CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz hafta aniden bastıran dolu yağışından olumsuz etkilenen Niğde’nin Çiftlik ve Aksaray’ın Eskil ilçelerindeki ekili alanlarda incelemelerde bulundu.
Hasarın yüzde 80’leri bulduğu buğday, arpa ve ayçiçeği tarları ile bostan ekili alanları çiftçilerle birlikte gezen Gürer, son yılların en büyük dolu felaketinin yaşandığı tarlalarda gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
Fırtınayla birlikte ceviz büyüklüğünde yağan dolunun, buğday ve arpaların başaklarını adeta biçerek saplarını yan yatırdığını, ayçiçeği ve bostan fidelerinin ise kökünden kırıldığını söyleyen Gürer, bölgedeki zararın milyonlarca lirayı aştığını belirtti.
GÜRER, NİĞDE VE AKSARAY’DA ÇİFTÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Aksaray’da dolu felaketinden zarar gören çiftçilerle bir araya geldi.
ÇİFTLİK’DE ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ
Niğde’nin Çiftlik ilçesinde, CHP Çiftlik ilçe Başkanı Levent Öcal ile birlikte çiftçileri ziyaret eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin talep ve şikayetlerini dinledi. Geçtiğimiz hafta yaşanan don felaketinde büyük hasar gören hububat alanlarını da gezen Gürer, hasar tespiti çalışmalarının bir an önce tamamlanarak, çiftçilerin zararlarının karşılanması gerektiğini söyledi.
ESKİL ZİRAAT ODASINA ZİYARET
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Aksaray’ın Eskil ilçesinde de çiftçilerle bir araya geldi. Gürer, CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ile Eskil CHP ilçe Bşk. Ali Güç ziyaret edip Eskil Ziraat Oda Bşk. İbrahim Kırlı ile görüşerek ilçe yaşanan dolu afeti sonrası gereken destekler ve sorunların nasıl aşılacağını görüştü. Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı Gürer’e, ani dolu yağışı ile felakete dönüşen ekili alanları gezdirdi.
VEKİLİ ŞAŞIRTAN MANZARA!
Hububat ekili alanlarda gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fırtınayla birlikte etkisini gösteren ceviz büyüklüğündeki dolu, buğday ve arpaların başaklarını adeta biçerek, saplarını yan yatırmış. Dolu, başakların büyük bir bölümünün içinde boşaltmış. Ayçiçeği ve bostan ekili alanlarda ise fideleri kırmış” dedi.
APRADA YÜZDE 80, BUĞDAY’DA YÜZDE 70 ÜRÜN KAYBI VAR
Buğdayda yüzde 70, arpada ise yüzde 80’lere varan ürün kaybının bulunduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayçiçeği ve bostan ekili alanların ise neredeyse tamamına yakının fidelerinin kırıldığını ifade etti.
ÇİFTÇİLER DOLUNUN VURDUĞU HUBUBATIN SAPINI BİÇEREK HAYVAN YEMİ YAPACAK
Çiftçilerin doludan zarar gören arpa ve buğdayların sapını biçerek hayvan yemi yapacağını, yerine ise silajlık mısır ekeceğini belirten CHP Milletvekili Gürer, fideleri kırılan ürünlerin yeniden ekileceğini kaydetti.
MİLYONLARCA LİRALIK ZARAR
Başta Niğde’nin Çiftlik ve Aksaray’ın Eskil ilçeleri olmak üzere her iki ilin pek çok bölgesinden benzer hasarın oluştuğuna ve dolu yağışının bölgede milyonlarca liralık zarara neden olduğunu vurgulayan Gürer, “Üreticilerimiz verim iyi noktadayken yaşadıkları felaket nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Çiftçilerin borçları ötelenmesi, yeni ekim yapacak çiftçilere tohum,gübre,ilaç desteği verilmelidir.Sulama suyu için kullanılan elektrik faturaları devlet zarara uğrayan çiftçi için ödemelidir”diye konuştu. Aksaray ili Eskil ilçesi ile Niğde ili Çiftlik ilçesi Kitreli,Şeyhler,Çardak,Kula,Divarlı,Bozköy,Azatlı yerleşmelerini ziyaret edip çiftçilerlede konuşup sorunlarını dinledi.
TARSİM’E KAYITLI OLMAYAN ÇOK SAYIDA ÇİFTÇİ VAR
Doludan zarar gören çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olsa bile ürünlerini TARSİM’e sigortalatamayan çok sayına üretiminin bulunduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “TARSİM’in kendine has ödeme yöntemleri nedeniyle, üreticiler zamanla TARSİM’den uzaklaştı. Yıllar içinde çok sayıda çiftçi ürünlerini sigortalatamaz oldu. O nedenle, son yılların en büyük dolu felaketine maruz kalan tüm üreticilerin, pandemi süreci de göz önünde bulundurularak, ÇKS’li veya TARSİM’li olup olmadıklarına bakılmaksızın zararlarının karşılanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
FELAKETE MARUZ KALAN TARLALARDA İKİNCİ EKİM İÇİN ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART
Gürer, “Felaket sonrası Tarım İl Müdürlüğü hasar tespiti yapmış, doğal olarak sigortalı olanlar kısmen zararı karşılanacak ancak ekili alan ve zarar gören yer ve ürün belli olduğu durumda sigortaları var mı diye bakmadan üretici zararı karşılanmalıdır” dedi. Gürer, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, faizlerinin silinmesi gerektiğini, bunun yanında üreticilere gübre, tohum ve ilaç desteği verilerek ikinci ürün ekimine destek sağlanmasının da gerektiğini sözlerine ekledi.