılında kabul edilmiş, temeli de 26 Ekim 1938 tarihinde atılmıştır.
“GELECEK DÖNEMDE YENİ ÇALIŞMALAR YAPILACAĞI MUHAKKAK”
Binamızın kullanılmaya başlandığı 1961 yılından günümüze kadarki eskimeleri, 15 Temmuz’da bombalanan ve mermilerle tahrip edilen alanları temizleyebilmek ve aslına uygun hale getirebilmek için onarımlar yaptık. Artacak milletvekilli sayısına uygun olarak, gelecek dönemde yeni çalışmalar yapılacağı muhakkaktır.
Bu arada külliye içinde rahmetli Başbakan Turgut Özal zamanında yapılan cami ise günümüz şartlarına uygun şekilde yeniden inşa edilecektir.
“DEVLETİMİZİN NİTELİKLERİ ANAYASADA BELİRLENMİŞTİR”
Devletimizin nitelikleri anayasada belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti milletini özne olarak kabul eden demokratik bir devlettir. İnsan haklarına ve hürriyetlerine öncelik tanır ve hukukun üstünlüğünü kabul eder. Siyaset, felsefe ve din karşısında tarafsızdır.
“BU DÖNEMDE MECLİSİMİZİ OLDUKÇA YÜKLÜ BİR GÜNDEM BEKLEMEKTEDİR”
Büyük devletlerin umutları da, çözüm bekleyen meseleleri de büyük olur. Milli gelirine göre dünya devletleri arasında en fazla dış yardım yapan, Arakan ve Gazze başta olmak üzere gönül coğrafyasında bulunan mazlum milletleri kucaklamaya devam eden 21’inci yüzyılın lider ülkesi büyük Türkiye hedefine uygun çalışmaların yapılması ve yasalarının çıkartılması gerekmektedir.
“MİLLETVEKİLLERİNİN HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNE İLİŞKİN HUSUSLAR TEK KANUN ALTINDA TOPLANMALI”
Milletvekillerinin hakları ve yükümlülüklerine ilişkin değişik kanunlarda yer alan hususlar tek kanun altında toplanmalıdır. Çalışmaların partiler arası uyum içinde yapılmasını temenni ediyorum.
Yeni yasama yılının örnek olması ve siyasi tarihimizde taçlanmış bir dönem olarak anılması hepimizin ortak hedefi olmalıdır.
Toplum Meclis’i örnek alır. Meclis’te hakaret, kavga görüntülerinin olmaması elzemdir. Bunu sağlamalıyız. Bu hususta partilerimizin ortak inanç içinde olduğuna inanıyorum. Hedefimiz, milli birlik ve kişiliğimizi koruyup, Türkiye’nin ileri hedeflere yürüyüp, ebed müddet olmasıdır.
“AHTAPOTLAR, GÜÇLÜ TÜRKİYE YÜRÜYÜŞÜMÜZDEN BİZİ ALIKOYAMAYACAK”
Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın özetlediği güzel bir ana anayasa var, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. İnşallah bu ana istikamette yürüyeceğiz. Ham heves içinde olanlar mercimek kafalarına soksunlar ki bu istikameti bozdurmayacağız. Ahtapotlar, güçlü Türkiye yürüyüşümüzden bizi alıkoyamayacaklardır.”