CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgını nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü durum dikkate alınarak çiftçiyi sahiplenecek yeni uygulamaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Gürer Bazı köylerde başlayan karantinaların genişlemesi ile Tarımda sorunların artabileceğine dikkat çekti.
Karantina kapsamına alınan köylerde tarımında faaliyetleri duracağına işaret eden Gürer bu süreç sağlık gibi tarım açısından da ciddi ele alınıp, planlanmalı, ürün ve verim kaybını önleyecek çalışmalar artırılmalıdır” dedi.
Bitkisel ve hayvansal ürünlerin destekleme kapsamının genişletilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Gürer, çiftçilerin borçlarının ertelenip, ekip yapabilmeleri için ilaç, gübre, tohum ve fide çiftçiye devlet götürüp temin etmesinin şart olduğunu ifade etti.
VİRÜSTEN SONRASI DA DÜŞÜNÜLMELİ…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınına karşı, halk sağlığının korunması açısından alınan tedbirlerin yanı sıra, virüsün etkilerinin azalmasından sonra ortaya çıkabilecek ekonomik tablonun da göz önüne alınarak, özellikle tarım sektörüyle ilgili daha etkin tedbirlerin alınmasını istedi. Bazı köylerde başlayan karantinalar ve tarım işçileri arasında yaşanacak vakalar ile sorunun ağırlaşma kaygısının dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Tarım işçilerinde sosyal mesafe nasıl korunarak fide ekilecek diye sordu.
CAN KAYIPLARI ARTIYOR
Türkiye’de ve dünyada olağanüstü ve hesaplanmayan bir sürecin yaşandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Ölümcül virüs binlerce yurttaşımızın hastalanmasına ve 100’ün üzerinde can kaybına neden oldu. Vefat edenlere başsağlığı diliyorum, hastalara acil şifa diliyorum, Süreçte yaşananlar bir süre daha bu belirsizliği yaşamaya devam edeceğiz. Hiç şüphesiz öncelikle can sağlığıdır, ancak bu virüsten sonra da yaşam devam edecek. Virüs sonrası hiçbir şey bugünkü gibi olmayacak; bu nedenle geleceğin bugünden planlanması gerekiyor” dedi.
ÇİFTÇİYE TARIMSAL GEREKSİNİMLERİ ULAŞTIRILMALI
Bazı sebze ve meyvelerde başlayan ekim döneminin Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, virüse karşı alınan önlemler karşısında 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkamadığına dikkat çekerek, “Bu nedenle köyünde kasabasında bağ ve bahçesini, tarlasını ekmek isteyen tüm çiftçiler için önlemler alınmalıdır. Borçlu ve Ekim yapamayan çiftçi ile 65 yaş üzerindeki çiftçiler, ekim ve dikim için gerekli olan fide, tohum, gübre ve ilaç gibi gereksinimlerini almak için şehre gidemiyor. Domates, biber, patlıcan gibi ürün fideleri ekime başladı. Üretici fideleri nasıl temin edecek? Nasıl Ekim yapacak? Kırsalda. Şehre gitse de taleplerini nasıl temin edecek? Kime borçlanıp, kimden kredi nasıl alacak? Nasıl dikim yapacak? Hepsi sorundur. Böyle bir ortamda fide, tohum, ilaç ve gübre gibi gereksinimlerin, ilgili kuruluşlar tarafından köy ve kasabadaki çiftçilere ulaştırılması gerekiyor. Ekim yapamayan çiftçilere bu gereksinimler derhal tarım müdürlükleri aracılığıyla bedelsiz olarak ulaştırılmalı, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçları, hasat dönemine kadar askıya alınmalıdır” diye konuştu.
BORÇLAR ERTELENMELİ, ÇİFTÇİLER DESTEKLENMELİ
Borçları ve icralık durumları nedeniyle mağdur olan ve ekim yapamayan çiftçilerin belirlenip tarım kredi kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının ötelenmesi için girişim başlatılması gerektiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Olağanüstü koşullarda olağan üstü kararlar gereklidir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm çiftçilere destek verilmeli, TARSİM kaydı gözetmeksizin de ekim alanlarının sigortalanması sağlanmalıdır. TMO, TİGEM ve Tarım kredi kooperatifleri gibi kuruluşlar ekimden hasata
DESTEKLEME ÖDEMELERİ HEMEN YAPILMALI
Bazı bölgelerde 2019 yılına ait destekleme ödemelerinin halen yapılmadığı yönünde şikâyetler aldıklarını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2019 yılı destekleme ödemeleri tüm illerimiz için derhal ödenmelidir. 2020 destekleme ödemeleri ise bu yıl içinde verilmeli, 2021 yılına bırakılmamalıdır. Destekler çiftçi için yeterli noktaya taşınmalı ve açıklanan destekler değişime uğramadan çiftçiye verilmelidir. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin destekleme kapsamı genişletilmelidir. Ülkemizde iyi tarım uygulamaları ve organik tarım destekleri sürdürülmesi önemlidir Bu bağlamda tarım açısından gelecek sayılacak bu üretim çiftçisi için ek destekler sağlanmalıdır “şeklinde konuştu.
TARIMSAL KONSEY ÖNERİSİ…
İçindi bulunduğumuz koşullarda, ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından birinin de Tarımsal Üretim Seferberliği olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra, tarım ve üretimle ilgili çiftçi kuruluşları, meslek odaları ve çiftçi temsilciliklerinin yer aldığı bir kurul oluşturulup bu kurulun, sorunların çözümüne yönelik öneri ve talepleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bakanlık dar bir komisyon İle değil herkesim temsilcileri yer alacağı bir konseyle sürdürmelidir. Çiftçilerin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları yapılandırılmalıdır, 2020 yılı için faiz alınmamalıdır. Borç ertelemesi, düşük faizli kredi yanında, çiftçi borçlarının silinmesi için düzenleme sağlanmalıdır. ” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, içinde bulunduğumuz koşullarda tarım sektöründe yaşanan sorunlar için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan üretici destekleme başvuru tarihleri, destekleme kapsamındaki diğer ürünler için de uygulanmasının talep edildiğine dikkat çeken Gürer “TMO üreticiye ürün alım garantisi vererek tüm üretimi hasatta almayı garanti etmeli ve açıklayacağı alım fiyatları üreticiyi tüccara mahkûm
TARIM İŞÇİLERİ İÇİN RİSK VAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çiftçilerin BAĞKUR ve SSK borçları ödeyemeyecekleri için bu bağlamda da destek gerektiğini belirtti. Tarım işçileri bu dönemde de çok zor koşullarda çalışacağını ifade eden Gürer “Tarım işçisi sorunu yaşanmasının yanında tarım işçileri korona virüs bulaşma riskine göre önlemler artırılmalıdır. İlden ile ekim ve hasat süresince devam edecek göçler için gereken takip, kontrol, tedavi hazırlığı sağlanmalıdır” dedi.