MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, “Terör örgütü IŞİD'in Suriye'den ve Irak’tan çaldığı tarihi eserleri açık artırma ile Gaziantep’te sattığı haberleri doğru mudur?” diye sordu.
Yönter, IŞİD’in Suriye'den ve Irak’tan çaldığı tarihi eserleri açık artırma ile Gaziantep’te sattığı iddialarını Meclis’e taşıdı. MHP’li Yönter’in Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şunlar kaydedildi:
“IŞİD'in tarihi eser ticaretinden yıllık 150- 200 milyon dolar kazandığı, Gaziantep'in ise kültür miraslarının yasadışı yollarla satıldığı en büyük merkez haline geldiği iddia edilmektedir. Çalınan eserler bu şehirde yasadışı biçimde açık artırmaya çıkarılmakta, antika dükkânları ağı üzerinden ve Bakırcılar Çarşısı'nda satıldığı belirtilmektedir. Sınırda da bu satışların sürdüğü ayrıca bu ticaretin yapılmasında yardımcı olan nakliyat şirketlerinin de bulunduğu iddia edilmektedir.”
MHP’li Yönter, Başbakan Davutoğlu’na, şu soruları sordu:
“IŞİD ve PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin bilinen uyuşturucu ve silah kaçakçılığı haricinde tespit edilen başka finansman kaynakları var mıdır?
Terör örgütlerine yönelik uyuşturucu ve silah kaçakçılığına yönelik mücadele hangi düzeydedir? Terör örgütlerinin finansman kaynaklarının yok edilmesine yönelik olarak yürütülmekte olan soruşturma var mıdır?
Terör örgütü IŞİD'in Suriye'den ve Irak’tan çaldığı tarihi eserleri açık artırma ile Gaziantep’te sattığı haberleri doğru mudur? Doğru ise terör örgütünün vatan sınırları içerisinde örtülü ya da açık korsan ticaretine neden müsaade edilmektedir?
Terör örgütü IŞİD'in çalınan eserleri açık artırma ile sattığı yer olarak iddia edilen Bakırcılar Çarşısı’na herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yasadışı tarihi eser ticaretine yardımcı olan nakliyat şirketlerine açılan bir soruşturma var mıdır?
Türkiye'de terör örgütlerinin yapmış olduğu tarihi eser kaçakçılığına dair bugüne kadar gerçekleştirilen bir operasyon var mıdır? Varsa tarihi eser ele geçirilmiş midir? Geçirildiyse geri iade edilmiş midir? Nasıl bir uygulama yapılmaktadır?”