Öne Çıkanlar deprem tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken binali yıldırım Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk recep tayyip erdoğan tüik cumhurbaşkanı erdoğan şehit pkk CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan

Gürer: “Çalışma Yaşamı Sorunlar Yumağı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşeronlardan geçici işçilere, sağlık çalışanlarından EYT’lilere kadar çalışma hayatında yaşanan sorunları gündeme getirdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, pandemi sürecinde çalışanların yaşadığı sorunlar, bu süreçle birlikte işsiz kalacakları bekleyen sıkıntılara dikkat çekti.

Basın toplantısında ülkemizde çalışma yaşamında var olan sorunları tüm yönleriyle ele alan Gürer, kadro bekleyen taşeronlar, işsiz kalacak olan geçici işçiler, emeklilikte yaşa takılanların beklentileri, atanamayan sağlıkçılar ve öğretmenler ile engelli bireylerin taleplerini gündeme getirdi. Söz verildiği halde bazı kamu görevlilerine verilecek ek 3600 göstergelerinin halen verilmediğini belirten Gürer ayrıca af bekleyen üniversite öğrencileri ile sürücü belgelerine el konulanların af taleplerine de dikkat çekti.

Gürer, “iktidar seçim dönemlerinde vaatte bulunarak insanların duygularını sömürmek yerine seçimden önce verdiği sözleri tutmalıdır” dedi.

A’DAN Z’YE ÇALIŞMA HAYATININ SORUNLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ülkemizde A’dan Z’ye çalışma yaşamında var olan sorunları sıraladı, çözüm önerilerini anlattı.

ESNAF VE SANATKARA KOŞULSUZ DESTEK VERİLMELİ

Pandemi döneminde çok sayıda işyerinin kapandığını, çok sayıda çalışanın işsiz kaldığını ve bu nedenle hem işverenlerin hem işçilerin mağduriyet yaşadığını vurgulayan Gürer, “Özellikle esnaf ve sanatkarlarımız geçmişte kullandıkları kredilerin geri dönüşümünde yaşanan sorunlar nedeniyle bugün açılan banka kredilerinden faydalanamıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması ve çözüm üretilmesi gerekir” dedi.

BELEDİYELERDE 400 BİN TAŞERON İŞÇİ VAR

Düzenlediği basın toplantısında taşeron işçilerin beklentilerine de değinen Gürer, “696 Sayılı KHK ile kamuda taşeron firmalarda çalışanların asli kadroya alınacağı duyuruldu. Sanki tüm taşeronlar asli kadroya alınmış gibi bir algı oluşturuldu. Oysa sadece belediyelerde 400 bine yakın çalışan halen belediyelerin kurduğu şirketlerde çalışıyor ve bu dönemde önceki haklarını bile alamaz duruma geldiler” diye konuştu.

GEÇİCİ İŞÇİLER KAYGILI

Belediyelerde ve il özel idarelerinde 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin kadroya alınmadığını, amir izniyle çalışma sürelerinin 4 ay daha uzatılması uygulamasından da faydalanamadığını ifade eden CHP Milletvekili Gürer, bu sorunu defalarca kez gündeme getirdikleri halde iktidarın çözüm üretmekten uzak durduğunu anlattı.

TEMİZLİK İŞÇİSİ MÜHENDİS

Belediyelerde çalışanların tamamının asli kadroya alınması gerektiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Taşeron işçilere bakıldığında aralarında zabıta var, mühendis var. Üniversiteli işçilere 5 yıl önce toplu iş sözleşmesi ve kadro hakkı tanınarak memur statüsüne alınacağı söylendi ama 5 yıl geçmesine rağmen verilen söz yerine getirilmedi. Belediyelerde temizlik işçisi olarak çalışan mühendis var” dedi.

