Öne Çıkanlar palandöken deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk recep tayyip erdoğan binali yıldırım Kuşadası Belediyesi Haberleri pkk kurban bayramı tüik

Gürer: “15 -16 Haziran İşçinin Şanlı Direnişinin Günüdür”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “15 -16 Haziran İşçi Hareketinin” yıldönümü nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 15 -16 Haziran 1970 tarihinin, işçi sınıfının haklarının gasp edilmesine karşı tarihe geçen şanlı direnişinin günleri olduğunu söyledi.

Gürer 15 Haziran 1970’de 70 bin işçinin fabrikalarda çalışmayı durdurup, 16 Haziran’da yüzbinlerce işçinin İstanbul’dan İzmit’e, Ankara’ya yayılarak hak alma mücadelesinin sıkıyönetim ilanına rağmen engellenemediğini hatırlattı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “O günde grev haklarını engellemek için işçilerin taleplerini görmezden gelen bir hükümet vardı, bugün de işçilerin grev haklarını engelleyen bir hükümet var” dedi.

Adalet Yürüyüşü, Ülkemizin Geleceğini Aydınlatacak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüşü kastederek, adaletin olmadığı, hukukun olmadığı, sorunların arttığı bir süreçte Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘Adalet Yürüyüşünün’ ülkemizin geleceğini aydınlatacağını söyledi. 

81 İlden İstanbul’a Adalet Yürüyüşü

Bilindiği gibi CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, ‘MİT Tırları’ davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kararı protesto etmek amacıyla Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’ başlatmıştı. 81 ilden tüm CHP örgütleri aynı anda yürüyüş başlangıcını yapmıştı. 
 
15-16 Haziran 1970’de Ne Oldu?

1970 yılında CHP ve AP’li milletvekilleri 274 sayısı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Grev ve Lokavt Kanununda değişiklik yapılması için ayrı ayrı taslak hazırladı. Bu taslaklar komisyonda birleştirilerek tek taslak haline getirildi ve Meclise sevk edildi. “Güçlü sendikacılık yaratılması” iddiasıyla gündeme gelen değişikliğin asıl amacı sendikal örgütlenmenin ve grev hakkının kısıtlanmasıydı. Komisyondan büyük bir gizlilikle geçirilen tasarı için bilim insanlarının ve sendikacıların görüşü alınmadı. Dönemin Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk’ün “Çok yakında DİSK’in çanına ot tıkayacağız” açıklaması yaptı. Tüm bunların ardından işçiler sokağa çıkarak eylemler yaptı. İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında gerçekleşen eylemler sonucunda Mecliste kabul edilen tasarı 16 Haziran’da Cumhuriyet Senatosu’nda gündeme geldi. Tasarı yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanı’na gönderildi. Tepkilere karşın Cumhurbaşkanı yasayı 6 Ağustos’ta onayladı. Bunun üzerine TİP ve eylemler üzerine tavır değiştiren CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme 8-9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla yasayı iptal etti. Sendikal yasalardaki değişiklikler ancak 1980 darbesiyle yapılabildi. 
 
 
 
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.