MHP’den, seçim ittifakı teklifine CHP’den gelen koalisyon eleştirisine yanıt geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Tasarı sağduyuyla incelendiğinde görülecektir ki burada bir koalisyon değil, ittifak söz konusudur” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada CHP’nin seçim ittifakını ‘Bu bir koalisyondur’ diyerek kötülemeye çalıştığını, bunun yanıltıcı olduğunu ifade etti. Koalisyonun demokrasilerde bir zaruret olduğunu belirterek, ittifakın ise peşinen ve bilinçli bir siyasi tercih, uyumlu bir eşleşme olduğunu kaydeden Yalçın, "Koalisyonlar seçimlerden sonra ortaya çıkar ve kurulan koalisyon hükümetleri Meclisin onayına sunulur. Yeni sistemdeyse hükümet, seçilecek cumhurbaşkanı tarafından oluşturulacağı için, buna koalisyon denilemez" dedi.
"Yürütme Yara Almadan Yoluna Devam Edebilecek"
Tasarının incelenmesi halinde burada bir koalisyon olmadığını, bir ittifakın söz konusu olduğunu vurgulan Yalçın, şunları kaydetti:
"Hatırlanacağı üzere parlamenter sistemde koalisyon bozulunca hükümet düşmekte, bu yüzden de siyasi kaos çıkabilmektedir. Halbuki cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde böyle bir durum yoktur. Yürütme yara almadan yoluna devam edebilmektedir. Hal böyleyken ana muhalefet partisi CHP, 16 Nisan’daki Anayasa Değişikliği Referandumu'nda parlamenter sistem üzerinden koalisyonu överken şimdi ‘Hani koalisyon bitecekti?’ diyerek koalisyonu kötülemektedir. Anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’cı koro cepheleşme eğilimine girmiş ve alınan oyları konsolide etmek için çaba sarf etmiştir. Bu da bir tür fiili ittifak çabasıdır. Şimdi buna da mı koalisyon denecektir?
Seçim ittifakı, siyasi bir mutabakatın sandıkta halkın tasvibine sunulmasıdır ki bunun koalisyonla ilgisi olmadığı gibi meşruiyetini doğrudan halktan alan, halka dayanan bir sistem vazetmektedir. Ayrıca cumhur ittifakı, halkın çoğunluğunun temayülünü sandığa ve oradan da Meclis’e yansıtması bakımından güçlü bir demokratik yasama tablosu ortaya çıkaracaktır."
"İttifakın ‘Yeni Milliyetçi Cephe’ Şeklinde Nitelendirilmesi Yanlış"
Cumhur ittifakının ‘yeni milliyetçi cephe’ şeklinde nitelendirilmesinin de çok yanlış olduğunu ifade eden Yalçın, "Çünkü bu ittifakta siyasi yelpazenin sağında yer almış bütün partiler yoktur. Bu partilerden ‘Hayır’ cephesinde ve CHP’nin saflarında yer alanların varlığı hatırlanırsa CHP’nin bu konudaki tezlerinin temelsizliği de kendiliğinden ortaya çıkar. Milliyetçiliğin, CHP tabanında da önemli bir karşılığı olduğu unutulmamalıdır" dedi.
İttifak teklifinin eşitliğe neden olmayacağını aksine temsilde adaletin yolunu açarak yüzde 1, yüzde 2 oy alan küçük partilerin de Meclis’te temsil edilmesini sağlayacağını savunan Yalçın, şöyle devam etti:
"MHP’nin iktidar partisi ile milli mutabakata dayanan cumhur ittifakı kararı, ne bir ilhak ne iltihak ve ne de bir ittihattır. Bu sadece bir seçim ittifakıdır. Meşruiyetini de millet iradesinden, demokrasinin temel dayanağı olan seçim sandığından alacaktır. MHP, cumhur ittifakı ile 2019 Kasım’ında TBMM’de en güçlü şekilde temsil edilecektir. MHP açısından cumhur ittifakı, Türkiye’nin içeride ve dışarıda maruz kaldığı tehditleri bertaraf etmektir. Ülkemizi 2019-2023’da lider ülke Türkiye gayesine salimen ulaştırmak için hedefte birlikteliktir, aynı hedefe yönelmektir. Cumhur ittifakının temel gerekçesi, Türkiye’nin bekası, milletimizin birlik ve bütünlüğü yolundaki millî mutabakat zeminini sandıkta perçinlemektir."