CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; İktidar, doğum yapan kadınların sigortalılık öncesi doğum sürecini borçlanabilmeleri yönündeki taleplerine yeşil ışık yakmadı. SGK girişi olup işten ayrılan bir kadının doğum süreci borçlanmaya sayılırken SGK girişi öncesinde doğum yapan kadının bu sürecini borçlanma hakkı bulunmuyor. Gürer, ilgili talepleri soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Önergeyi yanıtlayan Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, borçlanma yapacak olan kadınlarda doğumdan önce sigortalı olma şartının kaldırılmasına yönelik bir düzenlemenin bulunmadığını ifade etti.
GÜRER, “SGK ÖNCESİ DOĞUM YAPAN KADINLARA DA HAK TANINMALI”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde SGK sonrası doğum yapan annelerin üç çocuğa kadar her çocuk başına iki sene SGK’ya borçlanabildiklerini anımsattı. Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şartının bulunduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “Sigortalılık öncesi doğumlarla ilgili borçlanmanın yapılaması yönünde de düzenleme yapılmalıdır” dedi.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Bu konuda yoğun talep varlığı dikkate alınarak, SGK öncesi doğum yapmış annelerin iki yıllık borçlanmalarının sağlanması ile hak tanınması için bir çalışma düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi.
BAKAN SELÇUK’TAN 'OLUMSUZ' YANIT
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrası ile; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır” açıklamasında bulundu.
Doğum borçlanması hakkının sigortalı kadına verildiğini belirten Bakan Selçuk. “ 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yapılan TBMM Genel Kurulunda söz konusu maddeye ilişkin verilen önergenin gerekçesinde; “Doğum yapan kadın sigortalıların çalışmamış olmaları durumunda çocuklarının daha sağlıklı yetiştirilmesi ve bakımlarının anneleri tarafından yapılması sırasında işten ayrılmış olmaları nedeniyle bu sürelerin daha sonra borçlanabilmelerine imkân sağlanmıştır. ” ifadesine yer verilmiştir.
Hem madde metninde yer alan “sigortalı kadının ” hem de gerekçede yer alan “kadın sigortalıların çalışmamış olmaları ” ve “işten ayrılmış olmaları ” ibareleri, borçlanma yapacak olan kadınlarda doğumdan önce sigortalı olmaları şartının aranması gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.
GÜRER: “DOĞUM YAPAN KADINLARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLEMEDİ”
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise doğum yapmadan önce sigorta girişi olmayan ancak doğumdan sonra çalışmaya başlayan binlerce annenin, doğum borçlanması için ‘doğumdan önce sigortalı olma’ şartı nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirtti.
KANUN TEKLİFİMİZ MELİS’TE
Doğum yapan kadınların, bu şartın kaldırılması ve kanun maddesinde düzenleme yapılmasına dair taleplerinin her geçen gün arttığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Bu konuda TBMM’ye, hazırladığımız Kanun Teklifini de verdik. Kanun teklifim TBMM'de görüşülerek bu sorun çözülmelidir. Erkekler için askerlik borçlanması ya da SGK kaydı olup bir gün dahi çalışana tanınan bu hak, SGK girişi yapılmadan önce anne olan kadınlara da verilerek, doğum süreçlerinin emekliliğe esas sayılması ve yaşlılık sigortası kapsamında borçlanmanın önünün açılması sağlanmalıdır. AKP iktidarı, binlerce annenin bu taleplerine kulak tıkamaktan vazgeçip bir an önce gerekli düzenlemeyi yapmalıdır” diye konuştu.
Annelere bu hak neden verilmez
Yurtdışında ki anneler burada bu hakkı kullanıyor. Doğumdan önce sgk yoksa bile çocuğun doğum tarihini sgk girişi olarak yapıyolar. Kadın eksik primini tamamlaya biliyor.
Burda kadınlar iş bulamıyor yaşı ilerlemiş kadına iş verilmiyor eksik günlerini tamamlayamıyor