Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Suriçi bölgesinde yüksek yeni yapılaşmanın kesinlikle olmayacağını söyleyerek, “Suriçi'nde çok özel bir çalışma yapılacak. Sur'da asla bir kentsel dönüşüm yapılmayacak” açıklamasını yaptı.
“ASLA BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMAYACAK”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Meclis Genel Kurulu’nda dün hakkında verilen gensoru görüşmelerinde, Suriçi bölgesinde yüksek yeni yapılaşma kesinlikle olmayacağını belirtiği konuşmasında, “Suriçi'nde çok özel bir çalışma yapılacak. Sur'da asla bir kentsel dönüşüm yapılmayacak. Yapılacak bina yükseklikleri sur hizasını geçmeyecek. Koruma, yenileme odaklı bu yaklaşım çerçevesinde Suriçi bölgesinde yapılacak uygulamalar sadece niteliksiz yapıların yıkılıp yenilenmesi şeklinde olmayacak. İlk etapta, özellikle Gazi Caddesi gibi ticaret aksı olan yerlerde esnafımızın talepleri doğrultusunda sokak sağlıklaştırılması çalışmalarıyla yerinde çözüme gidilecektir'' dedi.
çalışmada en temel hedeflerinin Tescillenen anıtsal ve sivil mimarlık örneği yapıların restore edilmesi olacağını söyleyen Bakan Sarı, ''Bu çalışmada kültür varlığı niteliğindeki değerli yapıların bakım ve onarımı Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılacak ve korunacak. Can ve mal güvenliği açısından risk oluşturan, terör tarafından yakılıp yıkılan binalar kaldırılacak. Suriçi'nde inşa edilecek yeni yapılar yöresel doku ve mimari özelliklere uygun yaşam alanları şeklinde olacak.
Hükûmet olarak vatandaşların mülkiyet hakkını elinden almak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade eden Bakan Sarı, “Tam aksine, yaptığımız dönüşüm uygulamalarında vatandaşlarımızın mülkiyet hakkını koruyacağız” dedi.
Suriçi'nde ruhsatsız ve tapusu bulunmayan binalarda yaşayan birçok vatandaşın olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Onların endişelerini, onların çekincelerini anlıyoruz. Biz onları da mağdur etmeyeceğiz. İsterlerse belirlediğimiz rezerv alanlarda yapılacak konutlarda kira öder gibi ev sahibi olacaklar, isterlerse terörün yakıp yıktığı evlerinin bedelini alacaklar" diye konuştu.
105 BİN 171 BİNA RİSKLİ
Kentsel dönüşüm çalışmalarında, 81 ilin tamamında bugüne kadar hak sahiplerinin talebine istinaden 105 bin 171 bina riskli yapı olarak tespit edildiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Bu binalarda toplam 346 bin 622 konut ve iş yeri bulunmaktadır” dedi.