CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurları arttığında, gıdadan sanayi ürünlerine, beyaz eşyadan tarımsal girdilere kadar tüm ürünlere zam geldiğini ancak döviz kurları düştüğünde, zamlanan ürünlerde indirim yapılmadığını söyledi. Gürer, "Döviz çıkar da iner de diyerek ülke ekonomisini yöneten anlayışın, döviz yükseldiğinde vatandaşın sırtına binen yükün düştüğünde hala sırtında kaldığından haberi yok mu?" dedi.
DÖVİZ ARTIŞI DEMEK, ZAM YAĞMURU DEMEK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son zamanlarda dalgalı bir seyir izleyen ve geçtiğimiz hafta 7.38’i gören Dolar/TL kurunun, başta gıda ürünleri olmak üzere vatandaşın sürekli kullandığı ya da tükettiği tüm ürünlerin zamlanmasına neden olduğunu hatırlattı.
VATANDAŞ NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI…
Tarım girdilerinden gübre, ilaç, tohumun döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak zamlandığını, sanayi ürünlerine gelen zamların rekor üstüne rekor kırdığını, beyaz eşya, mobilya ve temel tüketim maddelerindeki fiyat artışlarının yine döviz kurlarında oluşan artışa bağlı olarak durdurulamadığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sene başından bu yana asgari ücretlerinin döviz kurlarında oluşan artışa bağlı maddi kaybı 500 liranın üzerine çıktı. Bir taraftan tüm ürünlere zam gelirken, diğer yandan sabit gelirlinin cebindeki para da döviz artışları nedeniyle eridi. Ülkemizin yüzde 90’ını kapsayan yoksul kesim; cebindeki paranın azalması ve enflasyon ve zamlar karşısında ne yapacağını şaşırır duruma geldi” diye konuştu. Gürer, “Perakende satılan zeytin, peynir, çay gibi temel tüketim ürünlerine bakınca durum daha net görülüyor. Tüketicinin alım gücü eriyor. Üretici ürettiği maliyetine satamıyor. Dar gelirli borçla yaşıyor. İcra daireleri sayısı artıyor. İcra dosyaları katlıyor. İş yerleri kapanıyor. İnsan ne yapacağını şaşırmış, döviz oynaklığı nerede duracak belli değil, iktidar pembe tablolar ve suni gündemlerle gerçekleri perdelemeye çalışıyor. Güneş balçıkla sıvanamaz, Ekonomi de tablo vatandaşın boğazını sıkıyor” diye konuştu.
İKTİDAR FARKINDA AMA ÇARESİZ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurlarındaki artışın ve dalgalanmanın Türkiye’nin ekonomisini bu denli içinden çıkılmaz bir hale sürüklerken, ekonomiyi yöneten İktidarın sanki bir şey olmamış gibi davranmaya çalıştığını, döviz için ‘Bugün çıkar, yarın iner’ diyerek, bir tavır takınmasının çaresizliğin göstergesi olduğunu belirtti. Ülkemiz İyi yönetilmiyor, uygulanan yöntemler yanlış, ithalat ile piyasayı kontrol altında tutmaya çalışmak, üretimden uzaklaşmak, işsizliğe çare üretememek serbest piyasa ekonomisini serbest soygun ekonomisine dönüştürmek sorunların başlangıcıdır. Girdi fiyatlarını düşürmeden üretimi arttıramazsınız. Destek ve kredilerle ayakta durmaya çalışan kesimler eğer gelir noktasına eremez ise yaşayamaz. Günübirlik, tüccar yaklaşımı ile devlet yönetilemez. Planlama, liyakat, hak, hukuk, adalet olmadan sorunlar bitmez, katlar “ dedi.
DOLAR ÇIKINCA ZAMLANAN ÜRÜNLERİN FİYATI DOLAR DÜŞÜNCE AZALIYOR MU?
Doların çıkmasıyla ürünlere zam gelirken, dalgalanmalarla oluşan döviz kurlarındaki aşağı yöne seyrin, zamlanan ürünlere gelen fiyat artışlarını geri düşürmediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Dolar arttığında fiyatı artan hangi ürünün, dolar düştüğünde fiyatı da düşmüştür? Sanki dolar arttığında zamlanan temel tüketim maddeleri, akaryakıt, elektrik, doğalgaz zorunlu giderler, gübre, tohum, ilaç dolar düştüğünde fiyatı aşağı mı çekiliyor?” diyerek döviz artışı ile artan sorunlara dikkat çekti.
EKONOMİK VERİLERE GÜVEN AZALDI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye ekonomisi ne yazık ki iyi yönetilmiyor. Devlet, doğal yatırım ve işleri dahi abartı ile anlatıp kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Bitmemiş yatırımlara birden çok açılış yaparak vatandaşlara ülkemizde her şey güllük gülistanlıkmış gibi sunulmaya çalışılıyor ama vatandaş yaşadığı hayatın gerçeklerini biliyor. Vatandaş, bu iktidarın anlayışında, geleceğiyle ilgili iyimser şeyler düşünemiyor. Özellikle memur ve emekli aylıklarını etkileyecek aylarda enflasyon rakamlarında yaşanan düşmeler, vatandaşa ekonomik verilerin hesaplanmasında oynamalar yapıldığını düşündürtüyor. Buna benzer durumlar ile birlikte güven kaybı yaşanmasının yanı sıra ekonominin gerçekte var olan sorunlarının perdelenmeye çalışıldığını gösteriyor” diye konuştu.