Öne Çıkanlar hatay ismet yılmaz ziyaret palandöken sgk dış ticaret açığı cumhurbaşkanlığı külliyesi elektrik izmir büyükşehir belediyesi soruşturma suriye Ekspertiz Raporları

İyimaya: Ana Muhalefet Partisi Alternatif Model Üretemedi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği sürecinde ana muhalefet partisinin bir model üretemediğini belirterek,  “Muhalefet partisinin sorumluluğu, eleştiri ve itirazla bitmez. İtirazla birlikte, kendi en iyisini de ortaya koyması gerekir. CHP kendi önerisini ortaya koyamamıştır. Tek partili çoğunluk iktidar dönemlerini, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin bir engeli olarak görmemek gerekir. Tek partili iktidar dönemlerinin istisnailiği ve parlamentolu vesayetin sürekliliği karşısında nihai çarenin bir Başkanlık Sistemi olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Ahmet İyimaya, Meclis’te Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret ederek, gazetecilerle sohbet etti. Anayasa değişikliğine yönelik itiraz ve eleştirileri yanıtlayan İyimaya, muhalefet partileri özellikle ana muhalefet partisinin bu konuda alternatif bir model sunamadığı eleştirisini getirdi.

CHP’YE SORARLAR “ SENİN EN İYİN VEYA İYİN NEYDİ?”
Cumhurbaşkanlığı sistemini eleştiren CHP’ye eleştireler getiren İyimaya şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, varlığı herkesçe kabul edilen sistem sorununa bir çare olarak, AK Parti ve MHP tarafından birlikte tasarlanmış yeni bir modeldir. CHP, kendi perspektifinden bu sisteme karşı çıkmaktadır.
Vesayetçi parlamenterizm kötü, CHP’ye göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de kötü! O zaman sorarlar: Hükümet sistemi konusunda senin ‘en iyin veya iyin nedir?’ Muhalefet partisinin sorumluluğu, eleştiri ve itirazla bitmez. İtirazla birlikte, kendi en iyisini de ortaya koyması gerekir. CHP; ne söyleminde, ne parlamento müzakerelerinde önerisini (hükümet modeli taslağını) ortaya koyamamış ve seçenek-önerge’lerle kayda geçirememiştir. Bu, siyaset biliminin diliyle bir ‘siyasetsizlik hali’dir. Temel bir sorunda ortaya konan seçeneğe karşı çıkan siyasal parti, eleştiri modundan kendi teklifini ortaya koyabilme moduna geçmek zorundadır. Seçenek-model üretemeyen, sadece söz üreten bir yapının edebiyata belki; ama demokrasiye katkısı her cihetten teemmüle muhtaçtır. Sözgelimi, nisbi temsil sisteminde tek partili çoğunluk iktidarına geçişi sağlayan modele dayalı bir önerinin, muhalefet partisi tarafından geliştirilememesi düşündürücüdür.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN OLASI ERKEN ETKİLERİ
AK Parti Ankara Milletvekili İyimaya, yeni sisteme yönelik eleştirileri yanıtlarken, referandum da evet çıkması halinde de bir geçiş sürecinin yaşanacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin orta ve uzun vadeli etkileri, ayrı bir çalışmayı da beraberinde getireceğini kaydeden  Ahmet İyimaya, geçiş sürecinde psikolojik, dönüşüm ve dönüştürme etkilerinin yaşanacağını belirterek  şöyle dedi:

PSİKOLOJİK, DÖNÜŞTÜRME, DÖNÜŞÜM, KÖKLEŞME ETKİSİ
“Vatandaş, bu sistemde seçimden hükümet çıkmaması gibi bir ihtimalin asla mevcut olmadığını kesin olarak bilmektedir. Vesayet krizlerini, koalisyon ve azınlık hükümetleri gibi zaafları, hükümet pazarlıklarını barındırmayan pozitif bir yapı, toplumda büyük bir güven duygusunu oluşturacaktır. Güven veren bir sistem, üretim ve girişim ruhunu tetikleyecektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde iktidar olmanın yegane yolunun %50+1 başarısına bağlı olduğu gerçeği; var olan yabancılaşmaları ortadan kaldıracak, siyaset dinamiklerini (özellikle partileri) Millete ve ortak değerlere yaklaştıracaktır. Yakınlaşma, seçmen nezdinde iktidar seçeneklerini artıracaktır. Anlamlı bir yasama reformu ile tamamlanacak sistem ekseninde yürürlükteki hukuku gözden geçirilecek, yeni hukuku inşa edecek bir ruhla adalet ve haklar devletinin önü ve yolu açılacaktır. İşleyen bir sistemin kalıcı sonuçlarından birisi de demokrasinin kökleşme kapasitesinin gelişmesidir. Bu anlatımın tersi vesayet ve darbeler ruhunun buharlaşması veya iskeletleşmesidir. Kuşkusuz bu sistem, demokrasinin gelişmesi, kendini yeniden üretmesi ve kökleşmesi bakımından en elverişli bir iklimi de yanında getirecektir.”
 Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde bir sıkıntının yaşanacağını öngörmediğini kaydeden İyimaya,  “Mevcut tasarım karşısında kayda değer geçiş süreci sorununun yaşanmasını muhtemel görmüyorum” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığını öngören anayasa değişikliği teklifinin, referandumda kabul edileceğini belirten İyimaya, 16 Nisan’dan sonra bir erken seçimin de gündeme gelmeyeceğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.