Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenimahalle Belediyesi’nin ev sahipliğinde muhtarlarla kahvaltıda buluştu. Belediye Nergis Salonu’nda, Ankara Başkent Muhtarlar Federasyonu ve Yenimahalle muhtarlarının ağırlandığı programda, Kılıçdaroğlu “Vatandaşın derdini anlatacağı ilk kişi muhtardır. Muhtarlar siyasi kişilikleriyle öne çıkmazlar” dedi.
Acilen Muhtarlık Yasası’na ihtiyacımız var
Muhtarların sorunlarını nasıl çözeceklerini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu “Muhtarların haklarını savunmak önce muhtarların sonra bizlerin görevi. Bu topraklarda yapılan ilk seçim 1833 yılında Kastamonu Taşköprü'de yapılan bir muhtarlık seçimidir. O nedenle biz muhtarları demokrasinin temel taşı olarak tanımlıyoruz. Bugün geldiğimiz nokta muhtarlara hak ettikleri yetkileri teslim ettik mi? Hayır. 82 kanunda 'muhtar' adı geçer. Bir 'Muhtarlık Yasası'na ihtiyacımız var. Bu konuda bir çalışma yaptık. TBMM'ye sunduk. Çıkmadı, reddedildi ama sizlerin oylarıyla iktidara geldiğimizde bu kanunu çıkaracağız” dedi.
Vatandaş en rahat muhtara ulaşır
Kılıçdaroğlu “Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Muhtarlar için 'Birleşik Oy Pusulası' önergesi verin dedim. Diğerleri için var olan sizin için neden yok? Muhtarlık Evi'ni söylediğim zaman çok sayıda itiraz geldi. Bizim belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı muhtarlıklar için bağımsız konutlar yaptılar. Bunu normalde iktidarın yapması gerekiyor. Köy Tüzel Kişiliklerinin yeniden iade edilmesi lazım.
Muhtarların bir bütçesi olsun dedim buna da itiraz ettiler. Vatandaş en rahat muhtara ulaşır. Vatandaşın derdini anlatacağı ilk kişi muhtardır. Muhtarlar siyasi kişilikleriyle öne çıkmazlar. Muhtar bir mahallenin sosyal dokusunu en iyi bilen kişidir. Bir mahallede kim fakirdir, kim zengindir en iyi muhtar ve mahallenin bakkalı bilir. Sosyal yardımların muhtarlar amacıyla dağıtılması lazım. Sosyal yardımlar bizde büyük bir yaradır. Fakire yardım yaparken kişinin onurunu koruyacaksınız, afişe etmeyeceksiniz. Belediye Meclisi toplantılarına giremiyorsunuz. Olması gereken, muhtarlar kendi mahalleleriyle ilgili bir durum olduğunda belediye meclisine katılmalı, söz ve oy sahibi olmalılar. Muhtarlık bir kamu kurumu olarak kabul edilmemiştir. Kamu kurumu olarak kabul edilmediğiniz için belediye başkanı sizlerle özel proje geliştiremez. Bu kanunun da değişmesi lazım. Sizin ödenekleriniz yani aylıklarını var. İzin aldığınızda kesilir. Niye size aylık verilirken kesiliyor? Size maaş ödenmesi lazım. Kadın muhtarlar doğum yaptıklarında kesilir, izin verilmesi lazım. Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması lazım” diye konuştu.