Öne Çıkanlar palandöken deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan binali yıldırım pkk kurban bayramı tüik

"Şangay İşbirliği Örgütü’nün Enerji Kulübü Başkanlığını Türkiye Yürütecek"

Başbakan Binali Yıldırım, “Önümüzdeki sene Şangay İşbirliği Örgütü’nün enerji kulübü başkanlığını da Türkiye yürütecek. Başkanlık dönemimizin enerji stratejimize yeni bir vizyon katacağına inanıyorum. Bu çalışmalardaki hedefimiz, Türkiye’yi enerji geçiş güzergahı haline getirmek, aynı zamanda da komşularımızın enerji ihtiyacını sağlamaktır” dedi.

Başbakan Yıldırım, Etki Limanı Yüzer Sıvılaştırılmış Petrol Gazı Terminali (FSRU )Projesi ve EGEGAZ LNG Terminali İlave Kapasite Hizmete Alım Töreni’nde konuştu. İki dev projenin hayata geçirildiğini ifade eden Yıldırım, enerji politikası belirlemenin ana hedefinin enerji arz güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Hükümet olarak enerji politikası oluştururken, ilk sıraya enerji arz güvenliğini ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin alındığını belirten Yıldırım, özel sektörün hedefe ortak edildiğini, bunun için de gerekli yasal altyapının oluşturulduğunu kaydetti.

-“ELEKTRİK ENERJİSİ KURULUM GÜCÜMÜZÜ YAKLAŞIK ÜÇ KATINA ÇIKARDIK”-

Bugün yapılan açılışın, hükümetin özel sektöre verdiği desteğin ve önemin en güzel örneği olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak son 14 yılda elektrik enerjisi kurulum gücümüzü yaklaşık üç katına çıkardık. Bugün 78 bin 500 megawatt kurulu güce ulaşmış bulunuyoruz. Yenilenebilen enerji kaynakları gücümüzü de üç kat artırarak 33 bin megawatt’a yükseltmiş bulunuyoruz. 2002’de sadece 4 bin kilometre doğalgaz iletim ve dağıtım hattımız varken,  bugün 125 bin kilometrelik bir hatta sahibiz. Doğalgazı ulaştırdığımız il sayımız 78’e ulaştı. 2018 geldiğinde artık doğalgaz olmayan il kalmadığı gibi birçok ilçemiz de doğalgazı kullanır hale gelmiş olacak. Doğalgaz işiyle uğraşan şirket sayısı bugün 68’e ulaşmıştır. Yıllık bir milyar metreküplük doğalgazı depolayacak Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesinin ilk etabının çalışmaları başladı, önümüzdeki sene ilk üç depoyu da bu gelecek yılbaşında hizmete alacak hale getiriyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi iki katına çıkıyor. Dünyanın en büyük 14. LPG pazarı durumundadır Türkiye. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı ile Azerbaycan ve Irak petrolünü bütün dünyaya ulaştırıyoruz. TANAP ve TAP Projesi ile 16 milyar metreküp Azeri gazını buradan Avrupa’ya iletmiş olacağız. Geçtiğimiz ekim ayında Türk Akımı Projesinin anlaşmasını da karşılıklı olarak imzaladık. Önümüzdeki sene Şangay İşbirliği Örgütü’nün enerji kulübü başkanlığını da Türkiye yürütecek. Başkanlık dönemimizin enerji stratejimize yeni bir vizyon katacağına inanıyorum. Bu çalışmalardaki hedefimiz, Türkiye’yi enerji geçiş güzergahı haline getirmek, aynı zamanda da komşularımızın enerji ihtiyacını sağlamaktır.

-“İKİ ENERJİ PROJESİ DE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJEDİR”-

Ülkemizin enerji arz güvenliğine katkı sunacak iki proje var. Birincisi, EGEGAZ Sıvılaştırılmış Gaz Depolama Santrali. Bugün kapasitesi yüzde elli artırılıyor, böylece 16 milyon standart metreküp LNG’den 24 milyon metreküpe günlük kapasite çıkmış oluyor. Bu kapasite ile milli gaz ihtiyacımızın karşılanmasına önemli bir destek sağlayacak. Diğeri de, şu anda üzerinde bulunduğumuz Etki Liman İşletmeleri tarafından Türkiye’de ilk defa yüzer bir Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi FSRU ve limanı dağıtım şebekelerini hizmete alıyoruz. 330 milyon yatırımla gerçekleştirilen altı ay içerisinde tamamlanan bu tesis de, kara terminallerinden çok daha kısa bir sürede tamamlanmış bir tesis olma özelliğini taşıyor. Bunun da günlük gazlaştırma kapasitesi 20 milyon metreküp. Depolama ve gazlaştırma yapan terminalle hem iç piyasaya hem de dış piyasaya destek mümkün hale gelecek. Her iki projenin de doğalgaz üretiminde yaşanan mevsimsel değişimlere, dalgalanmalara karşı önemli bir emniyet tedbiri olacağını ifade etmek istiyorum. Özellikle de doğalgaz ihtiyacının yoğun olduğu dönemlerde arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşanmamış olacak. Ayrıca her iki terminalin İzmir Aliağa’da kurulmuş olması, boğazlardan tehlikeli yük geçişini de azaltmış olacak. İki enerji projesi de ülkemiz için önemli bir projedir.

-“ENERJİ KONUSU, ULUSAL GÜVENLİK VE BAĞIMSIZLIĞIN TEMEL UNSURU HALİNE GELMİŞTİR”-

İçinde bulunduğumuz yüz yılın en önemli gündem başlıklarından biridir enerji. Ekonomiden siyasete, güvenlikten dış politikaya kadar hayatın her alanında enerji ağırlığını hissettiriyor. İlişkileri ve gelişmeleri yönlendiriyor. Bölgemizde yaşanan anlaşmazlıkların kaynağında da enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, kimler tarafından kontrol edileceği gerçeği yatıyor. Özellikle son dönemde enerji konusu, ulusal güvenlik ve bağımsızlığın temel unsuru haline gelmiştir. Enerjiye olan talebin, gün geçtikçe, sanayileştikçe, refah seviyesi arttıkça artacağını biliyoruz. Küresel enerji arz ve güvenliği açısından üstlendiğimiz rolün, ülkemizin konumunun farkındayız. Geniş bir enerji vizyonumuz var. Enerji stratejimizi bu vizyona dayandırarak küresel gelişmeler ve beklentileri de göz önünde bulundurarak yaptık. Türkiye’yi doğu batı kuzey güney ekseninde transit ülke haline getirmek en temel hedefimizdir. Bu kapsamda özel sektörde hizmet üreten bütün şirketlere, devlet politikalarına sundukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu kıymetli projeyi hayata geçiren, EGEGAZ’a, Etki Liman İşletmesi’ne ve BOTAŞ’a teşekkür ediyorum.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.