Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, e-Ticaret ekosistemi için iki önemli adım attı. Teknoloji Borsası Nasdaq’ta Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek şirket olan Hepsiburada ile bakanlık arasında iki önemli iş birliği hayata geçirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hepsiburada’nın Türkiye’nin milyar dolar değerlemeye ulaşan 6 unicorn’dan biri olduğunu ifade ederek “Hepsiburada - TÜBİTAK iş birliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elektrikli araçlar için yüksek hızlı şarj istasyonları ile ilgili destek programını açıkladığını hatırlatan Bakan Varank, “Bin 500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulacağı 300 milyon lira bütçeli destek programını yarından itibaren başvuruya açıyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TSE Başkanı Adem Şahin, TÜRKPATENT Başkan vekili Cemil Başpınar ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu katıldı.
Bakan Varank, Hepsiburada Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
E-TİCARET VE YAPAY ZEKA: Türkiye’nin geleceği Bilişim Vadisindeyiz. İki önemli iş birliği için bir araya geldik. Bunlardan bir tanesi Hepsiburada-TÜBİTAK iş birliği. Bu iş birliği sayesinde sürekli büyüyen e-Ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zekâ yoluyla çözümler geliştireceğiz.
YETKİNLİK MERKEZİ: Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zeka Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan sadece bir tanesi. Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan e-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-Ticarette yapay zeka çözümlerine öncülük edecek.
TÜRKİYE KAZANACAK: Hepsiburada - TÜBİTAK iş birliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Nihayetinde bu iş birliği ile hem kurumlarımız, hem elektronik ticaret sektörü, hem diğer sektörler, hem Türkiye kazanacak.
COĞRAFİ İŞARETLERDE FARKINDALIK: İkinci iş birliğimiz Hepsiburada ile Türk Patent ve Marka Kurumumuz arasında. Bu iş birliği ile coğrafi işaretlere yönelik yeni bir çalışma başlatılıyor. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak.
TAKLİTTEN KORUYORUZ: Bildiğiniz gibi coğrafi işaretler her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ediyor. Emekle, alın teriyle ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübenin korunmasını sağlıyor. Bu bağlamda bakanlık olarak bu değerlere her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkmanın mücadelesini veriyoruz. Mersin’in cezeryesini, Van’ın otlu peynirini, Gaziantep’in baklavasını, Erzurumun oltu taşını her türlü kötü kullanımdan ve taklitten koruyoruz.
PROAKTİF YAKLAŞIM: Bu dönemin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi nedir? Elektrikli araçlar. İşte biz burada Bilişim Vadisi’nde TOGG’a ev sahipliği yapıyoruz. Örneğin elektrikli araçlar konusunda özel sektöre liderlik yapmaya çalışıyoruz. Yüksek hızlı şarj istasyonları konusunda hükümet olarak proaktif bir yaklaşım ortaya koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız iki hafta önce yüksek hızlı şarj istasyonları destek programını kamuoyuna ilan etti.
YARIN BAŞVURUYA AÇILIYOR: Türkiye’de bin 500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulacağı 300 milyon lira bütçeli destek programını cumhurbaşkanımız ilan etti. Biz burada tamamı hibe olmak üzere özel sektöre diyoruz ki ‘Gelin bu yatırımları yapın biz size öncülük ediyoruz. Burada Türkiye’ye gerekli altyapıyı kazandıralım. Otomotiv endüstrisinin elektrifikasyonunda beraber öncü olalım.’ Bu destek programının başvurularını yarın açıyoruz. Bundan sonrası artık özel sektörde. Kamunun gayretleriyle özel sektörün gayretleri birleştiğinde nasıl güzel sonuçlar elde ettiğimizi de görmüş olacağız.
NASDAQ’DA BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRIYOR
Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, 2000 yılında Türkiye’de dijital dönüşümü öncülük etme vizyonu ile Hepsiburada’yı kurduğunu ifade ederek “1 Temmuz 2021’den bu yana Teknoloji Borsası Nasdaq’ta ülkemizi temsil eden ve bayrağımızı dalgalandıran ilk ve tek şirket olmaktan da ayrıca büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
BİNİN ÜZERİNDE TEKNOLOJİ ÇALIŞANI
Kendi yazılım ve sistemlerini, kendi kaynaklarıyla Türkiye’de ürettiklerini vurgulayan Doğan, “Ar-Ge Merkezimiz dahil bin kişinin üzerinde teknoloji çalışanımız var ve birçok yenilikçi çalışmaya imza atıyoruz. Satışlarımızın önemli bölümü ‘öneri motoru’ olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisinin müşterilerimize önerdiği ürünlerin satışından geliyor.” diye konuştu.
HEDİYE PLAKETİ ROBOT İLE GELDİ
Konuşmaların ardından Hepsiburada Kurucusu Doğan, Bakan Varank’a bir plaket takdim etti. Plaket, Hepsiburada teslimat robotu tarafından getirilirken robotun test aşamasındaki bininci teslimatı olduğu öğrenildi. Bakan Varank, “Robotu bize hediye edecektiniz sandım.” esprisi üzerine Doğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen robotu Bilişim Vadisi’ne bırakabileceklerini söyledi.
ALDIK KABUL ETTİK
Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nde mobilite ekosistemine dönük çok önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatarak “Otonom araç yarışmaları burada oluyor. Aldık, kabul ettik. Biz bunu burada kullanırız.” dedi.
PROTOKOLLERE İMZA
Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ile TÜBİTAK Başkanı Mandal ve TÜRKPATENT Başkan Vekili Başpınar arasında iş birliği protokolleri imzalandı.