Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Geçtiğimiz yıl içinde bazı kurumlarımıza birden fazla olmak üzere toplam 400’e yakın okulumuza yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bu vesileyle çocuklarımızın eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu terör saldırılarını ve bu saldırıyı çocukların can güvenliğini hiçe sayarak vahşice yapan bu teröristleri huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum. Bu saldırılar nedeniyle Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazlad"an 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerin bütçeleri görüşülüyor. Görüşmeler sırasında Milli Eğitim Bakanı Avcı bir sunum yaptı.
-“BİN 149 ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ VAR”-
2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla Bakanlığa bağlı 2 bin 326 anaokulu, 39 bin 847 ilkokul ve ortaokul ile 341 yatılı bölge ortaokulu bulunduğunu belirten Bakan Avcı, “2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 2 bin 322 Anadolu lisesi, 261 fen lisesi, 92 sosyal bilimler lisesi, 57 spor lisesi, 74 güzel sanatlar lisesi ve bin 149 Anadolu imam hatip lisesi bulunmaktadır. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretimde 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla 2 bin 300 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 96 mesleki ve teknik eğitim merkezi, 894 çok programlı lise olmak üzere toplam 3 bin 290 okul bulunmaktadır” dedi.
“Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesi ilkesini esas alarak, merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştireceğiz” diyen Bakan Avcı, okulları akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif performansa göre değerlendirilerek sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayacakları aktardı.
-“DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARINA 4 MİLYON 306 BİN 858 ÖĞRENCİ BAŞVURDU”-
2015-2016 eğitim ve öğretim yılında örgün ve yaygın ortaokul, ortaöğretim ve mezun öğrencilere derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek maksadıyla ücretsiz olarak destekleme ve yetiştirme kursları açıldığı belirtilen Bakan Avcı, şu ifadeleri kulandı:
“Bu kurslarda öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği kazanım kavrama testleri Bakanlığımız tarafından hazırlanarak, fırsat ve imkan eşitliğini sağlayacak şekilde elektronik ortamda hizmete sunulmuştur. Bu yıl bir ilki de gerçekleştirerek kurslara devam eden ve kademesine göre son sınıf olarak tanımlanan öğrencilerimize elektronik deneme sınavı yapmaya başladık. 21 Ekim 2015 tarihi itibariyle, 22 bin 272 kurs merkezinde, 253 bin 494 kadrolu öğretmen ve 38 bin 395 ücretli öğretmenin hizmet verdiği destekleme ve yetiştirme kurslarına 4 milyon 306 bin 858 öğrenci başvurmuştur. Bu kurslarda hem öğrencilerimiz öğretmen seçerek eksikliklerini giderme imkanı bulmuş ve hem de öğretmenlerimiz için yeni ek ders imkanı ortaya çıkmıştır.”
-“TERÖR SALDIRILARINI BİR KEZ DAHA KINIYORUM”-
Öğrencilerin eksikliklerinin giderildiğini, hem de öğretmenlerin hizmet içi eğitim programları aracılığıyla aksayan eğitim sürecini tamamlayacak tedbirler konusunda yetiştirildiğini kaydeden Bakan Avcı, “Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güvenlik eksenli tedbirler, boykot ve engellemeler neticesinde, eğitim öğretime verilen ara ve kayıpların telafisi amaçlı tedbirler almıştır. Bu kapsamda, 8. ve 12. sınıflar merkeze alınarak bütün kademelere ara tatili de dahil olmak üzere programlar uygulanmıştır. Ayrıca ikinci eğitim ve öğretim döneminde de bu tedbirler devam ettirilecektir” dedi.
Geçtiğimiz yıl bazı yerleşim birimlerinde okul ve kurumlara yönelik terör saldırıları nedeniyle tedbirler aldıklarını belirten Bakan Avcı, “Geçtiğimiz yıl içinde bazı kurumlarımıza birden fazla olmak üzere toplam 400’e yakın okulumuza yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bu vesileyle çocuklarımızın eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu terör saldırılarını ve bu saldırıyı çocukların can güvenliğini hiçe sayarak vahşice yapan bu teröristleri huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum. Bu saldırılar nedeniyle Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır” diye konuştu.
-“310 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ”-
Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Avcı, “Bildiğiniz gibi İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün son verilerine göre ülkemizde 5-17 yaş arası okul çağında yaklaşık 620 bin Suriyeli bulunmakta olup, bunlardan yine yaklaşık 310 binine Bakanlığımız tarafından eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir. Bakanlığımızca, Suriyelilere yönelik yürütülen faaliyetlerin kapsamını ve kapasitesini artırabilmek amacıyla örgün öğretim çağı dışındaki Suriyeli misafirlerimizin ise, halk eğitimi faaliyetlerinden faydalanabilmelerinin önündeki engeller kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.
Bakanlığının Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik çalışmalarını iki ana çerçeve üzerinden yürüttüğünü söyleyen Bakan Avcı, “Bunlardan birincisi Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olarak yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin, Türk vatandaşları ile birlikte, mevcut eğitim sistemine dahil edilerek hizmetlere erişimleri sağlanmaktır. Bu kapsamda, bugün itibarıyla yaklaşık 73 bin Suriyeli öğrenci okul öncesinden 12. sınıfa kadar Türk akranları ile birlikte eğitimlerine devam etmektedir. Resmi ve özel okullara Suriyeli öğrencilerin kabullerine devam edilmektedir. Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okullarda öğrenimlerine devam etmesi öngörülen öğrenci sayısının öğretim yılı sonuna kadar 105 binin üzerine çıkması hedeflenmektedir” dedi.