Öne Çıkanlar şehit CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken tsk PENÇEKİLİT Operasyonu kurban bayramı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Hakkari hatay CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak

Seçim Kararı İçin Gözler Meclis’te

Erken seçimin 24 Haziran’da yapılması için gözler TBMM’ye çevrildi. AK Parti ve MHP’nin erken seçimin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin önergesi önce Anayasa Komisyonu’nda ardından Genel Kurul’da görüşülecek ve seçim için geri sayım başlayacak. Cumhurbaşkanlığı için  siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüzbin seçmen aday gösterebilecek.

SEÇİMLERİN YENİLENMESİ KARARI

Seçimlerin yenilenmesine dair önerge yarın Meclis Anayasa Komisyonunda görüşülecek ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurul'da gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunulacak. Genel Kurul, toplantıya katılanların salt çoğunluğu yani yarısından fazlası ile karar alacak. Ancak karar yetersayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının 1/4’ünün bir fazlası olan 139’dan az olmayacak. 

MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BİRLİKTE YAPILACAK

Meclisin seçim kararı alması halinde, 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 24 Haziran 2018  tarihinde birlikte yapılacak.

SEÇİMDEN SONRA NELER OLACAK

6771 sayılı kanun gereğince birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek değişikliklere göre, yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı Devletin başı olacak. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil edecek; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin edecek. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapacak. Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde andiçecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL OYLA SEÇİLEN ALTIYÜZ MİLLETVEKİLİNDEN OLUŞACAK

6771 sayılı kanun gereğince birlikte yapılacak ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek değişiklikler ise şöyle:

Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak.

Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101'inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılacak.

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek.

EN AZ YÜZBİN SEÇMEN ADAY GÖSTEREBİLECEK

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüzbin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erecek.

İLK OYLAMADA BU ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA, BU OYLAMAYI İZLEYEN İKİNCİ PAZAR GÜNÜ İKİNCİ OYLAMA YAPILACAK

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.