32 BİN GEÇİCİ İŞÇİ 2 AY BOYUNCA MAAŞ ALAMAYACAK

Bazı kamu kurumlarında geçici işçi ve toplum yararına programı kapsamında çalışan bu ay itibariyle işlerine son verilecek işçilerin kaygılarını da dile getiren Gürer, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda hizmetli olarak görev yapanlara 696 sayılı KHK ile daimi işçi kadrosu verildi ama asli kadroya alınmadılar. 15 Haziranda sadece MEB’de 32 bin işçi işsiz kalacak. Bunlar 2 ay boyunca özlük haklardan yararlanamayacak, farklı işlere giremeyecek. İşsizlik fonundan da yararlanamayacaklar. Cumhurbaşkanı ‘pandemi sürecinde hiçbir işçi işsiz kalmayacak’ dedi ama 32 bin işçi bu ay sokağa bırakılacak. Bunlar evlerine nasıl ekmek götürecek, kiralarını nasıl ödeyecek? O nedenle bu işçilere mutlaka işsizlik fonundan ödenek sağlanmalı” diye konuştu.

MEB’DE BU AY 100 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK

MEB’de 82 bin toplum yararına çalışma (TYP) programı kapsamında çalışan geçici işçilerin de bu ay işlerine son verileceğini hatırlatan Gürer, geçici işçilerle birlikte MEB’de işsiz kalacak işçi sayısının 100 bine geçeceğini ifade etti. Gürer, bu çalışanlara mutlaka daimi kadro verilmesi gerektiğini söyledi.

SADECE PTT’DE 16 BİNDEN FAZLA TAŞERON ÇALIŞAN VAR

DSİ’de, Orman işletmelerinde halen taşeron işçi çalıştırıldığını, kamudaki kiralık araç şoförleri, PTT; karayolları, demiryolları ve KİT’lerde çok sayıda taşeron işçinin bulunduğunu vurgulayan Gürer, Bu çalışanlara da söz verildiği halde kadro verilmediğini sadece PTT’de çalışan taşeron işçi sayısının ise 16 bin 43 olduğunu belirtti.

SAĞLIKTA TAŞERON İŞÇİLER

600 BİNE YAKIN SAĞLIK ÇALIŞANI ATAMA BEKLİYOR

Sağlık Bakanı’nın sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleyi sürekli anlattığını, ancak 600 bine yakın atama bekleyen sağlıkçının taleplerinin de görmezden gelindiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Sağlık Meslek Lisesi’ni bitirenlere kadro sözü verilmişti, Pandemi sürecinde açılan sınırlı kadro ile geçiştirdiler. Taşeron firma çalışanlarını bile kadroya almadılar” şeklinde konuştu.

TÜM SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI: EYT’LİLERİN SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZELİM

Türkiye’de çalışma hayatının en önemli sorunlarından birinin de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olduğunu kaydeden Gürer, “Yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda çalışan pandemi sürecinde işyeri kapandığı için işsiz kaldı. Şayet bir ailede karı-koca EYT’li ise ikisi birden işsiz kaldı. Bunlar başka yerlerde de işe giremedi, açlığa mahkum edimdi. Tüm siyasi partilerin EYT için bir araya gelip çözüm üretmesi gerekir. Bu sorun milyonlarca insanı doğrudan ilgilendirmektedir” diye konuştu.

EYT sorunun 1999 yılının koşullarına göre hazırlanan bir düzenleme kapsamında prim ve çalışma gününü doldurmasına rağmen emeklilik yaş süresinin uzatılması ile başladığını hatırlatan Gürer, düzenlenen 2006’da yasalaştığını ve 58 olan emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e çıkarıldığını hatırlattı.

3 AYRI EMEKLİ GRUBU VAR

Emekli olanların 3 ayrı grupta maaş aldığını, bunların; 2002 öncesi, 2002-2008 arası ve 2008 sonrası emekli olanlar olarak gruplandırılabileceğini ifade eden Gürer, 2002’den önce emekli olanların, bu tarihten sonra emekli olanlara göre, intibak dolayısıyla kısmen daha iyi koşullarda maaş aldıklarını belirtti.

