CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan ortak Adayı Mansur Yavaş, katıldığı radyo canlı yayın programında; Ankara projelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Belediyede liyakati önemsediğini belirterek açıklamalarına başlayan Mansur Yavaş, “Bir yönetici işini iyi yapmak istiyorsa, başarılı ve yetenekli olanlarla çalışmak zorunda” dedi.
“BİR OY FAZLA ALMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Yavaş, programın sunucusu Ufuk Karcı’nın açıklanan son anketlerde Ankara’daki 9 puanlık farkı ve kendisinin önde olmasını hatırlatması üzerine, “Anketler yol gösterir ama hiçbir zaman kesin sonuç vermez. Biz, sonuna kadar bir oy fazla almak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Yavaş, Millet İttifakı’nın adaylarının tam olarak belli olmaması nedeniyle, henüz anket yaptırmadıklarını da dile getirdi. Sokakta 2014 yılı ile şimdi arasında çok fark olduğunu söyleyen Yavaş, “Aradan geçen 5 yıl içinde, yaşanmışlıkların da etkisiyle lehime bir fark var. İnsanların ilgisini çok daha fazla hissediyorum” dedi.
31 Mart akşamı ‘zaferi kazandık’ gibi bir söylemlerinin olmayacağını tekrar tekrar vurgulayan Mansur Yavaş, “Zafer denildiğinde, ortada bir de yenilen düşman olması lazım. Demokrasilerde kaybeden olmaz. Seçim bittikten sonra, Allah nasip ederse, o koltuğa oturunca herkese eşit bir şekilde hizmet edeceğiz” diye konuştu.
MAKAM ARAÇLARININ SAYISI AZALACAK
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde şu anda çok fazla makam aracı olduğunu belirten Yavaş, bunların sayısının azaltılacağını dile getirerek, şunları söyledi:
“Genellikle araçlar kiralanıyor. Bu araçlar resmi plakalı da değil. Hemen hemen bütün kamu kurumları kiralık araç kullanıyor, bir de bunlarda çakarlar var. Bunlar bizim asla trafikte görmeyi arzu etmediğimiz şeyler. Kendi makam aracım dahil, bütün araçlardaki çakarlar sökülecek. Ayrıcalık istemiyoruz. Çünkü, bizi hizmet için göreve getiren halkın temsilcisiyiz. Onlar nasıl yaşıyorsa biz de öyle yaşamaya devam edeceğiz.”
İNSANLARIN YAŞAMAKTAN ZEVK ALDIĞI ANKARA
Ankara’da daha önce dalgıçların mesai yaptığını hatırlatan Mansur Yavaş, “Ankara’ya baktığımızda camlı binalar ve beton yığınları görüyoruz. Bu kadar yüksek binalar yapılması, ısıyı muhafaza ediyor ve iklim değişikliğine yol açıyor. İklim değişikliği olunca bölgesel yağışlar artıyor. Artık, toprak suyla buluşamıyor. Asfalt suyu emmiyor ve seller oluşuyor. 25-30 yıllık belediyecilik anlayışının getirdiği şeyler bunlar. Betonların çok da iyi olmadığını afetler yaşayarak anlıyoruz. Ankara’da en önemli sorunlardan biri ulaşım. Trafik çok sıkıştı. Yollar araçlara göre tasarlandı, yaya unutuldu. Şehrin içi otoban olurken, bir ailenin yan yana yürüyebileceği kaldırımlar yok oldu.” dedi.
YENİ ANKARA
Ankara’nın yüz ölçümüne göre sadece yüzde 3’ünde yerleşim olduğunu kaydeden Yavaş, “Bu mevcut alandaki ulaşım sorununu toplu taşımayla çözmeye çalışacağız. Ama asıl önemlisi bu yüzde 3’ün dışındaki alana kenti yayarak, yatay yerleşimi teşvik ederek, önceden alt yapısını götürüp, yol açarak, insanların yaşamaktan keyif alacağı bir Ankara kuracağız” dedi. Yavaş, yeni Ankara kurulurken de tamamında çevreci uygulamaların zorunlu olacağını dile getirdi.
Geleceği planlanan bir kent kurulacağını ifade eden Yavaş, “Dünya yapay zekaya doğru gidiyor. Yakında elektrikli araçlar çoğalacak ve araba tamircilerinin sayısı azalacak. Bundan sonrasını planlarken, bunları düşünmek gerekiyor” dedi.
“ÇARPIK KENTLEŞMENİN NEDENİ BETONDAN PARA KAZANMA”
Ankara’daki çarpık kentleşmenin altında yatan nedenin betondan para kazanma derdi olduğunu söyleyen Mansur Yavaş, imar planlarında yapılan değişikliklerle haksız kazançların oluştuğunu ve çarpık kentleşmenin ortaya çıktığını ifade etti. Çarpık kentleşmenin yanlış olduğunu insanların yavaş yavaş anladığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Ankara’da şu anda devam eden inşaatlar tamamlandığı zaman Ankara trafiği, en berbat olan yerlerden biri olacak. Ayrıca, 2025 yılında Ankara’nın beklenen nüfusu 8 milyon ama şu anda 25 milyon insanın yaşayacağı şekilde imar planı geçirilmiş. Yani A’dan Z’ye bir plansızlık söz konusu.”
Yavaş, kendi yönetiminin tümüyle Ankara’nın geleceğini planlayıp, ekonomiyi, turizmi canlandırıcı, geleceğin şekilleneceği okullar, iş yerleri ve kuluçka merkezlerinin açılmasına yönelik planlar yapacağını anlattı.
Üniversite kenti olmasına rağmen Ankara’dan çok fazla beyin göçü olduğunu belirten Yavaş, “ATO’nun hazırladığı bir araştırmaya göre, Ankara’da okuyan ve başarılı öğrenci sayısı çok fazla. Ama bu öğrencileri Ankara’da tutamıyoruz. Sebebi ise, çalışıp kendilerini geliştirebilecekleri alanlarının olmaması. Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri alanların sunulacak” diye konuştu.
SURİYELİ ÇOCUKLAR EĞİTİLECEK
Mansur Yavaş, Suriyeli sığınmacılarla ilgili soru üzerine ise, şu açıklamayı yaptı:
“Suriyeli sığınmacıların çocuklarını eğitmeye çalışacağız. Ülkelerine dönene kadar eğitimlerini devam ettirmemiz gerekiyor. Yoksa kriminal vakalar artacak. Ayrıca, bulundukları bölgelerde sayıları artmaya başlayan Arapça tabelalar var. Mutlaka tabelalar Türkçe olacak.”