Öne Çıkanlar bugünün gündemi kılıçdaroğlu CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin pkk cumhurbaşkanı erdoğan çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE diyarbakır abd chp gündem başlıkları fetö

“İktidar Tarımda İthalci Anlayıştan Vazgeçmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na, pandemi sonrasında kırsal kesimin sorunlarının çözümüne yönelik ne gibi yeni çalışmalar yapılacağını sordu. 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, var olan destek programlarının salgın sonrasında da devam edeceğini açıkladı ancak yeni çalışmaların yapılacağına dair bir açıklamada bulunmadı.

Bakan Pakdemirliği’nin yanıtını değerlendiren CHP Milletvekili Gürer ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Tarım sektöründe virüs sonrası baş gösterecek sorunlara hazırlık olmadığının görüldüğünü belirtti. 

BAKANLIK SALGIN SONRASI İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALACAK?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de en çok tarım kesimini olumsuz yönde etkilen korona virüs salgının neden olduğu ekonomik sorunların çözümüne yönelik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pandemi sonrasında ne gibi çalışma yapacağının kamuoyuna açıklanması için ilgili bakanlığı yazılı soru önergesi verdi. 

YENİ DESTEKLEME PROGRAMLARI VAR MI?

Gürer önergesinde, “Kırsaldan kentlere yaşanan yoğun ve dengesiz göçün yarattığı sorunların kalıcı çözümü için üreticilerin üretimde kalmalarının ekonomik önlemlere teşviki yanında, kırsalın fiziki alt yapısının iyileştirilmesi, sosyal yapının geliştirilmesi, kadınların güçlendirilmesi, genç işgücünün üretime katılması, çevreye duyarlı yaşamın özendirilmesi ve örgütlenme bilincinin geliştirilmesi gibi temel konularda da Bakanlığınızca, virüs sonrası yeni çalışmalar yapılacak mıdır?” şeklinde soru yöneltti. 

IFAD, IPARD VE KKYDP DEVAM EDECEK

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ve bir kısım finansmanı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında 6 ilde (Bartın, Sinop, Kastamonu, Adana, Mersin ve Osmaniye) ve Göksu-Taşeli Havzası Kalkınma Projesi (GTHKP) kapsamında 2 İlde (Konya ve Karaman) önergedeki faaliyetleri içeren çalışmalarımız virüs sonrasında devam edecektir” dedi.

Tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonunu desteklemek ve Kaynakların verimli kullanımını ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla 42 ilde uygulanan IPARD programının devam edeceğini bildiren Bakan Pakdemirli, “Türkiye olarak IPARD I Programı başarılı bir şekilde uygulanmış ve tamamlanmıştır. IPARD I Programı için tahsis edilen bütçenin de %99,3'ü faydalanıcılara aktarılmıştır. IPARD II Programı (2014-2020) ise hâli hazırda başarılı bir şekilde uygulanmaya devam edilmektedir. Diğer taraftan 2021-2027 yıllan arası uygulanması planlanan IPARD III Programı hazırlıklarına başlanmıştır” diye konuştu.  Gürer “Ülkede tarım sektöründe ciddi sorunlar var. Tarımda birden çok proje ne yazık ki uygulanmadan rafa kalktı.2007 yılından beri süren Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi 42 ilde uygulanmasına karşın halen birçok sorun aşılamadı. Sayıştay raporlarında, projenin amacına uygun olmayan yönlerinden bahsedilmekte olup bu konuda da iktidarın sorun ürettiği görülmektedir” diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, IPARD dışı kalan  kalan 39 İlde Milli kaynaklarla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile IPARD benzeri olan Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı-KKYDP yürütüldüğünü ifade etti.

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA DEVAM 

Tarım ve Orman Bakanlığının hem ulusal kaynaklardan hem de uluslararası fon kaynaklarından yararlanarak etkin bir şekilde kırsal kalkınma programlarını uygulamaya devam edeceğini ifade eden Pakdemirli, “Kırsal kesimdeki kadınların ve gençlerin ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmesi ve üretime katılımının sağlanması amacıyla yürütülen eğitim, yayım ve yayın çalışmaları Covid- 19 tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim çalışmalarıyla devam etmekte olup; virüs sonrası yürütülen çalışmalara devam edilecektir” şeklinde konuştu. 

GÜRER: “TÜM DÜNYA VİRÜS SONRASININ PLANINI YAPIYOR “

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise adı geçen destekleme programlarının tartışmalı da olsa salgın öncesinde de var olan uygulamalar olduğuna dikkat çekerek, “Dünya ve Türkiye çok önemli bir pandemi sürecinden geçiyor. Tüm dünya ülkeleri bu süreçte hem salgınla mücadele ediyor hem de salgın sonrasında ne gibi yeni tedbirlerin alınacağını masaya yatırıyor. Özellikle gelişmiş ülkeler tarım sektörüne salgın sonrasında ayrı bir önem verilmesi için şimdiden plan ve projeler hazırlıyor. Ancak ülkemizde, Tarım  ve Orman Bakanlığı’nın soru önergemize verdiği yanıttan da anlaşıldığı üzere, salgın sonrası için yeni projesinin olmadığı görülüyor. Sayın bakanın devam edeceğini açıkladığı projeler ise zaten var olan ancak uygulaması tartışmalı olan projelerdir. Örneğin, AB Hibe Destek programı olan IPARD’ın uygulandığı 42 ile bakıldığında, burada programa dahil edilen iller seçiminde bir sorun olduğu net bir şekilde görülebiliyor. Zira bir tarım kenti olan ve kırsal kalkınma desteklemelerine çok ihtiyaç duyan Niğde ile ne yazık ki bu programda yer almıyor. Diğer taraftan bazı desteklemelerin amacına uygun bir şekilde yapılmadığı da bizzat Sayıştay raporlarına yansıyan bir gerçektir” diye konuştu. 

SALGIN SONRASI BAŞGÖSTERECEK SORUNLARA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın salgın öncesinde de büyük sorunlar yaşayan tarım kesiminin, salgından sonra daha da büyük sorunlarla karşılaşabileceğine öngörerek, şimdiden gerekli tedbirlerin alınması yönünde çalışma başlatması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.