EMEKLİ MAAŞLARI 1500 LİRALIN ALTINDA

AKP iktidarının pandemi sürecinde en düşük emekli maaşını 1500 TL’ye çıkardığını duyurduğunu ancak emeklilerden gelen şikayetlerin halen maaşların bu rakamın altında olduğu yönünde olduğunu kaydeden Gürer, “İktidar tepkiler üzerine bazı düzenlemelere gideceğini açıklasa da uygulama alanında bu yönde yaptığı çalışmaların yetersiz ve sorunlu olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

İNFAZ KORUMA MEMURLARININ HAKLARI

Bekçiler Kanunu’ndaki düzenleme ile infaz koruma memurlarının cezaevlerinde mahkumlarla aynı koşullara sahip olduklarını, buna rağmen özlük haklarıyla ilgili düzenleme yapılmadığını, kadro haklarının dahi verilmediğini belirten Gürer, infaz koruma memurlarının mutlaka kadroya alınması gerektiğini söyledi.

HANİ EK 3600 GÖSTERGELER?

İktidarın; öğretmen, din görevlisi, polis ve hemşirelere ek 3600 gösterge vereceğini söylediği tarihin üzerinden çok zaman geçtiği halde bu şekilde bir düzenleme yapılmadığını anımsatan CHP Milletvekili Gürer, bu konudaki beklentilerin yerine getirilmesi gerektiğini anlattı.

ÇIRAK VE STAJYERLİK SÜRELERİ EMEKLİLİKTEN SAYILMALI

Gürer, stajyer ve çıraklık sürelerinin emeklilikten sayılması yönündeki kanun teklifi verdiğini de hatırlatarak, meslek lisesi çıkışlıların işe başladıkları günün yaşlılık sigortası başlangıcı olması gerektiğini bu şekilde ara eleman sorununun çözüme kavuşturulabileceğini anlattı.

ÖĞRETMENLERE KADRO VEDRİLMELİ

MEB’de ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin kadro beklintisi içinde olduğunu , Suriyeli öğrencilerin entegrasyonunda görevli öğretmenlerin cezai işlemler açısından 657 sayılı memurlar kanununa tabi iken sosyal haklar yönünden öğretmen statüsünde görülmediğini belirten Gürer, bu konularda da düzenleme yapılıp, kadro bekleyen öğretmenlere kadro verilmesinin zaruri hale geldiğini kaydetti. Gürer, rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenlerin de kadro haklarının verilmesi yönündeki taleplere kulak verilmesini istedi.

ENGELLİLER SADAKA DEĞİL, İŞ BEKLYİYOR

Engelli memur, öğretmen ve sağlıklı ataması için çok sayıda talep geldiğini anlatan Gürer, bu konuda kamuda yüzde 3 olan engelli kadrosunun yüzde 6’ye çıkarılması yönünde verdiği kanun teklifini hatırlattı. Gürer, engellilerin sadaka değil, iş beklediğini vurguladı.

ÖĞRENCİ AFFI

Türkiye’de binlerce insanın öğrenci affı beklediğini kaydeden Gürer, “1 milyona yakın üniversite öğrencisi af bekliyor. Bunların YÖK ve MEB’de değerlendirilerek af kapsamına alınması ve üniversitelere dönmesi sağlanmalıdır. Ayrıca sürücü belgesi konusunda da af getirilmelidir. Yaptıkları bir hatadan dolayı sürücü belgelerine el konulanlar için bir düzenleme yapılması, insan hayatı söz konusu değilse, bir defaya mahsus affedilmeleri talep edilmektedir” diye konuştu.

İKTİDAR VERDİĞİ SÖZLERİ TUTSUN

Çalışma yaşamının korunlar yumağı haline geldiğini kaydeden Gürer, “İktidar seçim dönemlerinde vaatte bulunarak insanların duygularını sömürmek yerine seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmelidir. Bu süreçte işsiz kalacak çok sayıda çalışan var. Çalışanları alkışlamak yerine onlara haklarını vermek gerekir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.